Papīra rēķinu izmaksas ir dārgākas nekā elektroniskajiem rēķiniem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Papīra rēķinu sagatavošanas un izsūtīšanas izmaksas ir daudz dārgākas nekā elektroniskajiem rēķiniem, atklāja finanšu tehnoloģiju un e-rēķinu risinājumu uzņēmuma AS "Fitek" vadītājs Latvijā Edgars Strazds.

Viņš skaidroja, ka ir jāskatās pilns dokumentu aprites cikls - ne tikai nosūtītāja, bet arī saņēmēja pusē.

Runājot par papīra rēķinu, pēc Strazda teiktā, izmaksas mainās atkarībā no tā, kur atrodas saņēmējs, jo no tā ir atkarīgas pasta piegādes izmaksas. Līdz ar to viena rēķina tīrās izmaksas var būt 0,4-1 eiro, lai šo vēstuli izdrukātu, ieliktu aploksnē, aizsūtītu pa pastu un apmaksātu pasta piegādi. 

"Vārdu sakot, papīra rēķina izmaksas ir ap vienu eiro, plus paša rēķina sagatavošana un laiks," viņš atzīmēja.

Savukārt elektroniskā jeb e-rēķina XML formātā izmaksas ir ap 10-15 eirocentiem. 

"Starpība ir ļoti liela. Turklāt tas ir tikai nosūtīšanas pusē. Saņēmējam vēl papīra formāta rēķins ir jāatplēš, uzņēmuma gadījumā vēl jāpārbauda, kurš ko ir pasūtījis, kā arī tas vēl jāievada grāmatvedības sistēmās. Tas viss kopā veido ap 30 minūšu darbu viena rēķina apstrādē," stāstīja Strazds.

Jautāts, vai pieaug papīra kā materiāla cenas, "Fitek" vadītājs atbildēja apstiprinoši. Piemēram, pagājušajā gadā "Fitek" saņēma divus draudzīgus aicinājumus pārskatīt cenas uz augšu. 

"Papīrs kā tāds lētāks nekļūst. Papīra kā materiāla popularitāte sarūk, līdz ar to daudzas rūpnīcas pārtrauc darbu, jo bizness kļūst nerentabls," atklāja Strazds.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka pērn "Fitek" strādāja ar 4,229 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 12,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa, salīdzinot ar iepriekšējā gada zaudējumiem, veidoja 17 416 eiro. 

Kompānija reģistrēta 1998.gada februārī, un tās pamatkapitāls ir 296 928 eiro.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu