Seši iemesli, kāpēc lietot bezkontakta norēķinus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kad Mastercard 2003. gadā ieviesa tolaik inovatīvo bezkontakta norēķinu iespēju, pirmā un galvenā prioritāte bija datu pārraides drošība. Jaunās paaudzes norēķinu sistēmas ieguvumi — ātrāki un ērtāki norēķini — bija acīmredzami, un vienlīdz skaidrs bija arī tas, ka drošība būs nozīmīgākais diskusiju un pārdomu objekts. Tāpēc NFC (near field communication) tehnoloģijas radītāji izveidoja vairāku pakāpju drošības sistēmu, kas nemitīgi tiek pilnveidota un papildināta.

20 gadu laikā bezkontakta norēķini ir kļuvuši par iedzīvotāju un tirgotāju ikdienu — Eiropā katrs otrais maksājums tiek veikts ar bezkontakta tehnoloģiju, Latvijā bezkontakta norēķinu iespēju ikdienā izmanto ap 60 % iedzīvotāju. Pieaugot šī norēķinu veida popularitātei, aug gan uzticēšanās, gan rodas arī jautājumi. Proaktīvi atbildot uz tiem, esam apkopojuši sešus būtiskākos iemeslus, kas liecina, ka bezkontakta norēķiniem ir vērts uzticēties.

1. Karte vienmēr paliek tavās rokās

Bezkontakta norēķini notiek, pietuvinot maksājumu karti (telefonu vai citu ierīci) pie maksājumu termināļa, taču karte vienmēr paliek tikai un vienīgi tās īstā lietotāja rokā. Nelegālas darbības ar parastajām kartēm nereti notika tad, kad karte tika nodota tirgotājam maksājuma veikšanai. Skaidra nauda ir visnedrošākais norēķina veids, jo jūs varat kļūdīties, aprēķinot maksājamo summu, pārdevējs — izdodot naudas atlikumu, kā arī (atšķirībā no digitāla norēķina) skaidras naudas “ceļam” vairs nav iespējams izsekot.

2. Unikāls kods

Katrai transakcijai ir unikāls kods, lai novērstu dublēta maksājuma risku. Tas nozīmē arī to, ka katrs bezkontakta maksājums ir identificējams. Tas ir drošāks un uzticamāks, nekā norēķini ar skaidru naudu.

3. Norēķina limits

Dažādās valstīs ir noteikti atšķirīgi maksimālie bezkontakta norēķinu limiti. Vairumā ES valstu un arī Latvijā šis limits ir 25 eiro. Pirkumam virs šīs summas ir jāievada PIN kods, līdzīgi kā ar parasto norēķinu karti.

4. Bezkontakta, nevis attālināti

Norēķins ar bezkontakta karti vai citu ierīci tiek veikts dažu centimetru attālumā no norēķinu iekārtas. Karte ir “jānopīkstina” 1–2 centimetru, maksimums 4 centimetru, attālumā no termināļa. Tas nozīmē, ka “nolasīt” šos datus no attāluma vienkārši nav iespējams.

5. Klonēt — bezjēdzīgi.

Bezkontakta maksājumu karti nav iespējams klonēt tā, lai ar to būtu iespējams veikt maksājumus. Kartes lietotāja vārds, trīs ciparu drošības kods kartes aizmugurē un norēķinu informācija nekad netiek pārsūtīta. Tā vietā kopā ar informāciju par kontu no bezkontakta kartes tiek nosūtīts unikāls numurs darījuma identificēšanai.

6. Iespējas izsekot.

Sadarbojoties ar karšu izsniedzējiem, mazumtirgotājiem un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, Mastercard ir izveidojis un izmanto īpašu krāpšanas atklāšanas sistēmu un mākslīgo intelektu, lai atklātu aizdomīgas darbības un krāpniecību.

 

Ņemot vērā, ka bezkontakta tehnoloģija sniedz iespēju ikdienas maksājumus veikt krietni ātrāk un ērtāk, kā arī tā palīdz samazināt rindas pie veikalu un kafejnīcu kasēm, šo norēķina veidu pieprasa aizvien vairāk cilvēku. Daudzi ir vīlušies, ja šāda iespēja piedāvāta netiek, — šoruden veikts pētījums liecina, ka 73 % no regulārajiem bezkontakta norēķinu lietotājiem ir neapmierināti, ja nevar samaksāt “nopīkstinot”. Tas liecina, ka uzticēšanās mūsdienīgam norēķinu veidam ir nostabilizējusies, jo tā ir izdevīga — gan pircējiem, gan tirgotājiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu