EP padarījis pieejamus vairāk nekā trīs miljardus eiro ES veselības aprūpes nozares atbalstam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Parlaments (EP) padarījis pieejamus vairāk nekā trīs miljardus eiro Eiropas Savienības (ES) veselības aprūpes nozares atbalstam, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Plānots, ka ar piešķirtajiem ES līdzekļiem finansēs dalībvalstu veselības aprūpes sistēmu vajadzības, kā arī tiks veidots medicīnas preču krājums. Finanšu pakete ietver papildu līdzekļus, piemēram, palīdzība Grieķijai, lai risinātu migrācijas problēmas. Finanšu līdzekļi palīdzēs nodrošināt plašāku testēšanu, atbalstu ārstiem un medicīnas māsām slimieku kopšanā.

EP piektdien lēma atbalstīt veselības aprūpes nozari ar 3,08 miljardiem eiro no ES budžeta. ES līdzekļus virzīs veselības aprūpes sistēmu atbalstam dalībvalstīs, lai palīdzētu tām cīņā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmiju.

Atbalstītais ierosinājums ļaus ES iegādāties steidzamas medicīnas preces, piemēram, maskas un elpošanas ierīces, pārvadāt medicīnisko aprīkojumu un pacientus pārrobežu reģionos, finansēs papildu ārstu un māsu pieņemšanu darbā krīzes punktos visā ES, kā arī palīdzēs dalībvalstīm izveidot pārvietojamas lauka slimnīcas.

No 3,08 miljardiem eiro 2,7 miljardi tiks izmaksāti galvenokārt caur Ārkārtas atbalsta instrumentu, bet 380 miljoni eiro caur ES civilās aizsardzības mehānismu "rescEU".

Atbalsta paketē iekļauti papildu līdzekļi repatriācijas lidojumu finansēšanai 45 miljonu eiro apmērā no ES Civilās aizsardzības mehānisma, vairāk līdzekļu Eiropas Slimību profilakses un kontroles centram, kam novirzīs 3,6 miljonus eiro. Tāpat tiks sniegts arī atbalsts Grieķijai darbā ar paaugstinātu migrācijas spiedienu 350 miljonu eiro apmērā un 100 miljoni eiro tiks piešķirti Albānijas atjaunošanai pēc zemestrīces.

Eiropas Komisija (EK) nesen ierosināja divus budžeta grozījumu projektus kā daļu no visaptveroša pasākumu kopuma, lai sniegtu atbalstu cīņā pret jaunā koronavīrusa uzliesmojumu.

Ārkārtas atbalsta instruments tika izveidots 2016.gadā, lai risinātu masveida bēgļu pieplūdumu Grieķijā.

"RescEU" medicīniskā aprīkojuma krājumi tiks glabāti vienā vai vairākās dalībvalstīs. Uzņēmēja valsts būs atbildīga par aprīkojuma iegādi, bet to pilnā apjomā finansēs EK.

Aprīkojuma izplatīšanu pārvaldīs Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centrs, kura pienākumos būs nodrošināt, lai preces nokļūtu tur, kur tās visvairāk vajadzīgas.

TVNET jau ziņoja, ka ceturtdien un piektdien notiek EP ārkārtas plenārsesija, lai strādātu pie pasākumiem Covid-19 pandēmijas apkarošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu