LDDK: Valsts kompensēta darbinieku slimības lapa jau no pirmās dienas būtu solis pretī darbavietu saglabāšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki negaisa laikā.
Cilvēki negaisa laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts kompensēta darbinieku slimības lapa uzņēmējiem jau no pirmās dienas būtu solis pretī darbavietu saglabāšanai un konkurētspējas uzlabošanai, pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa vienlaikus norādīja, ka jautājums jārisina ne tikai attiecībā uz Covid-19 pandēmijas laiku, bet arī attiecībā uz pēckrīzes periodu.

Viņa pauda, ka, ņemot vērā, ka saslimušo skaits pieaug, darba devējiem palielinās arī slimības naudu izmaksu slogs. Darba devēji jau ilgstoši ir norādījuši, ka nepieciešamas izmaiņas slimības dienu apmaksā, jo šādas izmaksas būtiski mazina konkurētspēju.

"Esošais modelis no darba devējiem Latvijā prasa ievērojami vairāk resursu, nekā pārējās Baltijas valstīs gan pēc apmaksājamo dienu skaita, gan apmaksājamā līmeņa. Piemēram, Lietuvā darba devējs apmaksā pirmās divas dienas 80% apmērā, Igaunijā no ceturtās līdz astotajai dienai 70% apmērā, savukārt Latvijā darba devējs apmaksā pirmās divas dienas 75% apmērā, bet no ceturtās līdz desmitajai dienai 80% apmērā, tādējādi mazinot Latvijas konkurētspēju starpvalstu tirgū arī periodā pirms Covid-19 pandēmijas," uzsvēra Meņģelsone.

Jau ziņots, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pirmdien intervijā uzsvēra, ka varbūt ir vērts vismaz Covid-19 pandēmijas laikā kompensēt uzņēmējiem darbinieku darba nespēju jau no pirmās dienas.

Viņa uzsvēra, ka šajā Covid-19 infekcijas izplatīšanās laikā ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem ar jebkādu akūtu slimību simptomiem neapmeklēt darbavietu. "Bet ko saka uzņēmēji? Viņiem ir jāapmaksā darba nespēja no pirmās dienas. Tad ir jautājums par sociālo drošību: varbūt ir vērts lūkoties un uzņēmējiem vismaz uz Covid-19 laiku kompensēt šo darba nespēju?" vaicāja ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu