Aprēķināta aptuvenā summa, kādu pasaules ekonomika zaudējusi koronavīrusa dēļ (23)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix, Pixabay

Ir pagājušas teju divas desmitgades, kopš Ķīnā strauji izplatījās SARS tipa koronavīruss, kas nogalināja simtiem cilvēku un sēja paniku globālajos tirgos. Koronavīruss, kas pašlaik plosās Ķīnā, var izrādīties daudz postošāks nekā tā priekšgājējs, vēsta CNN.

Kopš 2003. gada, kad notika SARS vīrusa epidēmija, Ķīna ir kļuvusi par ļoti spēcīgu spēlētāju globālajā ekonomikā. Šajā valstī tiek ražots neiedomājams daudzums produktu, kas ik dienas tiek lietoti visā pasaulē, piemēram, “iPhone” tālruņi. Tāpat šeit ir plašas naftas un tērauda ieguves vietas. Ķīnas ekonomika gūst labumu arī no bagātiem patērētājiem, kuri šeit izdod naudu par luksusa kategorijas precēm, kā arī automašīnām.

2003. gadā Ķīnas ekonomika veidoja nepilnus 4% no pasaules iekšzemes kopprodukta. Tagad šis rādītājs ir sasniedzis 16%.

Jāatgādina, ka ar SARS vīrusu sasirga 8098 cilvēki, bet 774 cilvēki zaudēja dzīvību. Jaunais vīruss, kura epidēmija sākās Centrālās Ķīnas pilsētā Uhaņā, jau ir prasījis vairāk nekā 1000 cilvēku dzīvības, bet inficēto skaits ir pārsniedzis 40 000 vairāk nekā 25 valstīs un teritorijās. Ķīnas varasiestādes ir slēgušas Uhaņu un citas pilsētas, bet – vīruss turpina izplatīties.

“Vīrusa izplatībai ir potenciāls radīt ļoti smagas ekonomiskās sekas, kā arī tirgus transformācijas. Tomēr tas, kā situācija attīstīsies tālāk, būs atkarīgs no tā, cik drīz izdosies apturēt vīrusa izplatību. Šeit ir jārunā par visām iesaistītajām pusēm – gan iedzīvotājiem, gan atbildīgajiem dienestiem, gan politiķiem,” sacīja “Capital Economics” galvenais ekonomists Nīls Šērings.

Viens no pasaulei nelabvēlīgiem riskiem ir fakts, ka pasaule ārpus Ķīnas ir ievērojami mainījusies kopš 2003. gada. Globalizācijas iespaidā kompānijas ir atvērušas savas bāzes ārpus mītnes zemēm, tādējādi arvien ciešāk sasaistot ekonomikas. Lielās centrālās bankas jau pašlaik ir izmantojušas rīkus, kas tipiski tiek izmantoti situācijās, lai izvairītos no ekonomiskajām krīzēm. Tāpat jāatceras, ka arī globālo parādu līmeņi ir sasnieguši visu laiku augstākos rādītājus. Pieaugošais nacionālisms atsevišķās valstīs arī rada sarežģījumus.

Vīruss jau pašlaik ievērojami ietekmē piegādes ķēdes un rada traucējumus lielajām kompānijām. Tā, piemēram, globālie autoražotāji “Volkswagen”, “Toyota”, “Daimler”, “General Motors”, “Renault”, “Honda” un “Hyundai” ir spiesti apturēt ražošanu, kamēr Ķīnā notiek cīņa pret vīrusa radītajām sekām. Atsaucoties uz “S&P” globālajiem reitingiem, vīrusa ietekmē saražotais automašīnu skaits pirmajā ceturksnī Ķīnā varētu samazināties par 15%.

Foto: /AP

Vairākas aviokompānijas ir atcēlušas lidojumus uz Ķīnu un no tās, kas savukārt ir ietekmējis preču un izejmateriālu piegādes visā pasaulē. Tā, piemēram, pasaulē lielākais viedtālruņu mikroshēmu ražotājs “Qualcomm” brīdinājis, ka vīruss var ietekmēt arī viedtālruņu ražošanu, jo to ražotājiem var trūkt izejvielu. Tā, piemēram, autobūves industrijā “Hyundai” ir apturējusi automašīnu ražošanu, jo nav piegādātas daļas no Ķīnas, kā arī to pašu iemeslu dēļ citus daļu piegādātājus meklē “Fiat Chrysler”, kas vēlas izvairīties no rūpnīcu slēgšanas.

Ekonomisti saka – pašreizējā vīrusa izplatība vēl ļauj veikt pārkārtojumus un izvairīties no lielām krīzēm. Ja jaunu koronavīrusu gadījumu skaits samazināsies, Ķīnas rūpnīcas jau drīzumā atsāks darbu, un tāpēc ietekme uz pasaules ekonomiku būs salīdzinoši neliela. Ja vīruss turpinās izplatīties – sekas globālajai ekonomikai var būt dramatiskas.

Jau pašlaik globālajai ekonomikai draud vājākais ceturksnis kopš ekonomiskās krīzes 2008. - 2010. gadā -

eksperti aprēķinājuši, ka vīruss jau pašlaik pasaules ekonomikai izmaksājis vairāk nekā 230 miljardus eiro.

Šveices bankas UBS analītiķi uzsver, ka pirmajā ceturksnī ekonomikas izaugsme var teju pilnībā apstāties. Savukārt “Captial Economics” eksperti ir pesimistiskāki – viņi prognozē, ka pirmajā ceturksnī būs vērojama globālās ekonomikas recesija – pirmo reizi kopš 2009. gada.

“Mēs varam tikai minēt, kādas būs koronavīrusa izraisītās sekas. Varam teikt, ka jau šobrīd koronavīruss ir prasījis vairāk nekā 230 miljardus eiro no pasaules ekonomikas. Ja  nekļūdāmies, tad šā gada pirmajā ceturksnī ekonomiskās izaugsmes rādītāji būs negatīvi – pirmo reizi 11 gadu laikā,” teikts “Capital Economics” ziņojumā.

Lai arī strādniekiem Ķīnā ir oficiāli nepieciešams atgriezties savās darba vietās, daudzi darba devēji dara visu iespējamo, lai nodrošinātu strādājošajiem iespēju strādāt no mājām, bet atsevišķas fabrikas ir slēgtas, jo strādnieki ir atteikušies doties uz darbu.

Lai arī Šveices banka UBS prognozē, ka pirmajā ceturksnī varētu būt kritums ekonomiskajā izaugsmē, tas būšot īss, un jau šā gada laikā pasaule spēs no vīrusa sekām atgūties.

Kas attiecas uz finanšu tirgiem – tajos visā pasaulē ir vērojamas bailes no vīrusa izraisītajām sekām – atsevišķi uzņēmumi ir piedzīvojuši satraucošus akciju vērtības kritumus.

GALERIJA: Koronavīrusa epicentrs Uhaņa

GALERIJA: Tā izskatās desmit dienās uzceltā slimnīca Uhaņā 

GALERIJA: Bīstamais koronavīruss Ķīnā 

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu