Latvija ar €100 000 iemaksu sniegs atbalstu cīņai pret Covid-19 izplatību nabadzīgajās un krīzes skartajās valstīs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Ar iemaksu 100 000 eiro apmērā Latvija sniegs atbalstu cīņai pret jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību nabadzīgajās un krīzes skartajās valstīs un teritorijās, kuras jau ietekmē cita veida humānās krīzes, ceturtdien lēma valdībā.

Latvija veiks iemaksu 100 000 eiro apmērā ANO Humānās palīdzības koordinācijas biroja - Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Globālā humānās palīdzības plāna cīņai ar Covid-19 darbībai.

Kā norādīts Ārlietu ministrijas iepriekš sagatavotajā Ministru kabineta rīkojuma projektā, reaģējot uz Covid-19 straujo izplatību pasaulē, ANO sadarbībā ar PVO rosinājusi sniegt atbalstu cīņai pret jaunā vīrusa izplatību nabadzīgajās un krīzes skartajās valstīs un teritorijās ar visaptveroša globāla humānās palīdzības plāna palīdzību.

Lielākajā daļā valstu, kurās jau tiek īstenota humānā palīdzība, piemēram, Dienvidamerikā, Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Āzijā, pastāv vājas veselības aprūpes sistēmas un veselības pārvaldība apvienojumā ar sliktu pamata pakalpojumu sniegšanu. Tas ierobežo šo valstu spēju novērst epidēmiju un nodrošināt veselības aprūpi inficētiem cilvēkiem, kā arī uzturēt veselības pakalpojumus plašākai sabiedrībai.

Par šī plāna izveidi ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja 25.martā. Lai gan dažādas starptautiskās organizācijas un atsevišķas ANO aģentūras ir nākušas klajā ar solidaritātes un atbalsta iniciatīvām, ANO un PVO Globālās humānās palīdzības plāns patlaban ir visiekļaujošākais priekšlikums, kas piedāvā centralizētu pieeju akūtu vajadzību risināšanai. Plāna pieeja iekļauj sevī jau esošo ANO un ar ANO nesaistītu aģentūru humānas palīdzības plānu pasākumus cīņai ar COVID-19 pandēmijas radīto ietekmi. Fonda mērķis ir piesaistīt 1,8 miljardu eiro finansējumu līdz 2020.gada beigām.

Pozitīvu vērtējumu par atbalstu šim fondam sniegusi arī Eiropas Komisija. Vairākas ES dalībvalstis ir solījušas veikt iemaksu šajā fondā, piemēram, Igaunija un Lietuva plāno iemaksāt 100 000 eiro, Polija - 250 000 eiro, Dānija - aptuveni 32 miljonus eiro, Itālija - 400 000 eiro, Horvātija - 100 000 eiro, savukārt Īrija jau ir veikusi iemaksu 10 miljonu eiro apmērā.

Plāns balstās uz atbalsta sniegšanu neaizsargātākām sabiedrības grupām, piemēram, sievietes, bērni, vecāka gadagājuma cilvēki, cilvēki ar īpašām vajadzībām, bēgļi, veselības un ar veselību nesaistītu vajadzību risināšanā.

Plānā ir iekļautas trīs stratēģiskās prioritātes, kuras ir saskaņotas ar jau esošajiem humānās palīdzības organizāciju plānu mērķiem, proti, ierobežot Covid-19 pandēmijas izplatību, samazināt saslimstību un mirstību, samazināt cilvēku īpašumu un tiesību, sociālās kohēzijas un iztikas pasliktināšanos, kā arī aizsargāt, aizstāvēt un palīdzēt bēgļiem, iekšēji pārvietotiem cilvēkiem, migrantiem un pret pandēmiju īpaši neaizsargātās uzņemošās kopienas.

Plānā ietverti seši galvenie punkti - sabiedrības informēšana; intensīva saslimšanas novērošana un testēšana, paaugstināta riska grupā esošo prioritāra aprūpe, vīrusa izplatības ierobežošana, lai samazinātu veselības aprūpes sistēmas noslodzi, visiem pieejami pētniecības un attīstības sasniegumi, mediķu un pārējā kritiskā personāla aizsardzība.

Plāna finansējumu plānots ieguldīt laboratorijas aprīkojumu piegādāšanā vīrusa pārbaudei un pacientu ārstēšanai, roku mazgāšanas staciju ierīkošanā, sabiedrības informēšanas kampaņas uzsākšanā par to, kā pasargāt sevi un citus no vīrusa, gaisa satiksmes mezglu izveidošanā visā Āfrikā, Āzijā un Latīņamerikā, lai pārvietotu humānās palīdzības darbiniekus un krājumus tur, kur tie visvairāk nepieciešami.

Visas valstis, kurās jau tiek veikta kāda humānā palīdzība, ir prioritāri izvirzītas šajā atbalsta plānā kā potenciālā atbalsta saņēmējas.

Šo atbalsta plānu ieviesīs dažādas ANO aģentūras - Pasaules Pārtikas programma, PVO, Starptautiskā Migrācijas organizācija, ANO Attīstības programma, ANO Iedzīvotāju apmetņu aģentūra, ANO Iedzīvotāju attīstības fonds, ANO Bēgļu lietu aģentūra, ANO Bērnu fonds sadarbībā ar Starptautisko Sarkano Krustu un Sarkanā Pusmēness kustību, piesaistot nevalstiskās organizācijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu