Nemiro: Ikviens darījums ar "Conexus" akcijām būs jāskata Ministru kabinetā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ikviens darījums ar Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcijām būs jāskata Ministru kabinetā, aģentūrai LETA norādīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

LETA jau vēstīja, ka Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns "Gazprom" šogad 30.decembrī rīkos tam piederošo 34,09911% "Conexus" akciju izsoli. Akciju paketes sākumcena izsolē būs 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Savukārt otrs "Conexus" akcionārs - "Marguerite Fund" - ceturtdien paziņoja, ka pārdos piederošos 29,06% "Conexus" akciju Japānas kompānijas "Marubeni" fondam.

"Conexus" ir nacionālajai drošībai nozīmīga komercsabiedrība, un uz to attiecas Nacionālās drošības likuma prasības, proti, ir nepieciešama Ministru kabineta atļauja, ja uzņēmuma pārejas rezultātā cita persona iegūst īpašumā nacionālajai drošībai nozīmīgas kapitālsabiedrības daļas.

Nemiro norādīja, ka abi minētie "Conexus" akcionāri ar viņiem piederošajām uzņēmuma akcijām var rīkoties pēc saviem ieskatiem, tomēr Latvijai kā trešajam akcionāram ir "Conexus" daļu pirmpirkuma tiesības. Viņš gan piebilda, ka līdz šim neviens no esošajiem "Conexus" akcionāriem nav vērsies pie Latvijas pārstāvjiem ar piedāvājumu iegādāties tām piederošās uzņēmuma akcijas.

Tāpat ekonomikas ministrs norādīja - tā kā Latvijai ir "Conexus" akciju pirmpirkuma tiesības, par visiem plānotajiem darījumiem ar šīs kompānijas akcijām būs jālemj Ministru kabinetam. Pagaidām nav zināms, kad valdība varētu šo jautājumu skatīt.

Aicināts vērtēt Japānas kompānijas "Marubeni" fondu kā potenciālo "Conexus" akcionāru, ekonomikas ministrs atzina, ka viņam patlaban nav informācijas par šīs kompānijas plāniem, bet situācija tiks vērtēta tiklīdz Latvija saņems visu nepieciešamo informāciju par potenciālajiem darījumiem.

"Patlaban vēl neesam saņēmuši nekādus piedāvājumus, bet raugoties, ka notikumi attīstās dinamiski, iespējams, drīz vērtēsim potenciālos darījumus," piebilda Nemiro.

LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.  

"Conexus" jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otrs nosacījums paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim "Conexus" jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Gas" vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Latvijas gāze" ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS "Gaso". Savukārt "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06% akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu