Baltkrievija mēneša laikā iztērējusi teju 16% no zelta rezervēm (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievija kopš augusta ir iztērējusi 1,4 miljardus dolāru no savām zelta rezervēm. Tādējādi Baltkrievijas zelta rezerves ir samazinājušās par gandrīz 16%, tikmēr valstī jau faktiski mēnesi notiek dažādas protesta akcijas pret Aleksandra Lukašenko režīmu.

Tāpat jāņem vērā, ka arī Eiropas Savienība ir draudējusi noteikt sankcijas pret Baltkrieviju.

Pēc sākotnējiem datiem, Baltkrievijas zelta rezerves augustā ir samazinājušās par 15,8%. Kā norāda Baltkrievijas Nacionālā banka, tā rezultātā valsts ir notērējusi 1,4 miljardus dolāru, un kopējās pieejamās rezerves ir 7,45 miljardu apmērā.

Jūlijā Baltkrievijas zelta un valūtas fondi nedaudz pieauga – par 61,8 miljardiem. Kaimiņvalsts nacionālā banka rezervju samazināšanos augustā saista ar ārvalstu valūtas pārdošanu. Regulators norāda, ka valdība un Nacionālā banka augustā ir izpildījusi gan iekšējās, gan ārējās saistības aptuveni 351,7 miljonu apmērā.

Tikmēr Baltkrievijas rubļa kurss attiecībā pret dolāru un eiro augustā piedzīvojis ievērojamu kritumu – par aptuveni 9%.

Iepriekš vēstīts, ka 9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Tajās pēc oficiālajiem rezultātiem uzvarēja Aleksandrs Lukašenko, kurš ieguvis 80% balsu, bet viņa galvenā konkurente Svetlana Tihanovska ieguva 10% balsu.

Šie rezultāti izraisīja plašu neapmierinātību Baltkrievijas sabiedrībā, jo Lukašenko tika apsūdzēts rezultātu viltošanā, un tam ir arī gūti vairāki pierādījumi. Tieši tādēļ faktiski katru dienu Minskā un citās lielajās pilsētās notiek dažādas protesta akcijas.

Protestos aktīvi piedalās arī uzņēmumi, arī Baltkrievijas IT kompānijas. Piemēram, 2. septembrī Baltkrievijas spēka institūcijas veica kratīšanu uzņēmuma “PandaDoc” Minskas birojā. Uzņēmuma dibinātājs Mikita Mikado solīja finansiālu palīdzību tiem Baltkrievijas spēka struktūru darbiniekiem, kas vēlēsies aiziet no dienesta.

Pašlaik vairākas tehnoloģiju kompānijas izved savus darbiniekus no Baltkrievijas un meklē iespējas, kā strādāt ārzemēs. Turklāt protestos piedalās arī valsts lielākie uzņēmumi un rūpnīcas, piemēram, “Belaruskali”, “BelAZ” un MAZ.

Tāpat protestu fonā ir parādījušās baumas par to, ka Baltkrievijas valūtu gaida devalvācija, tieši tāpēc cilvēki masveidā izpērk ārvalstu valūtas. Tomēr eksperti ir pārliecināti, ka Baltkrievijai izdosies izvairīties no valūtas krīzes, kāda notika 2011. gadā, Baltkrievijas valūtai strauji kļūstot mazvērtīgākai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu