Pienavas vēja parka attīstītājs vērsies tiesā par Tukuma novada domes lēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Vēja parka attīstītājs SIA "Pienava wind" iesniedzis pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā par Tukuma novada domes lēmumu neakceptēt vēja parka "Pienava" būvniecību Tukuma reģionā, aģentūru LETA informēja "Pienava wind" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Pieteikumā uzņēmums pamatojis, ka Tukuma novada dome, pieņemot lēmumu, ir nepareizi interpretējusi vispārējos tiesību principus un nav ņēmusi vērā Vides pārraudzības valsts biroja Ietekmes uz vidi novērtējumu, kas pieļauj 22 vēja turbīnu būvniecību vēja parkā "Pienava".

Galviņš uzskata, ka vēja parka izveide atbilst Tukuma novada Attīstības programmai 2015.-2020.gadam, kas paredz atbalstīt alternatīvus enerģijas veidus. Arī Tukuma novada teritorijas attīstības plānošanas dokumenti pieļauj vēja parka attīstīšanu izvēlētajā teritorijā. Veicot Ietekmes uz vidi novērtējumu, tika saņemts pozitīvs apstiprinājums 22 vēja turbīnu būvniecībai Tukuma novadā. Neskatoties uz sagatavoto novērtējumu šī gada 25.martā dome nolēma neakceptēt vēja parka būvniecību.

Uzņēmums ir vērsies tiesā, jo uzskata, ka dome ir nepareizi interpretējusi un piemērojusi vispārējos tiesību principus, tostarp nepamatoti atsaukusies uz Eiropas ainavu konvenciju un Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, kā arī balstījusies uz neprecīziem vai sagrozītiem faktiem par projekta ietekmi uz apkārtējo vidi, tostarp putniem un sikspārņiem, ainavu un cilvēku veselību. Tā rezultātā Tukuma novada dome ir nepareizi konstatējusi, ka plānotā vēja parka attīstība ir pretrunā ar vides aizsardzības regulējumiem, pauda Galviņš.

Viņš stāsta, ka, plānojot projektu, ir vadījušies pēc bagātīgi uzkrātās pieredzes vairāk nekā 20 gadu garumā līdzīgu parku attīstīšanā un ievērojuši visas noteiktās vides prasības. 

"Pēc rūpīgas domes lēmuma izpētes, esam nonākuši pie secinājuma, ka Tukuma novada domei nav pamatotu argumentu pret vēja parka attīstīšanu, tāpēc esam izmantojuši savas likumiskās tiesības un vērsušies tiesā, kur vērtēs šī lēmuma pamatotību," norāda Galviņš. 

Atšķirībā no tiem domes deputātiem, kuri balsoja pret projekta attīstību, uzņēmums uzticas ekspertu darbam, ko uzraudzījis Vides pārraudzības valsts birojs. "Pienava wind" ir pārliecināta, ka paredzētā darbība nepārkāps noteiktās prasības pret īpaši aizsargājamām sugām un neradīs ietekmi uz cilvēka veselību un dzīvību kā savā lēmumā minējusi Tukuma novada dome. 

Kā vienu no argumentiem lēmuma neapstiprināšanai dome norāda negatīvo ietekmi uz iedzīvotāju veselību un dzīvību, ko radīs infraskaņas un zemas frekvences skaņas, taču šāds secinājums ir veikts bez faktiska un juridiska pamata, radot nepareizu priekšstatu par iespējamo vēja elektrostaciju (VES) ietekmi. 

Pēc Ietekmes uz vides novērtējuma secināts, ka nav paredzama vēja parka nozīmīga un negatīva akustiskā trokšņa ietekme uz cilvēku veselību, jo VES potenciāli var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību tikai tādā gadījumā, ja apkārtnē esošās apdzīvotās vietas atrodas pārāk tuvu, kā rezultātā tajās ir paaugstināts trokšņa līmenis. 

"Mēs ticam Latvijas potenciālam vēja enerģijas industrijā un ar šo projektu mēs palīdzētu Latvijai sasniegt izvirzītos enerģētikas un klimata mērķus, tā palielinot atjaunojamo energoresursu īpatsvaru kopējā enerģijas galapatēriņā. Mēs ceram, ka tiks panākts kompromiss, kas apmierinātu iesaistītās puses," norāda Galviņš. 

Viņš piebilst, ka vēja parka "Pienava" izveidei paredzētās investīcijas sasniegtu aptuveni 110 miljonus eiro, un tā būtu līdz šim lielākā privātā investīcija Latvijas enerģētikas sektorā, radot būtiskus ekonomiskos un sociālos ieguvumus pašvaldībai un valstij.

Vēja parka attīstība sekmētu energoapgādes drošību, konkurences palielināšanu tirgū un elektroenerģijas cenu samazinājumu patērētājiem. Savukārt Tukuma novada iedzīvotājiem tas nozīmētu jaunu darba vietu izveidi gan būvniecības, gan ekspluatācijas laikā, pašvaldības ceļu infrastruktūras attīstību, ieguvumus skaidro uzņēmuma valdes loceklis. 

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Pienava wind" laikā no 2017.gada līdz 2019.gadam tās apgrozījums ir bijis 0 eiro, zaudējumi 50 eiro gadā. "Pienava wind" pieder SIA "Eolus", kas pieder Zviedrijā reģistrētajai kompānijai "Eolus Vind Aktiebolag", kuras akcijas tiek kotētas Nasdaq Stockholm biržā. Uzņēmumam ir aptuveni 21 000 akcionāru. Tas kopš 1990.gada ir uzbūvējis 615 vēja turbīnas ar jaudu virs 1200 megavatiem.

LETA jau ziņoja, ka Tukuma novada domē iepriekš pamatoja, ka lēmumprojekts par vēja parku būvniecības neakceptēšanu bija balstīts apjomīgā atzinumā, ņemot vērā Satversmes normas, starptautisko tiesību normas, vides tiesību aktus, Satversmes tiesas spriedumus un administratīvo tiesu judikatūru.

Atzinumā izvērtēts vēja parka iespējamais kaitējums videi, izjaucot sugu bioloģisko daudzveidību, īpaši ciešot putniem un aizsargājamām sikspārņu sugām, kā arī ainavas neatgriezeniska sabojāšana, jo vēja ģeneratoru torņi paredzēti divreiz augstāki, nekā jebkur Latvijā pašlaik ir uzstādīti.

Dokumentā esot paustas arī bažas par vēja ģeneratoru drošību avāriju un ugunsnelaimju gadījumos, kā arī citi aspekti.

Domē uzsvēra, ka neviena būvniecības iecere Tukuma novadā līdz šim vēl nebija izsaukusi tik izteiktus sabiedrības protestus. Pret vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību bija saņemti 10 326 iedzīvotāju parakstīti iebildumi - 8210 klātienē parakstīti, bet 2116 bija elektroniski parakstīti portālā "Manabalss.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu