Kristovskis: darbs Ventspils ostā turpinās; partneri bažīgi par nākotni (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs
Aivars Lembergs Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) noteiktajām sankcijām darbs Ventspils ostā turpinās, bet ostas partneriem, komersantiem arvien ir bažas par tālāko nākotni, kam par iemeslu kalpo pārāk skopā informācija, intervijā Latvijas Radio sacīja Ventspils domes deputāts un Ventspils brīvostas valdes loceklis Ģirts Valdis Kristovskis (V).

Kristovskis stāstīja, ka ostā strādājošajiem uzņēmējiem ir bažas par nākotni, proti, ka sankcijas ietekmēs tālāko biznesa attīstību nākamajā gadā. "Tā ir tikai neziņa par nākotni, kas gaisotni ostā padara psiholoģiski smagāku. Ir nepieciešama vēl lielāka komunikācija ar ostu un tās partneriem, lai gan ir skaidrs, ka no valsts puses tiek darīts viss, lai sankciju ietekme būtu krietni mazāka, vai arī vispār tiek atceltas pret Ventspils ostu," sacīja Kristosvkis.

Tāpēc valdības pasākumi dibināt VAS "Ventas osta", kas pārņems Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, tādējādi norobežojoties no sankcijām pakļauto Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lemberu ("Latvijai un Ventspilij"), ir atbalstāmi un pietiekami, lai ostas darbinieki un tajā strādājošie uzņēmumi uz nākotni skatītos cerīgi.

"Tik daudz pasākumu ir veikts, lai nākotnē nepieļautu autoritatīvo Aivara Lemberga vadību ostā. Ir jauni un pieredzējuši cilvēki, kuri gatavi nākt strādāt un demonstrēt citu pārvaldi, kas vērsta uz attīstību un demokrātiskiem principiem, jo vakar arī spērām soli šajā virzienā, tādējādi par Ventspils brīvostas pārvaldnieku ieceļot Andri Purmali," stāstīja Kristovskis.

Tomēr uz jautājumu, vai piemērotās sankcijas Ventspils ostai ir radījis nopietnus zaudējumus, Kristovskis atbildēja, ka ostā darbība turpinās un neviens šādus aprēķinus nav veicis. Savukārt uz jautājumu, vai viņš piekristu piedāvājumam, ja tāds tiktu izteikts, turpināt darbu jaundibinātajā VAS "Ventas osta", tad viņš noteikti piekristu.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.  

Pēc 2020.gada 8.janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izstrādājusi noteikumus, kādā veidā bankas var pārliecināties, vai uzrādītais uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir īstais patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Otrdien Ministru kabinets atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) rosinājumu dibināt VAS "Ventas osta", kas pārņems Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Kompānijas pamatkapitāls būs 35 000 eiro, bet kapitāldaļu turētāja būs SM. Šodien šo jautājumu sāks vērtēt Saeimā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu