Eiropas Savienība (ES) izvirzījusi mērķi līdz 2050.gadam kļūt klimatneitrāla. Tas nozīmē, ka arī Latvijas ikdienā daudz kas mainīsies. Kādi būs izaicinājumi un kādas iespējas pavērsies Latvijas uzņēmējiem, skaidro Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā ekonomists Mārtiņš Zemītis.

- Eiropas Zaļais kurss ir nozīmīga iniciatīva, kas atstās iespaidu uz visas Eiropas un varbūt pat pasaules nākotni. Vai varat īsumā pastāstīt galveno, kas par to jāzina?

- Eiropas Zaļais kurss ir ceļš uz klimatneitrālu Eiropu līdz 2050.gadam - lai saražoto emisiju nebūtu vairāk par piesaistītajām. Protams, pilnībā izskaust emisijas nav iespējams, taču tās dažādos veidos var kompensēt. Katrā no sektoriem - ražošana, transports, ēkas, elektroenerģijas ražošana un patēriņš, lauksaimniecība, atkritumi - ir sava stratēģija, lai virzītos uz klimatneitralitāti. 

- Kādas praktiskas lietas mainīsies cilvēku ikdienā?

- Mainīties varētu ļoti daudzi dzīves aspekti. Dzīvojot ēkas, kas ir kā minimums siltinātas, pārskatāmā nākotnē ievērojami samazināsies apkures rēķini. Mainīties varētu arī tas, kā no rīta nokļūstam darbā - vai mēs iekāpjam vecā dīzeļautobusā, dīzeļvilcienā vai, vēl sliktāk, savā milzīgajā dīzeļautomašīnā, vai arī izmantojam videi draudzīgāku transporta sistēmu, elektroskūteri, velosipēdu vai ejam kājām. Piemēram, aizbraukt ar dalītās ekonomikas elektroskūteri līdz dzelzceļam, iekāpt vilcienā, pēc tam tramvajā un tad ar kājām noiet atlikušo ceļu līdz darbam - tas ir klimatneitrāls ceļš uz darbu. Tas viss ir iespējams, ja ir infrastruktūra, kurā ir ērti izmantot šādas transporta iespējas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X