Stradiņa slimnīcai pacienti palikuši parādā ap €0,7 miljoniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS) pacienti ir palikuši parādā 686 774 eiro, liecina iestādes apkopotie dati pērnā gada izskaņā.

Pagājušā gada laikā pacientu parādu augšanas temps ir samazinājies, kā rezultātā jaunie parādi pret slimnīcu 2019.gadā auguši par 254 915 eiro jeb par 97 192 eiro mazāk nekā 2018.gadā. Pērn slimnīcai izdevies atgūt 186 000 eiro par parādiem, kas izveidojušies periodā no 2016. līdz 2018. gadam.

Slimnīcas pārstāve Janita Veinberga aģentūrai LETA klāstīja, ka galvenokārt parādi veidojas tāpēc, ka slimnīca nodrošina neatliekamās palīdzības funkciju un sniedz plašu valsts apmaksāto pakalpojumu klāstu. Rezultātā lielu daļu no pacientu parādiem veido pacientu līdzmaksājumi, kas jāsedz, saņemot valsts apmaksātos pakalpojumus.

Problēmas sagādājot arī tas, ka daļa pacientu ir neidentificējami, proti, tie ir pacienti bez pastāvīgas dzīvesvietas un personu apliecinošiem dokumentiem, trešo valstu pilsoņi vai Eiropas Savienības iedzīvotāji, vēstīja Veinberga.

Viņa stāstīja, ka iestādē regulāri izvērtē parādu atgūstamības iespēju atbilstoši likumdošanai, kā arī izslēdz no uzskaites neatgūstamus parādus. Lai minimizētu parādu veidošanos, Stradiņa slimnīca ir ieviesusi neapmaksāto rēķinu kontroli - iestāde nodrošina atgādinājuma īsziņu nosūtīšanu parādniekiem, bet nemaksātāju sarakstu nodod Kredītinformācijas birojam ievietošanai kreditoru reģistrā.

Slimnīca vairākkārtīgi ir sniegusi priekšlikumus, kā minimizēt pacientu parādu veidošanos, informēja Veinberga. Piemēram, pērn PSKUS iesniedza priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Ārzemnieku veselības apdrošināšanas noteikumi" attiecībā uz trešo valstu pilsoņiem, kuriem ir termiņuzturešanās atļauja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu