Bezmaksas rīks garnadžiem - sociālie tīkli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Neapdomīga savas bagātības izrādīšana sociālajos medijos var ne tikai audzēt sekotāju skaitu, bet arī piesaistīt zagļu uzmanību. Mūsdienu apstākļos sociālie tīkli ir kļuvuši par bezmaksas rīku, kas ļauj jebkuram noskaidrot, kādas vērtīgas mantas un priekšmeti ir atrodami kāda mājoklī.

Pagājušās nedēļas nogalē Latviju satricināja ziņa par advokāta Pāvela Rebenoka slepkavību. Lai arī patlaban nav noskaidroti slepkavības motīvi, Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte uzsver, ka slepkavība, iespējams, ir saistīta ar laupīšanu, ziņo aģentūra LETA.

Lai arī šādi gadījumi Latvijā notiek reti, ārvalstīs tas nav nekas pārsteidzošs. Šā gada maijā Lielbritānijā līdzīgu uzbrukumu piedzīvoja influenceris Keirans Hamiltons, kas jau 21 gada vecumā ir paguvis sapelnīt pamatīgu žūksni naudas, pateicoties virtuālo valūtu apmaiņām, un vaļsirdīgi sociālajos tīklos dalījās ar savu luksusa dzīvesveidu. Kādā maija naktī jaunieša dārgajā villā ielauzās divi vīrieši ar maskām un mačetēm. Vīri uzbruka influencerim un pavēlēja tam atdot naudu, narkotikas un pulksteņus.

Zagļi savu upuri bija novērojuši sociālajos tīklos

un secinājuši, ka tik jauns vīrietis tik īsā laika posmā bija piepelnījies ar narkotiku tirdzniecību, kas šajā gadījumā bija zādzības mērķis, vienlaikus uzbrucēji bija nolēmuši arī nozagt dažas no Kīrana sociālajos tīklos reklamētajām mantām. Par laimi, jaunietis izdzīvoja uzbrukumā un guva pamatīgu mācību – neplātīties sociālajos tīklos, vēsta portāls “Vice”.

Šogad līdzīgu uzbrukumu piedzīvoja arī influenceris no Saūda Arābijas, Hitham, kuru apzaga, iznākot no restorāna Londonā. Arī pasaulslavenais “Youtube” video satura radītājs PewDiePie tika apzagts vien dažas dienas pirms pērnā gada Ziemassvētkiem. Tāpat garnadži pirms dažiem gadiem apzaga bijušo beisbola spēlētāju Džonu Teriju, kas atklāti savos sociālajos tīklos bija pavēstījis par plānoto ceļojumu, tādējādi ļaujot nelabvēļiem ieplānot zagšanas laiku un zogamo lietu sarakstu.

2018. gada britu mājas preču uzņēmuma “Hillarys” pētījumā tika konstatēts, ka viena no 12 zādzībām mājokļos, kas notikusi Lielbritānijā, ir saistīta ar sociālo tīklu saturu, vēsta portāls “Independent”. Savukārt amerikāņu apsardzes uzņēmuma “ADT” pētījumā noskaidrots, ka

78% zagļu izmanto sociālos tīklus, lai atrastu sev tīkamāko mērķi apzagšanai.

Tas nozīmē, ka mūsdienās sociālie tīkli ir viegli pieejama bezmaksas platforma, kas ļauj viegli atrast upuri, izsekot to un uzzināt tā atrašanās vietu konkrētā laikā. Pašus noziegumus, kas saistīti ar savas bagātības izrādīšanu sociālajos tīklos, dēvē par “Insta-plātīšanos” jeb “Insta-bragging”. Interesanti, ka dažviet ASV šāda tipa noziegumi tiek pastrādāti arvien biežāk, tādēļ dažas apdrošināšanas kompānijas ir brīdinājušas klientus par atlīdzības neizmaksāšanu tieši šādos gadījumos, vēsta “The Telegraph”.

Lūk, ieteikumi, kā droši izmantot sociālos tīklus

  • Neizpaud pārāk daudz informācijas par sevi un savu dzīvesveidu.
  • Pārmēru nepublicē attēlus ar savas mājas interjeru.
  • Neizpaud savas mājas adresi.
  • Nekādā gadījumā nepublicē ziņas par sava mājokļa drošību, piemēram, sasistiem logiem vai saplīsušu apsardzes sistēmu.
  • Nepieņem nepazīstamu cilvēku uzaicinājumus portālā “Facebook”.
  • Neziņo par atvaļinājumu vai brīvdienu plāniem publiski.
  • Izvairies no “atzīmēšanās” lidostās vai ārzemēs. Šāda darbība sociālajos tīklos vēsta, ka mājoklis ir tukšs un pieejams.
  • Publicē atvaļinājumu bildes tikai pēc atgriešanās no ceļojumiem.
  • Nepublicē attēlus ar pārmēru dārgiem priekšmetiem un pirkumiem.
  • Regulāri pārbaudi savu sociālo tīklu drošības iestatījumus.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu