Puntulis sola rast kompensācijas mehānismus kultūras nozarē strādājošajiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz nākamā gada vasarai valdībai ir jārod kompensācijas mehānismi kultūras nozarē strādājošajiem, šodien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem žurnālistiem sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK).

Viņš uzsvēra, ka Covid-19 pasteidzināja esošās nodokļu sistēmas nepilnību pamanīšanu, liekot saprast, ka sistēma ir jāmaina un jāuzlabo - tai jābūt vienkāršai, sociāli nodrošinošai un taisnīgai.

"Esam panākuši zināmu politisku kompromisu, kur visi esam drusku apmierināti un drusku neapmierināti," sacīja politiķis.

Viņaprāt, apmierinoša ir vienošanās, kas paredz noteiktas nodokļa likmes daļas nonākšanu sociālajai apdrošināšanai. Tāpat politiķis ir apmierināts ar to, ka pašlaik jau ir iespējams runāt par saimnieciskās darbības konta ieviešanu.

"Neesam apmierināti ar to, ka, izveidojot šādu nodokļu sistēmu, neesam pasargājuši virkni kultūras darbinieku, kam ieņēmumi ir neregulāri un mazi," vērtēja ministrs.

Puntulis uzsvēra, ka nevajadzētu lauzt politisko vienošanos par budžetu, tomēr vajadzētu veidot kompensējošu mehānismu, kas varētu notikt ciešā sasaistē ar radošajām savienībām.

"Mums ir laiks līdz 1.jūlijam izstrādāt šādu mehānismu un atrast finansējumu. Viens no risinājumiem - 1.jūlijā prasīt valdībai finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Jebkurā gadījumā atradīsim kompensējošo mehānismu un cīnīsimies, lai tas būtu iekļauts 2022.gada budžeta bāzē," skaidroja politiķis.

Vienlaikus Puntulis uzsvēra, ka Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) budžeta sarunās Saeimā uzstās uz atvieglojumiem daudzbērnu ģimenēm.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs, "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs norādīja, ka kopā ar Kultūras ministrija (KM) meklēs risinājumus uz 2022.gadu, kas paredzētu KM izdevumu pārskatīšanu. Politiķis norādīja, ka "jauna nauda" kompensējošam mehānismam nebūs, tāpēc būs jāveic izdevumu pārskatīšana.

Zakatistovs uzsvēra, ka jāatrod līdzsvars starp īstermiņa un ilgtermiņa pieeju. Alternatīvajos nodokļu režīmos pie pašreizējā regulējuma šodien saņemot lielāku naudu, jārēķinās, ka pensijas būs mazas, norādīja politiķis. Viņš skaidroja, ka izmaiņas tiek piedāvātās, lai katrs būtu nodrošināts vecumdienās.

TVNET jau vēstīja, ka Ministru kabinets 9.oktobrī apstiprināja izmaiņas autoratlīdzības saņēmēju IIN maksāšanas režīmā. Ministru kabineta ārkārtas sēdē izskatīja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā. Tā mērķis ir samērīga nodokļu sloga uzlikšana autoratlīdzības ienākumam, kā arī nodokļu - IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) - režīma vienkāršošana.

Likumprojekts paredz, laika periodā no nākamā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem, kuriem atlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusgadā personai, kas saņem autoratlīdzību un nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā, no kura 80% tiek novirzīti VSAOI, bet 20% - IIN.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu