Mīts vai patiesība: vai ir bīstami ēst pirms peldēšanās?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete peldas.
Sieviete peldas. Foto: Unsplash

1908. gadā ASV skautu rokasgrāmatā tika biedēti bērni, kas uzdrošinājās peldēties ātrāk nekā 90 minūtes pēc ēšanas. Arī citur pasaulē ir dzirdēts, ka nav laba doma īsi pirms peldes ēst. Mīts vai patiesība?

“Tu vari noslīkt – un tā būs tava vaina,” draudēts rokasgrāmatā. Tas daudziem bērniem lika skumji stāvēt krastā, vērojot citus jautri peldamies un šļakstināmies. Tomēr, kā izrādās, velti. Zinātne vēsta, ka uzskats, ka pēc ēšanas nedrīkst peldēties, ir alošanās.

“Tās ir vecu sievu pasakas. Ir pilnīgi normāli pēc ēšanas doties peldēties,” komentēja ortopēdiskais ķirurgs Pīters Vernickis.

Mīts ir tāds, ka pēc ēšanas asinis tiek novirzītas no muskuļiem uz vēderu, kas rezultātā var izraisīt paralizējošus muskuļu krampjus. Citā variantā ēšana asinis aizdzen no kuņģa uz muskuļiem, bet abos gadījumos rezultāts ir paralizējoši muskuļu krampji.

Tiesa, šajos apgalvojumos pastāv kripata patiesības. Nepietiekama apgāde ar asinīm var izraisīt muskuļu krampjus. Turklāt, kad  ēdam, organisms patiešām uz kuņģi nosūta papildu asinis. Savukārt muskuļi asins pieplūdumu saņem, kad nodarbojamies ar fiziskām aktivitātēm. Tomēr papildu asiņu daudzums, kas tiek novirzīts uz kuņģi pēc ēšanas, nav tik liels, lai rastos krampji.

Citiem vārdiem sakot, veseliem cilvēkiem muskuļu krampji pazemināta asins pieplūduma dēļ vienkārši nenotiek. Tas gan var notikt cilvēkiem, kas sirgst ar, piemēram, arteriosklerozi, kad sabiezinās artēriju sieniņas un palielinās to blīvums.

Bija laiks, kad zinātnieki šo mītu uztvēra ļoti nopietni. 20. gadsimta 60. gados vairākos pētījumos zinātnieki centās noskaidrot, vai ēšana pirms peldēšanas var negatīvi ietekmēt sportistu sniegumu un pašsajūtu. Kādā mazā pētījumā 1968. gadā zinātnieki lika 24 peldētājiem ieturēt varenas brokastis no kukurūzas pārslām, tostermaizēm, cukura, sviesta un piena. Pēc brokastīm peldētājiem bija jānogaida atšķirīgi laika posmi un jānopeld daži apļi baseinā. Neviens no atlētiem nepiedzīvoja nedz krampjus, nedz nelabu dūšu, kā arī nesamazinājās to sniegums peldēšanā.

Mūsdienās ir pavisam skaidrs, ka ēšana pirms peldēšanas nav bīstama. 2011. gadā Amerikas Sarkanais Krusts publicēja zinātnisku analīzi, kurā noskaidrojās, ka jebkādi aizliegumi ēst pirms peldēšanās ir lieki un nav zinātniski pamatoti.

Turklāt, kā pastāstīja Vernickis, nav pat reģistrēts neviens gadījums, kad cilvēks būtu noslīcis tāpēc, ka pirms peldēšanās ir ēdis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu