Radīta lielākā brīvās tirdzniecības zona pasaulē (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Austrālija, Japāna, Ķīna un vēl 12 Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis izveidojušas lielāko brīvās tirdzniecības zonu pasaulē, vēsta BBC.

Tiek norādīts, ka vienošanās par Dienvidaustrumu Āzijas valstu partnerību parakstīta tiesšaistes samita laikā. Jaunajai brīvās tirdzniecības zonai dots nosaukums Visaptverošā reģionālā ekonomiskā partnerība (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP).

Jaunajai partnerībai pievienojušās šādas valstis – Bruneja, Vjetnama, Indonēzija, Kambodža, Laosa, Malaizija, Mjanma, Singapūra, Taizeme, Filipīnas, Ķīna, Japāna, Dienvidkoreja, Austrālija un Jaunzēlande.

Šīs valstis kopumā veido 29% no pasaules ekonomikas, un tajās dzīvo 2,2 miljardi cilvēku. Kopējais šo valstu IKP naudas izteiksmē sastāda 26,2 triljonus dolāru. RCEP dalībvalstu kopējā daļa pasaules ekonomikā ir nedaudz mazāka, nekā Eiropas Savienībai (33%). Tomēr eksperti ir pārliecināti, ka šis rādītājs tuvāko gadu laikā būtiski pieaugs.

Vienošanās paredz, ka RCEP dalībvalstu vidū pastāvēs samazināti muitas tarifi, tiks stiprinātas piegādes ķēdes, kā arī tiks noteikti vienoti standarti preču kvalitātei un  jauni noteikumi elektroniskajai tirdzniecībai.

Kā vēsta Japānas medijs “Nikkei”, šis ir pirmais brīvās tirdzniecības līgums, kurā vienlaikus iesaistījušās gan Japāna, gan Ķīna, gan Dienvidkoreja.

Pārrunas par RCEP izveidi sākās jau 2013. gadā, un sākotnēji pārrunās bija iesaistīta arī Indija, tomēr tā pagājušajā gadā izstājās no sarunām.

Eksperti uzsver, ka panāktā vienošanās, ņemot vērā tirdzniecības karu starp Ķīnu un ASV, ir liels Pekinas komunistiskās partijas panākums. Tiek prognozēts, ka šis līgums pastiprinās Āzijas – Klusā reģiona ekonomisko integrāciju un ļaus pretoties dažādām protekcionisma tendencēm.

“Reuters” vēsta ka RCEP izveide ir “vēl viens sitiens” Klusā okeāna partnerībai, kas tika izstrādāta bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas laikā. 2016. gadā parakstītais līgums paredz pilnīgu muitas nodevu atcelšanu precēm un pakalpojumiem Āzijas - Klusā okeāna reģionā.

Iepriekš eksperti paziņojuši, ka 2020. gadā Ķīna būs vienīgā valsts, kas noslēgs gadu ar pozitīvu ekonomisko izaugsmi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu