Jauna pieredze bērniem jeb banku ieteikumi, bērniem sākot rīkoties ar maksājumu kartēm (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Jau ļoti drīz sāksies jaunais mācību gads. Šajā laikā daudzi vecāki domā arī par bērna finansēm. Kā dot kabatas naudu – skaidrā naudā vai izveidot kontu bankā? Portāls TVNET pētīja, kādi ir piedāvājumi bērniem un jauniešiem lielākajās Latvijas bankās, un to, kas būtu jāņem vērā vecākiem.

Kā norāda bankas “Citadele” karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs Andris Lazdiņš, “Citadeles X smart” karte ir pieejama bez maksas bērniem un jauniešiem no 7 līdz 21 gada vecumam. Papildu kartei bērns vai jaunietis var izmantot “Citadeles” bezkontakta maksājumu risinājumus – aproci, uzlīmi, telefonu vai Apple Pay (no 13 gadiem) – kas ir īpaši parocīgi ikdienas gaitās." 

"Protams, bērns vai jaunietis var veikt neierobežotu maksājumu skaitu un izņemt skaidru naudu. Atgādināsim, ka ikviens mūsu "X smart" karšu klients, t.sk. bērns un jaunietis, jebkurā bankomātā Latvijā vai ārvalstīs bez maksas var izņemt naudu līdz piecām reizēm vai 800 eiro," saka Lazdiņš.

Foto: Publicitātes foto

Gatavojoties skolai, pieejams īpašs komplekts – piesakoties “X smart” kartei no 17.08. līdz 30.09.2020., jaunie kartes lietotāji saņem 1500 X REWARDS punktus savai izvēlētajai balvai no klientu lojalitātes programmas X REWARDS – tā var būtu kino biļete, pica vai kāda cita balva no plašā piedāvājumu klāsta.

X REWARDS programma paredz, ka X karšu lietotāji krāj punktus par kartes izmantošanu ikdienā. Par katru iztērēto eiro, veicot pirkumus, tiek saņemti XREWARDS punkti - jauniešu X kartes lietotāji līdz gada beigām par katru iztērēto eiro saņems 2 X REWARDS punktus, četras reizes vairāk nekā citi “X smart” karšu lietotāji.

SEB bankas privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja Elīna Neimane skaidro, ka ikvienam bērnam un jaunietim vecumā līdz 18 gadiem piedāvā Juniora komplektu – bankas karti, kontus un neierobežotu skaitu pārskatījumu bez ikmēneša maksas. Juniora karte ir karte ar tādām pašām funkcijām kā citām norēķinu kartēm, tikai atšķirība ir norēķinu limitos, kas ir mazāki drošības nolūkos, un kartes lietošana ir bez ikmēneša maksas. Savukārt pēc 18 gadu sasniegšanas banka piedāvā Jauniešu komplektu, kas ir bez maksas jauniešiem līdz 21 gada vecumam.

Savukārt “Swedbank” pārstāvis Jānis Krops norāda, ka “Swedbank” bērniem un jauniešiem piedāvā ISIC kartes, kas vienlaikus ir gan personu apliecinošs dokuments, gan arī maksājumu karte. Turklāt ISIC ir ne tikai starptautiski atzīts dokuments, kas ļauj studentiem vai skolēniem apmeklēt dažādus muzejus vai vēsturiskus objektus bez maksas (vai ar atlaidi), ISIC sniedz arī plašu atlaižu programmu.

“Latvijā vien ar ISIC var izmantot atlaides vairāk nekā 500 dažādās vietās, kamēr starptautiskā programma ļauj iegūt dažādas atlaides 150 000 vietās. Vienīgais, kas jāņem vērā, kārtojot ISIC, - tas ir personu apliecinošs dokuments, kas jāizņem filiālē un kura izveidošanai ir dokumentiem atbilstošas fotogrāfijas prasības,” skaidro Krops.

Protams, bērniem var izmantot arī standarta maksājumu kartes, kuras tāpat kā pieaugušajiem pievienotas noteiktam kontam. Tomēr šādas kartes nesniedz skolēniem un studentiem paredzētās atlaides un priekšrocības. Tāpat ir iespēja pieslēgt maksājumu karti arī bērnam, kuram nav pašam sava konta, to var izdarīt, ja pievieno bērnu kā papildu lietotāju pie konta kādam no vecākiem. Pēc bankas novērojumiem, visbiežāk konti tiek atvērti bērniem, kas vecāki par 10 gadiem.

“Luminor” attīstības vadītāja Baltijā Jekaterina Ziniča skaidro, ka personām, kas vēl nav sasniegušas pilngadību, ir pieejamas divu veidu “Luminor” kartes: “Visa Debit” karte bērniem līdz 15 gadu vecumam un “Visa Debit” karte pusaudžiem virs 16 gadu vecuma.

Abām šīm kartēm drošības nolūkos ir samazināti diennakts un mēneša darījumu limiti.

“Jaunākiem lietotājiem kartes iesakām pievienot vecāka kontam, lai vecākiem būtu iespēja sekot konta apritei vienotā Internetbankā. Bet, kad jaunietim parādās pirmie ienākumi (stipendija, pirmais atalgojums u.tml.), kas parasti ir pēc 14 gadiem, un vēlme kļūt patstāvīgākam, var spert nākamo soli un atvērt jaunietim savu patstāvīgu kartes kontu un individuālu Internetbanku,” saka Ziniča.

Kāds ir vecums, no kura bērnam var atvērt bankas kontu?

Bankā “Citadele” bankas kontu ir iespējams atvērt bērniem no 7 gadu vecuma. Līdz 18 gadu vecumam kontu ar "X smart" karti atvērt iespējams kopā ar vienu no vecākiem vai aizbildni jebkurā bankas filiālē. Vecāki vai aizbildnis noformēt karti bērnam var arī bez viņa klātbūtnes. Līdzi jāņem vecāka vai aizbildņa pase vai ID karte, bērna dzimšanas apliecība (ja līdzi ir ID karte vai pase bez bērna ieraksta) vai bērna pase vai ID karte (no 15 gadiem). Aizbildnim būs nepieciešams arī bāriņtiesas lēmums par aizbildniecības tiesību piešķiršanu vai bāriņtiesas izsniegta aizbildņa apliecība.

“Ja jaunietis mācās un saņem stipendiju vai strādā un saņem ienākumus, tad no 16 gadiem pieteikties kartei iespējams bez vecāka vai aizbildņa klātbūtnes. Līdzi jāņem pase vai ID karte, darba līgums vai izziņa no mācību iestādes par stipendijas saņemšanu,” skaidro Lazdiņš.

No 18 gadiem pieteikties “X smart” kartei “Citadeles” mobilajā lietotnē vai filiālē jaunietis var pats, nenākot uz filiāli, un banka klientam nosūtīs karti uz mājām. Tam būs nepieciešama pase vai ID karte.

Kā skaidro Neimane, arī SEB bankā ir līdzīgi. Tur bankas kontu bērnam var atvērt, kad viņš ir sasniedzis 7 gadu vecumu. Ja bērns ir vecumā no 7 līdz 15 gadiem, vienam no viņa vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim ir jādodas uz kādu no SEB bankas filiālēm (bērna klātbūtne nav nepieciešama), līdzi ņemot savu pasi vai ID karti un bērna personu apliecinošu dokumentu. “Savukārt 16 - 17 gadus vecs jaunietis, lai atvērtu bankas kontu, uz filiāli var doties patstāvīgi, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Jāatgādina, ka šobrīd SEB bankas filiālēs pakalpojumus klātienē var saņemt tikai ar iepriekšēju pieteikšanos,” saka Neimane.

“Swedbank” bērnam patstāvīgu kontu var izveidot, sākot no 16 gadu vecuma. Savukārt ar aizbildni bērnam ir iespēja pie konta tikt arī no 6 gadu vecuma.

“Nianse, kas noteikti jāņem vērā vecākiem, ka no 16 gadu vecuma saziņā ar banku piedalās pats bērns. Piemēram, ja bērnam konta apkalpošanai ir izsniegts Smart-ID vai kodu kalkulators, tad, zvanot uz banku, autorizācija un saziņa ar banku ir jāveic pašam bērnam,” saka Krops.

“Luminor” pārstāve Ziniča skaidro, ka banka piedāvā bērniem atvērt kontu un izsniegt maksājumu kartes jau no 6 gadu vecuma.

“Tieši skolas gaitu sākums bieži ir iemesls, kad vecāki nolemj bērnam atvērt kontu un pasūtīt karti. Jo svarīgi, ka bērns jau prot rēķināt – saskaitīt un atņemt, rēķinot līdzi saviem tēriņiem. Taču, pēc “Luminor” bankas novērojumiem, visbiežāk konti tiek atvērti bērniem, kas vecāki par 10 gadiem,” saka Ziniča.

Vai bērnam var uzticēt maksājumu karti?

“Citadeles” karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs Lazdiņš skaidro, ka jaunietis vai bērns var justies droši, ikdienā lietojot maksājumu karti, jo katram Citadeles klientam ir iespēja pilnībā pārvaldīt karti mobilajā lietotnē - redzēt konta atlikumu, veiktos pirkumus, uzkrātos X REWARDS punktus, kā arī bloķēt karti / mainīt PIN kodu (neievadot veco kodu). Savukārt vecākam ir iespēja no sava konta redzēt bērna veiktos pirkumus un konta atlikumu.

Vecāks var izvēlēties, cik lielu kontroli pār kontu dot bērnam – pilnīgu kontroli, kad var bloķēt karti un mainīt PIN kodu pats savā lietotnē, vai tikai skatīšanās režīmu, kad var redzēt konta atlikumu, veiktos pirkumus un X REWARDS punktus.

"Lai bērnam nebūtu jānēsā līdzi maksājumu karte, ir iespējams norēķināties ar bezkontakta maksājumu aproci, uzlīmi vai telefonu, kas lielākoties visiem bērniem mūsdienās ir līdzi. Maksājumu kartes uzticēšana bērnam palīdzēs jau agrā vecumā iemācīties apieties ar naudu un plānot savu budžetu, kā arī bankas konts būs kā drošības spilvens ārkārtas situācijās," skaidro Lazdiņš.

SEB bankas pārstāve Neimane saka, ka, tāpat kā jebkuru citu jaunu pieredzi, arī naudas pārvaldīšanu bērni apgūst pakāpeniski, un maksājumu karte var būt nākamais solis, kā bērns apgūst prasmi rīkoties ar naudu.

“Lietojot maksājumu karti, bērns jau no mazotnes apgūst jaunas iemaņas un paradumus, piemēram, iemācās rīkoties ar tehnoloģijām (bankomāts, POS termināls), kas būs noderīgi nākotnē. Tāpat arī bankas karte mudina domāt par dažādiem drošības jautājumiem – bērnam jāiemācās droši glabāt kartes informāciju, saprast, kur un kad to lietot ir noderīgi. Tāpat arī bērns iemācās izmantot internetbanku, ja vecāki ar viņu vienojas, ka pieeja internetbankai būs bērna pārziņā. Turklāt maksājumu karti bērnam noteikti ir drošāk nēsāt līdzi nekā skaidru naudu. Ja karti pazaudē, to var ātri bloķēt, un kabatas nauda būs drošībā,” norāda Neimane.

“Swedbank” pārstāvis Krops pauž, ka pilnīgi noteikti bērnam var uzticēt maksājumu karti.

“Turklāt, jo agrāk to sākam darīt, jo agrāk mums kā vecākiem ir iespēja izskaidrot bērniem naudas vērtības apziņu un maksājumu drošības aspektus. Ļoti svarīgi, lai vecāki ne tikai parūpētos par bērna nodrošināšanu ar maksājumu karti, bet arī izskaidrotu, kāpēc ir svarīgi šo karti glabāt, neizpaust tās PIN kodus, vai nu jau arī, kā pasargāt drošību, ja lietojam karti viedierīcē,” saka Krops.

Viņš piebilst, ka jau vairāk nekā gadu “Swedbank” klienti var maksāt ar saviem viedtelefoniem un viedpulksteņiem, kas nozīmē, ka arī bērniem ir iespēja izmantot “Swedbank” klasiskās maksājumu kartes savās viedierīcēs. Šādā brīdī sarunas par drošību ir vēl jo svarīgākas, jo ievērojami pieaug ātrums, ar kādu lietojam tehnoloģijas un platformas, kurās izmantojam maksājumus.

Savukārt “Luminor” attīstības vadītāja Baltijā Ziniča ir pārliecināta, ka ir svarīgi, lai vecāki runātu ar bērniem par finanšu plānošanu un jau agrā vecumā sāktu mācīt rīkoties ar naudu gan teorētiski, gan praktiski.

“Mūsdienās, kad skaidras naudas vietā bieži izmantojam bankas kartes un internetbanku, arī bērns būtu jāiepazīstina ar bezskaidras naudas norēķiniem. Sniedzot iespēju bērnam pašam izmantot savu bankas karti un uzņemties atbildību par savu kabatas naudu, vecāki var iemācīt, kā bezskaidras naudas norēķini notiek praksē, un vienlaikus parādīt, ka uzticas bērnam,” saka Ziniča.

Kādi ir ieteikumi vecākiem, kuri pieņem lēmumu atvērt bērnam bankas kontu?

“Citadeles” pārstāvis Lazdiņš norāda, ka, atverot bankas kontu bērnam vai jaunietim, nepieciešams izrunāt ar bērnu, kādam mērķim paredzēts konts un tajā esošā nauda. Svarīgi ir izglītot bērnu par drošības jautājumiem – PIN kodu neizpaušanu citiem, rīcību gadījumā, ja bankas karte ir pazudusi. Jauniešiem un pašiem vecākiem vērtīgi ir izprast mobilās lietotnes funkcijas, lai ērti pārraudzītu savu un jaunieša kontu.

SEB bankas pārstāve Neimane uzsver, ka galvenais ieteikums vecākiem būtu neuztraukties, jo banka nodrošina dažādus drošības pasākumus, piemēram, zemāki pārskaitījumu limiti (kurus nepieciešamības gadījumā vecāki vēl var mainīt), mobilā lietotne, kurā bērns var sekot līdzi savām finansēm u.c. Tāpat arī vecāki var piesaistīt bērna kontu savai internetbankai, lai varētu pārraudzīt, kam un kur bērns tērē naudu. Pats būtiskākais ir vecākiem pārrunāt ar savu atvasi drošības jautājumus, piemēram, ka nekādā gadījumā nedrīkst izpaust citiem savus bankas datus.

“Ieteikums vecākiem būtu šo pieredzi uztvert kā iespēju bērnam patstāvīgi iemācīties finanšu pārvaldīšanu un budžeta plānošanu, piemēram, vecāki var veikt ieskaitījumu bērna kontā tikai vienu reizi nedēļā, un bērnam jāmācās ar to iztikt līdz nākamajai ieskaitījuma reizei, plānojot savus tēriņus un nosakot prioritātes,” saka Neimane.

“Swedbank” viens no ieteikumiem pilnīgi noteikti ir vecākiem ieteikt runāt par naudu kā tādu, skaidrot bērniem, ko nozīmē tērēt naudu, ko nozīmē šo naudu arī krāt. Piemēram, lielisks veids, kā sākt audzināt uzkrājumu apziņu bērniem, ir jau agrā vecumā iedot krājkasīti, kurā bērns var pats krāt daļu no vecāku piešķirtās naudas.

“Tā mēs spējam bērniem iemācīt to, ka pie lielākas kārotas mantas vai pirkuma var tikt, arī atliekot daļu no vecāku iedotās kabatas naudas. Protams, ļoti svarīgi ir bērniem izstāstīt drošības apstākļus, lai bērns apzinātos, kā droši lietot maksājumu kartes vai kontu,” skaidro Krops.

Tikmēr “Luminor” pārstāve norāda: kad bērns saņēmis savu pirmo bankas karti, būtu rūpīgi jāizstāsta par tās lietošanu un drošības noteikumiem.

Tā kā bērnam šāds maksājumu rīks ir jaunums, ieteicams kopā ar vecākiem veikt pirmo maksājumu, kā arī parādīt, kā darbojas bankomāts. Ļoti svarīgi ir bērnam izskaidrot to, ka PIN kodu drīkst zināt tikai viņš pats un to nedrīkst atklāt nevienam citam – pat ne labākajam draugam. Tāpat arī iepērkoties ar karti, PIN kods jāievada tā, lai apkārtējie to neredzētu,” saka Ziniča.

Ja bērnam ir viedtālrunis, tad noderīga būs bankas lietotne, kur varēs ātri pārbaudīt konta atlikumu un sekot līdzi tēriņiem.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu