Ar sensoriem aprīkoti albatrosi palīdz izspiegot nelegālās zvejas laivas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jūra
Jūra Foto: Unsplash

Putni, kas aprīkoti ar sensoriem, lai varētu izspiegot nelegālās zvejas laivas, palīdzējuši atklāt, ka Indijas okeānā ceturtā daļa zvejas laivu ir nelegālas.

Nelegālā zvejniecība pasaulē katru gadu rada zaudējumus 20 miljardu eiro apmērā, bet novērošana ar satelītiem ir visai dārga un neprecīza. Tieši tāpēc starptautiska ekspertu komanda nolēma ar sensoriem aprīkot 169 albatrosus un palaist tos Indijas okeāna dienvidos.

Šie putni var veikt milzīgas distances, kā arī tos pievilina zvejas laivas. Putniem pētnieki piestiprināja sensorus, kas var uztvert laivas radaru jau 30 kilometru attālumā. Iegūtos datus pēc tam var izmantot, lai noskaidrotu, vai laivai ir ieslēgta automātiskā identifikācijas sistēma, ko izmanto, lai izvairītos no sadursmēm un ļautu autoritātēm izsekot laivu.

Starp 2018. gada decembri un 2019. gada jūniju reģionā tika identificētas 353 zvejas laivas. 25,8 procentiem no laivām, kas atradās ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kur zvejniecība ir jādeklarē, bija izslēgta šī sistēma, kas bieži vien liecina par nelegālo zvejniecību.

Savukārt starptautiskajos ūdeņos zvejošana nav nelegāla, tomēr tā ir jādeklarē. Tur sistēma izslēgta bija 36,9 procentiem zvejas laivu, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "PNAS".

Francijas Nacionālā zinātnisko pētījumu centra pētnieks Anrī Veimerskirhs, kurš vadīja darbus, sacīja, ka šī projekta panākumi parāda, ka pastāv lēta novērošanas alternatīva satelītiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu