Asociācijas ieskatā Veselības ministrijas priekšlikumi zāļu pieejamību neuzlabos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

"Veselības ministrijas piedāvātās izmaiņas zāļu izplatīšanas noteikumos realitātē zāļu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem nepalielinās, bet tajos ietvertais faktiskais zāļu atlikumu eksporta aizliegums atstās negatīvas ekonomiskās sekas," šādu viedokli portālam TVNET pauda Latvijas Zāļu vairumtirgotāju asociācijas valdes loceklis Jānis Lībķens.

Valsts sekretāru sanāksmē 5. decembrī tika izsludināti Veselības ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos par zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtību.

Noteikumi paredz, ka vairumtirgotājam, ja viņa krājumos ir zāļu atlikumi, ko tas vēlas eksportēt uz ES vai EEZ valstīm, ir jāsaņem Zāļu valsts aģentūras atļauja.

Kā skaidro asociācija, līdz šim saņemtie aptieku un ārstniecības iestāžu ziņojumi par zāļu nepieejamību vairumā gadījumu nozīmē, ka zāles nav bijušas pieejamas vienā konkrētajā lieltirgotavā, kam zāles pajautātas.

“Tā var gadīties, neviena lieltirgotava nav Noasa šķirsts, kurā atrodami pilnīgi visi iespējamie medikamenti,” skaidro Lībķens, piemetinot, ka līdz šim Latvijā nav konstatēti gadījumi, kad zāļu eksporta dēļ rastos medikamentu nepieejamība. 

Asociācijas ieskatā zāļu nepieejamības problēmu būtu jārisina citām metodēm, piemēram, sakārtojot iekšējo medikamentu uzskaites un pasūtīšanas sistēmu; valsts institūcijām veidojot konkrētu medikamentu un to ražotāju sarakstu, kam piemērot uzraudzību; konstatējot kādu konkrētu zāļu nepieejamību, valsts varētu atļaut vienkāršotā un ātrā procedūrā ievest Latvijā šajā sarakstā esošās ražotāju zāles; izstrādājot plānu, kā menedžēt konkrētas krīzes situācijas, kad ražotāju prognozētais un Latvijai piegādātais zāļu apjoms neatbilst reālajam patēriņam, un zāļu trūkst, piemēram, epidēmijas un līdzīgos gadījumos. 

Jau ziņots, ka, Veselības ministrijas skatījumā, plānotie grozījumi dos iespēju kontrolēt zāļu izvešanas procesu uz citām valstīm, ierobežot lieltirgotavām eksporta iespējas kompensējamajiem medikamentiem, par kuriem Nacionālajam veselības dienestam un zāļu ražotājam ir noslēgts finansiālās līdzdalības līgums, uz laiku, ja tiek radīts zāļu nepieejamības risks.

Tādējādi plānots samazināt šos riskus, uzsver ministrijā, piebilstot, ka līdzīga kārtība jau ir citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu