Kopš 1995. gada zaudēti 50% Lielā Barjerrifa koraļļu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielais Barjerrifs satelītattēlā
Lielais Barjerrifs satelītattēlā Foto: Wikimedia Commons

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka kopš 1990. gadu vidus koraļļi Lielajā Barjerrifā atkāpušies par vairāk nekā 50%, un tas attiecas uz visām sugām, jebkādā dziļumā un izmērā.

Izdevumā "Science Alert" rakstīts, ka pētnieki izpētīja 2300 kilometru Lielā Barjerrifa teritorijas un zudumu novēroja gandrīz visos aspektos. 

“Koraļļu populācijā ir miljoniem sīku koraļļu “mazuļu”, kā arī miljoniem lielāku, kas rada lielāko daļu jaunu koraļļu. Mūsu pētījuma rezultāti parāda, ka Lielā Barjerrifa spēja atkopties, tā noturība ir apdraudēta, jo tagad ir mazāk “mazuļu” un mazāk pieaugušo koraļļu,” skaidroja koraļļu eksperts Endijs Dīcels. 

Līdzīgi kā senajos mežos, tieši vecākie koraļļi visvairāk uztrauc zinātniekus. To zaudēšana tādā veidā un mērā, kā tas notiek tagad, varētu radīt domino efektu visā rifa sistēmā. 

“Veco, lielo koku skaita samazināšanās, piemēram, nozīmē kritisku biotopa, pārtikas un oglekļa krājumu samazināšanos. Kamēr meži tiek rūpīgi novēroti pēdējos gados, koraļļu rifiem netiek pievērsta pienācīga uzmanība,” rakstīja pētījuma autori. 

Lai kaut ko darītu lietas labā, zinātnieki izpētīja, cik lielā mērā atkāpušies koraļļi Lielajā Barjerrifā no 1995. līdz 2017. gadam. Noskaidrojās, ka vislielākais koraļļu zudums ir Lielā Barjerrifa ziemeļos un centrālajā reģionā. 

“Mēs bijām pieraduši domāt, ka Lielo Barjerrifu sargā tā lielais izmērs, tomēr mūsu pētījums parāda, ka pat lielākās un relatīvi pasargātākās rifu sistēmas ir apdraudētas un samazinās,” teica jūras biologs Terijs Hjū. 

Vidējo un lielo koraļļu koloniju zaudējums ir ļoti uztraucošs, jo tas var negatīvi ietekmēt jaunu koraļļu populāciju veidošanos. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the Royal Society B”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu