Dūmu detektors - obligāts. Kāpēc? (10)

No 1. janvāra detektoru neesamība būs sodāma
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Saprotams, ka dūmu detektors ir obligāts piederums sabiedriskajā telpā - kafejnīcās, lielveikalos, viesnīcās un apkalpošanas centros, taču mājās? Dzīvoklī? Lai gan daudziem šāda objekta uzstādīšana varbūt pat liekas pilnīgs absurds, tomēr no 2020. gada 1. janvāra katrā dzīvoklī jābūt dūmu detektoram.

Par dūmu detektoriem runas klīda nu jau tālajā 2016. gadā - tad, 19. aprīlī, Ministru kabinets izstrādāja noteikumu sadaļā "Ugunsdrošības noteikumi" ar numuru 119., kas paredz daudzdzīvokļu objekta dzīvokļu aprīkošanu ar dūmu detektoriem. Minimālā prasība - viens ugunsgrēka dūmu detektors uz dzīvokli, taču tos ir ieteicams uzstādīt katrā telpā, kurā uzturas mājinieki vai veic saimnieciskus darbus un ir potenciāls ugunsgrēka izcelšanās risks. Ja dzīvoklim ir vairāki stāvi, tad ar dūmu detektoriem jāizrotā katrs dzīvokļa stāvs.

Dūmu detektora neesamība ir sodāma - no 1. janvāra par šādu pārkāpumu būs finansiālas sekas.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. pants nosaka, ka: “Par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu — uzliek naudas sodu fiziskajām personām no trīsdesmit līdz divsimt astoņdesmit euro, juridiskajām personām — no divsimt astoņdesmit līdz tūkstoš četrsimt euro.”

Foto: VUGD

Tā nu rodas jautājumi - kāpēc tas detektors ir tik ļoti vajadzīgs? 

Pasaules pieredze rāda, ka detektori 75% gadījumu izglābj ugunsgrēka potenciālos upurus, laikus tos pamodinot. Brīdī, kad izceļas ugunsgrēks, visu var izšķirt sekundes, jo uguns izplešas ātri. Ja tas notiek naktī - cilvēki miegā nejūt smaržas, tāpēc dūmu smaku var nemanīt un gulēt tālāk. Tieši šā iemesla dēļ cilvēki nosmok un aiziet bojā vai arī gūst smagus apdegumus. Detektors, sajūtot pat vieglu deguma smaku, radīs spalgu skaņu, kas pamodinās mājiniekus un liks tiem rīkoties - izkļūt no telpām un saukt ugunsdzēsējus.

Vadoties pēc VUGD datiem, kopumā no 2016. līdz 2018. gadam ugunsgrēkos dzīvību ir zaudējuši 255 cilvēki, bet cietuši - 984.

Lai gan bieži vien pašam rodas doma "nu ne jau es", tomēr dzīvē gadās visādi un nekad nav iespējams paredzēt, kad izvērsīsies kāda nelaime. 

Detektoru uzstādīt nav nekāda augstā matemātika, un tā iegāde nenoplēsīs deviņas ādas. Veikalu plauktos ir pieejami detektori cenu amplitūdā no 5 līdz 10 eiro, bet to uzstādīšanai vajadzēs vien pieskrūvēt divas skrūvītes vai vienkārši to pielīmēt pie griestiem - daži detektori ir aprīkoti ar pašlīmējošo līmlenti. 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu