Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs pirmajā pusgadā Latvijā sarucis par 0,1%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ulises Baga/Unsplash

​Apdrošināšanas sabiedrības šogad pirmajā pusgadā Latvijā kopumā bruto prēmijās parakstījušas 277,104 miljonus eiro, kas ir par 0,1% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs samazinājies par 15,5%, veidojot 164,353 miljonus eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas apkopotie dati.

Tostarp visvairāk prēmiju parakstīts dzīvības apdrošināšanā -

2020.gada pirmajos sešos mēnešos dzīvības apdrošināšanā prēmijās parakstīti 62,955 miljoni eiro,

kas ir par 14,8% vairāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā, un veidoja 22,7% tirgu.

Otrs populārākais apdrošināšanas veids bija veselības apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīts 58,971 miljons eiro, kas ir par 4,8% vairāk nekā gadu iepriekš (21,3% tirgus), seko sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības, tostarp transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšana, kurā prēmijās parakstīti 47,148 miljoni eiro, kas ir kritums par 12,2% (17% tirgus).

Vienlaikus sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšanā (KASKO) šogad pirmajā pusgadā bruto prēmijās parakstīti 43,139 miljoni eiro, kas ir par 7,9% mazāk nekā pirms gada, veidojot 15,6% tirgus, bet īpašuma apdrošināšanā prēmijās parakstīti 36,055 miljoni eiro, kas ir par 0,4% mazāk nekā gadu iepriekš, veidojot 13% tirgus.

Arī apdrošināšanas atlīdzībās apdrošinātāji visvairāk izmaksājuši dzīvības apdrošināšanā - 46,873 miljonus eiro,

kas ir par 19,8% vairāk nekā pirms gada (28,5% tirgus), seko veselības apdrošināšana, kurā apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāti 31,439 miljoni eiro, kas ir par 8,5% mazāk (19,1% tirgus), un sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības, tostarp OCTA apdrošināšana - 28,823 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 2% (17,5% tirgus).

Vienlaikus KASKO apdrošināšanā atlīdzībās šogad pirmajā pusgadā izmaksāti 28,794 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 1,1%, un veidoja 17,5% tirgus, bet īpašuma apdrošināšanā atlīdzībās izmaksāti 18,568 miljoni eiro, kas ir kritums par 62,9%, un veidoja 11,3% tirgus.

Asociācijā norādīja, ka pirmajā pusgadā parakstīto prēmiju apmērs atspoguļo krīzes ietekmi uz nozari - samazinoties ekonomiskajai aktivitātei un nodarbinātībai, attiecīgi piebremzējies arī klientu pieprasījums pēc jauniem apdrošināšanas pakalpojumiem. Parakstīto prēmiju pieaugums bijis tikai divos lielajos apdrošināšanas veidos: dzīvības apdrošināšanā un veselības apdrošināšanā. 

"Pieaugumu dzīvības apdrošināšanā nodrošināja tikai jaunie mūža pensijas līgumi.

Savukārt veselības apdrošināšanas polises tradicionāli tiek atjaunotas gada pirmajos trijos mēnešos, tādēļ gada sākumā parasti ir pozitīvas veselības apdrošināšanas prēmiju pieauguma tendences," pauda asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Asociācijā arī minēja, ka proporcionāli lielākais parakstīto prēmiju apmēra kritums bija ceļojumu apdrošināšanā - par 32,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusgadu, veidojot 4,492 miljonus eiro jeb 1,6% tirgus. Minētais apdrošināšanas veids pirmais piedzīvoja pandēmijas ietekmi, kad martā tūrisms pilnībā apstājās, nedaudz atjaunojoties tikai jūnijā otrajā pusē.

Tāpat Abāšins atzīmēja, ka savukārt

izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību samazinājumam ir viens ļoti specifisks iemesls - 2019.gada jūnijā tika izmaksāta vēsturiski lielākā īpašuma apdrošināšanas atlīdzība Baltijā 37 miljonu eiro apmērā.

Izslēdzot šī viena gadījuma ietekmi, klientiem izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības īpašuma apdrošināšanā pieaugušas par 11%.

Asociācijā arī minēja, ka atlīdzību apmērs ceļojumu apdrošināšanā šogad pirmajā pusgadā pieauga par 27,7%, sasniedzot 2,399 miljonus eiro. Lielāko daļu no ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībām saņēma fiziskas personas, kas saskārās ar ceļošanas grūtībām vīrusa radīto ierobežojumu dēļ.

Apdrošinātāju asociācijā piebilda, ka savukārt veselības apdrošināšanā izmaksāto atlīdzību apmērs vēl martā pieauga, bet līdz ar pakalpojumu fizisku nepieejamību - samazinājās. "Ārsti piedāvāja, un apdrošinātāji arī apmaksāja attālinātās konsultācijas, tomēr klātienes pakalpojumu neesamība radīja atlīdzību izmaksu kritumu. Mēs sagaidām, ka gada otrajā pusē atlīdzības atkal pieaugs, jo veselības aprūpes iestādes atkal ir pieejamas, un cilvēki steigs saņemt atliktos pakalpojumus," prognozēja asociācijas vadītājs.

Dati apkopoti par trīs risku apdrošināšanas kompāniju un sešu ārvalstu risku apdrošināšanas kompāniju filiāļu, kā arī par divu dzīvības apdrošināšanas kompāniju un četru ārvalstu dzīvības apdrošināšanas kompāniju filiāļu darbību Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu