TV kanālā "Tava klase" ir iespēja iepazīt arī lībiešu valodu un kultūru (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

 Izglītības un zinātnes ministrijas veidotajā televīzijas kanālā un portālā "Tava klase" piektdien notika pirmā lībiešu valodas stunda, kuru veidojis Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūts, informēja institūta vadītājs Valts Ernštreits.

Viņš uzsvēra, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad visiem Latvijas vispārizglītojošo skolu skolēniem tiek piedāvāta iespēja iepazīt Latvijas pirmiedzīvotāju - lībiešu - valodu un kultūru.

"Izrādās, ka krīzes laiks ir ne tikai pārdomu un jaunu tehnoloģiju apguves laiks, bet arī palīdz rast risinājumus gadu desmitiem ilgiem sasāpējušiem jautājumiem," paudis Ernštreits. Viņaprāt, tas, ka šīs zināšanas ir padarītas pieejamas vispārizglītojošo skolu skolēniem, kaut vai - ārpusklases - formātā, liecina par to, ka valsts institūcijās pamazām aug izpratne par to, cik svarīgi ir rūpēties par saviem pirmiedzīvotājiem un arī par aizmirsto Latvijas mantojumu, kas caurvij ikvienu latviešu valodas, kultūras un identitātes jomu.

Vienlaikus viņš atzina, ka tomēr ejams vēl tāls ceļš, lai zināšanas par lībiešiem un lībiešu valodu tiktu pietiekamā apmērā iekļautas izglītības programmu saturā, kā arī lībiešu valodas un kultūras apguves iespējas tiktu nodrošinātas ikvienam lībietim un lībiešu valodas un kultūras interesentam visos izglītības līmeņos.

Arī LU Lībiešu institūta pētniece Gunta Kļava skaidrojusi, ka ķeroties pie lībiešu valodas stundu satura veidošanas, uzreiz tapis skaidrs, ka nedaudz vairāk nekā divās stundās - jo kopā būs skatāmas septiņas 20 minūšu garas nodarbības - nevienu valodu apgūt nav iespējams. Tāpēc tika izvēlēts formāts, kurā vairāk centīsies iepazīstināt ar lībiešu valodas skanējumu, vārdiem, vienlaikus atspoguļojot arī lībiešu kultūru un tās saikni ar valodu.

Lībiešu valodas stundas turpmāk būs skatāmas katru piektdienu līdz 29.maijam. Paplašinātā veidolā tās iecerēts izvietot arī LU Lībiešu institūta "Youtube" kanālā un iespēju robežās tiks papildinātas ar jaunām nodarbībām, pauda Ernštreits.

Jau vēstīts, ka "Tava klase" satura veidošanā iesaistīti vairāk nekā 70 skolotāji no visas Latvijas. Palīdzību skolotājiem projektā ir snieguši vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, dziedātāji un mākslinieki.

Projektu īsteno IZM sadarbībā ar iniciatīvas grupu "Vecāki par labāku izglītību", paredzot oriģināla mācību satura izveidi un tā pārraidīšanu bezmaksas televīzijas platformās "ReTV" un "Sportacentrs.com TV". Projekta tehnoloģiskie partneri ir "Telia Latvija" un "Veset", kas nodrošina kanālu izspēles pakalpojumus, kā arī apraidi internetā, platformā "tavaklase.lv".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu