Jauns pētījums: koronavīruss uz dažām virsmām var izdzīvot pat trīs dienas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

ASV zinātnieki noskaidrojuši, ka jaunais koronavīruss uz dažādām virsmām var izdzīvot no dažām stundām līdz pat trīs dienām.

Trešdien publicētajā pētījumā rakstīts, ka vīruss var izplatīties pa gaisu vai arī inficēt cilvēkus ar dažādu virsmu starpniecību un pēc kontakta ar slimu cilvēku.

Kopš vīrusa parādīšanās Ķīnā pagājušajā gadā jau ir inficēti vairāk nekā 120 tūkstoši cilvēku visā pasaulē, no kuriem miruši ir aptuveni 4300. Tas ir krietni vairāk nekā SARS epidēmijas laikā, kuru izraisīja ģenētiski līdzīgs vīruss.

Šajā pētījumā zinātnieki izmantoja smidzinātāju, lai vīrusa paraugus nogādātu gaisā, imitējot, kas notiek, ja inficēta persona noklepojas, nošķaudās vai kādā citā veidā nogādā vīrusu gaisā.

Pētnieki atklāja, ka vīruss gaisā izdzīvoja līdz trīs stundām ilgi, līdz četrām stundām uz vara virsmas, līdz 24 stundām ilgi uz kartona un divas līdz trīs dienas ilgi uz plastmasas vai nerūsējošā tērauda.

Līdzīgi rezultāti bija testos ar SARS vīrusu, kas tika veikti 2003. gadā, tāpēc dzīvotspēja ir iemesls tam, ka jaunais koronavīruss ir izplatījies straujāk un plašākā teritorijā par SARS.

Tiesa, šā pētījuma rezultātus vēl nav pārbaudījuši citi zinātnieki, kā arī tas nav publicēts zinātniskajā žurnālā.

“Tas ir pamatīgs darbs, kas atbild uz jautājumiem, kurus uzdod cilvēki. Tas parāda veselības ekspertu sniegto higiēnas padomu nozīmīgumu un vērtību,” izdevumam "TIME" komentēja mikrobioloģijas profesore Džūlija Fišere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu