Tiesa atstāj spēkā KP lēmumu par aizliegtu vienošanos attiecībā uz "K-Senukai" un "Kurši"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Administratīvā apgabaltiesa 17.februāra spriedumos ir noraidījusi AS "Kesko Senukai Latvia" un SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" ("Kurši") pieteikumus atcelt Konkurences padomes (KP) 2017.gada 31.augusta lēmumu, kurā tika konstatēta aizliegta vienošanos starp būvmateriālu ražotājiem un tirgotājiem par ilgstošu tālākpārdošanas cenu noteikšanu, aģentūru LETA informēja KP.

Ar lēmumu "Kuršiem" tika piemērots naudas sods 1 145 077 eiro un "Kesko Senukai Latvia" 920 618 eiro apmērā. 

Lietas izpētes laikā KP vērtēja SIA "Knauf" un SIA "Norgips", kā arī lielāko būvmateriālu mazumtirgotāju"Kesko Senukai Latvia", "Kurši", SIA "Depo DIY" un SIA "Krūza" vienošanos, ilgstošā periodā veicot minimālā tālākpārdošanas cenu līmeņa un noteikta cenu līmeņa fiksēšanu "Knauf" un "Norgips" izplatītajai produkcijai. 

KP 2017.gada lēmumā konstatēja, ka vienošanās izpaudās gan vertikālu ierobežojumu formā starp "Knauf" un "Norgips" un mazumtirgotājiem, gan arī kā horizontālas karteļa vienošanās - mazumtirgotājiem panākot kopīgu sapratni un saskaņotu rīcību par vienotiem darbības principiem un savstarpēju kontroli vienošanās īstenošanā attiecībā uz "Knauf" un "Norgips" precēm.

KP Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs, skaidroja, ka tiesa spriedumos veica detalizētu un visaptverošu tiesvedības lietās esošo pierādījumu un tās dalībnieku savstarpējās komunikācijas analīzi, kas pietiekami atklāja "Kesko Senukai Latvia" un "Kuršu" mērķi mazināt konkurenci tirgū. "Līdz ar to tiesa pilnībā pievienojās KP secinājumam par aizliegtas vienošanās pārkāpuma konstatēšanu un atbildības noteikšanu," piebilda Hitrovs.

Par īstenoto aizliegto vienošanos KP pieņēma lēmumu piemērot 5,8 miljonus eiro lielu naudas sodu trim būvmateriālu tirgotājiem - "Kesko Senukai Latvia", "Kuršiem", kā arī "Depo DIY", kura pieteikumu par KP lēmuma atcelšanu tiesa joprojām skata. 

Pirms KP lēmuma pieņemšanas ar "Knauf", "Norgips" un "Krūza" tika noslēgti administratīvie līgumi, kas paredzēja izbeigt tiesisko strīdu un samaksāt naudas sodu kopā 1,6 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu