Lietuvas slimnīcās aizvien vairāk Covid-19 pacientu ar smagāku slimības gaitu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas mediķi atzīst, ka slimnīcās ar katru dienu tiek uzņemts aizvien vairāk Covid-19 pacientu un aizvien lielākai daļai no viņiem simptomi ir smagāki nekā pirmā slimības viļņa laikā, kad daudzi to pārslimoja vieglā formā.

Viļņas Santaras klīnikas Infekcijas slimību centra uzņemšanas un neatliekamās palīdzības nodaļas vadītājs Lins Svetiks pastāstījis, ka slimnīcā ik dienas ierodas aptuveni 40 Covid-19 slimnieku, īpaši viņu skaits pieaug pirms un pēc nedēļas nogalēm un daudziem jau tūlīt nepieciešama ārstēšana reanimācijā. Pirms aizvadītās nedēļas nogales, kad Lietuvā atzīmēja Visu svēto dienu un Mirušo piemiņas dienu, ārsti īpaši raizējušies, vai vietu pietiks visiem, kam vajadzīgs.

Pēc viņa teiktā, jāpatur prātā, ka "slimnīcas nav no gumijas un tās nevarēs brīnumainā kārtā īsā laikā paplašināt",

turklāt būs jāturpina ārstēt arī citu slimību pacientus, tomēr nopietnākas problēmas var prognozēt tikai pēc tam, kad būs izsmeltas to ārstniecības iestāžu jaudas, kuras izraudzītas kā atbalsta slimnīcas.

Kā norādījis Svetiks, ir aplami domāt, ka Covid-19 ir bīstama tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem ar hroniskām slimībām. Viņš piebildis, ka pirms nedēļas tieši no Santaras klīnikas uzņemšanas nodaļas reanimācijas nodaļā smagā stāvoklī ievietota pavisam jauna sieviete.

Līdz ar saslimstības pieaugumu mediķiem pastiprinās bažas, vai viņiem pietiks spēku kontrolēt situāciju, vai nepietrūks darbinieku citu slimnieku ārstēšanai, jo aizvien vairāk ir tādu kolēģu, kuriem nākas doties izolācijā, vai nu saslimstot pašiem vai nonākot tuvā saskarsmē ar inficētajiem, pastāstījis ārsts.

"Domāju, visiem jau kļūst skaidrs - visu izšķirs ne jau gultu skaits. Ir svarīgi, kas varēs par šos pacientus aprūpēt, jo gultas ministrija mums, visticamāk, var nopirkt un atvest kaut vai rīt,

bet atrast kvalificētus mediķus, kuri spētu nodrošināt šādu pacientu aprūpi, - tas noteikti nav iespējams ne vienas, ne divu dienu laikā," viņš sacījis.

Mediķis paudis sašutumu par sociālajos tīklos izplatītajiem videoierakstiem, kuros slepeni filmētas koronavīrusa pacientiem paredzētās slimnīcu telpas, mēģinot radīt iespaidu, ka nekāda īpaša slimnieku pieplūduma nav. Viņš aicinājis cilvēkus "nerīkoties destruktīvi tik jutīgā brīdī".

"Ir diezgan nepatīkami skatīties šādus video. (..) Iedomājieties - vai jūs gribētu, lai zem bērnudārza logiem slaistās kāds tips ar kameru un filmē, kas tur notiek? Tas nav prātam aptverams, un būtu tiešām labi, ja sabiedrība, redzot tādus darboņus, vestu viņus pie kārtības un varbūt pat izsauktu policiju," piebildis klīnikas pārstāvis, mudinot cilvēkus klausīt mediķu un Veselības ministrijas ieteikumiem, valkāt maskas un ievērot citas drošības prasības.

"Būsim apzinīgi - ja turpināsim uzvesties kā tikko no koka nokāpuši mērkaķi, tad mūs visus gaida bēdīga nākotne. Protams, kādam paveiksies, kāds pārslimos vieglāk, tomēr, ja arī turpmāk nekontrolēsim situāciju, domājams, šī infekcija skars katru ģimeni un katra ģimene ver zaudēt kādu tuvinieku, katrā būs kāds, kura veselība cietīs neatgriezeniski," viņš brīdinājis.

Svetikam piebalsojis arī Lietuvas Veselības zinātņu universitātes Kauņas slimnīcas ārsts Darjus Varaškevičs, apliecinot, ka slimnīcā pieaug smagu pacientu skaits un mediķiem nākas smagi strādāt piecas sešas stundas no vietas, ne uz mirkli neatvelkot elpu.

"Ja tie cilvēki, kuri runā, ka Covid-19 ir izdomāta, ka skaitļi tiekot uzpūsti un tamlīdzīgi, atrastos mums līdzās, viņi saprastu, ka tā nav, ka nākas strādāt daudz smagāk nekā parastos apstākļos," viņš piebildis.

Santaras klīnikā saskaņā ar otrdienas datiem tiek ārstēti 120 Covid-19 pacienti un desmit no viņiem atrodas reanimācijas nodaļās, tikmēr Lietuvas Veselības zinātņu universitātes Kauņas slimnīca ārstē aptuveni simtu šīs slimības pacientu un reanimācijā atrodas seši no viņiem.

Pēdējo dienu laikā Lietuvā ik dienas tiek atklāti aptuveni 800-1000 jaunu inficēšanās gadījumu, valstī ar šo slimību pašlaik sirgst apmēram tūkstotis mediķu un slimnīcās aizpildītas vairāk nekā puse no visām Covid-19 pacientiem paredzētajām gultasvietām.

Foto: Lietuva Covid-19 pandēmijas otrā viļņa laikā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu