Krievija uz Mēness līdz 2025. gadam plāno nosēdināt nākamās paaudzes zondes (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievija uz Mēness nokļūt kāro jau kopš 1976. gada, tomēr tagad tā nolēmusi atgūt iekavēto. 

Kā vēsta Krievijas kosmosa aģentūra “Roscosmos”, pirmajā šīs desmitgades pusē ir plānots realizēt trīs misijas. Kosmosa aģentūra sāks no punkta, kur 20. gadsimta 70. gados apstājās padomju kosmosa programmas. Uz Mēnesi sūtītas tiks trīs jaunas zondes: “Luna-25”, “Luna-26” un “Luna-27”, kas visas reprezentēs arī partnerattiecības ar Eiropas Kosmosa aģentūru. 

“Luna-25" pašlaik atrodas montāžas un pirmo izmēģinājumu fāzē. Jā, mums ir dažas sadarbības problēmas, bet mēs pie tām strādājam. Es ceru, ka 2021. gada mērķis palaist uz Mēnesi “Luna-25” piepildīsies,” telefonsarunā ar Vladimiru Putinu stāstīja “Roscosmos” pārstāvis Vladimirs Kolmikovs. 

Spriežot pēc sarunas ar Kolmikovu 14. aprīlī, kas publicēta “Roscosmos” mājaslapā, “Luna-25” vajadzētu pabeigt nākamā gada martā, bet kosmosā palaist 2021. gada 1. oktobrī. 

Vēlāk šajā desmitgadē “Luna-26” izveidos Mēness karti, bet “Luna-27” pētīs Mēness regolītu, akmeņus un smilti, kas klāj Mēness virsmu. 

“Kopumā mēs esam diezgan pārliecināti, ka “Luna-26” un “Luna-27” būs gatavas attiecīgi 2024. un 2025. gadā,” tikšanās laikā pagājušajā mēnesī Putinam stāstīja Kolmikovs. 

Apsvērtas tiek arī citas misijas. “Luna-28” uz Mēness, piemēram, varētu nogādāt nelielu pašgājēju un nogādāt atpakaļ uz Zemes iežu paraugus. Savukārt “Luna-29” uz Mēness varētu nogādāt jau lielāku pašgājēju un citas ierīces. 

Mēness pašlaik ir populārs mērķis. Pirmās sacīkstes Mēness apgūšanā norisinājās 20. gadsimta otrajā pusē starp Padomju Savienību un ASV un tagad turpinās ar pilnu jaudu. ASV programmas “Artemis” ietvaros plāno 2024. gadā uz Mēness nogādāt astronautus. Savukārt Ķīnas zonde “Chang’e-4” jau pavadījusi vairāk nekā gadu, pētot Mēness tālo pusi. 

Protams, ne visas Mēness misijas ir veiksmīgas. Pagājušajā gadā Izraēlas zonde “Beresheet” un Indijas zonde “Chandrayaan-2” ietriecās Mēness virsmā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu