Kaislības pēc ASV prezidenta vēlēšanām: brīdina, ka joprojām pastāv finanšu tirgiem bīstami scenāriji (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lielākā daļa Volstrītas analītiķu uzskata, ka Trampa kampaņas centieni apšaubīt vēlēšanu rezultātus būs lemti neveiksmei. Tomēr investīciju banka “JPMorgan” brīdinājusi klientus, ka pašreizējā situācija finanšu tirgos tomēr var radīt haosu, vēsta CNN.

“JPMorgan Asset Management” tirgus un investīciju stratēģijas nodaļas vadītājs Maikls Sembelests trešdien brīdināja, ka “pastāv zināms risks piedzīvot “Amerikāņu šausmu stāstu” [atsauce uz populāru seriālu ar tādu pašu nosaukumu] un konstitucionālo krīzi, kas var radīt lielas problēmas finanšu tirgos”.

Sembelests, kurš palīdz pārraudzīt 2,2 triljonus dolāru vērtus aktīvus, norādīja, ka prezidents Donalds Tramps otrdienas vakarā atbrīvoja no amata ASV vēlēšanu drošības kontroles vadītāju, savukārt ģenerālprokurors Viljams Barrs pieņēma lēmumu pilnvarot prokurorus pārbaudīt iespējamo krāpšanos vēlēšanu laikā. Tas radījis zināmu drāmu saistībā ar vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu Mičiganas lielākajā vēlēšanu apgabalā.

“Zemteksts – ir jānotiek ĻOTI DAUDZ ārkārtīgi neticamām lietām, lai Tramps savu amatu tomēr saglabātu vēl uz četriem gadiem.

Tomēr teorētiski iespējas Trampam ir,” rakstīja Sembelests.

Pēcvēlēšanu haoss var radīt ļoti nepatīkamas sekas finanšu tirgos, jo tiem nepatīk neskaidrība. Investoriem nezinot, kurš būs pasaulē lielākās ekonomikas vadītājs, pastāv iespēja, ka viņi vispirms pārdos savus aktīvus un jautājumus uzdos pēc tam.

“Ja vēlēšanu leģitimitāte tiek apšaubīta, kas liek politiskajām partijām iesaistīties dažādos pēcvēlēšanu manevros, tas ļoti negatīvi atsauksies uz finanšu tirgiem. Tāpat jārēķinās, ka ilgstoša drāma un Trampa nevēlēšanās atzīt sakāvi negatīvi ietekmēs arī dolāra vērtību,” norādīja Sembelests.

Tiesību eksperti gan norāda, ka Trampa mēģinājums apšaubīt vēlēšanu rezultātus ir ļoti riskants solis, jo, objektīvi raugoties, Tramps ir zaudējis pārāk daudz balsu pārāk daudzos štatos. Sembelests norāda: lai panāktu sev labvēlīgu scenāriju, Trampam ir nepieciešams pierādīt, ka vēlēšanu rezultāti nav derīgi trijos štatos. Ja viņam tas izdotos, tad Džo Baidens nesavāktu nepieciešamās 270 elektoru balsis.

Tiesa gan, Trampa paziņojumiem par krāpšanos vēlēšanās nav rasti ticami pierādījumi, kas ļautu apšaubīt vēlēšanu rezultātu patiesumu.

“JPMorgan” stratēģis skaidroja, ka joprojām pastāv vairāki scenāriji, kas finanšu tirgos nozīmētu “ļoti sliktas situācijas” iestāšanos.

Tā, piemēram, viens vai vairāki štati var iesniegt konkurējošas elektoru balsis. Pēc tam jaunais kongress 6. janvārī var atrisināt šos konkurences jautājumus, kas izklāstīti 1887. gada Elektoru balsu skaitīšanas likumā.

“Respektīvi, ja republikāņi lemj par kādu neatbilstību balsu skaitīšanas likumam, tas nozīmē, ka svārstīgajos štatos elektoru balsu skaits var tikt piešķirts par labu Trampam. Tam gan jānotiek uzreiz vairākos štatos, līdz ar to – nākotnē vēlēšanu sistēma ASV varētu būt ļoti apšaubīta,” norāda Sembelests.

Lielākoties investori gan ir nolēmuši ignorēt Trampa iesākto karu par vēlēšanu rezultātu izmaiņām. Finanšu tirgi pašlaik nav snieguši būtisku atbildi uz jau sāktajām tiesvedībām, jo tie par vēlēšanu uzvarētāju uzskata Džo Baidenu.

Investorus interesē citas problēmas, piemēram, ASV Senāta sastāva komplektēšana, kā arī koronavīrusa vakcīnas izstrāde, kas var palīdzēt cīnīties pret pandēmiju un atjaunot ekonomikas atlabšanu.

Tomēr ir vērojamas zināmas bažas par varas pāreju.

“Domāju, ka mums ir jābaidās par to, cik mierīga vai tieši otrādi – cik nemierīga būs varas pāreja no Trampa uz Baidena administrāciju,” sacīja CNBC raidījumu vadītājs Džims Krāmers.

“Es negribētu ticēt, ka mums būtu jābaidās par kādiem “blēdīgiem” elektoriem, tomēr politika ir ļoti neprognozējama, un tuvāko divu mēnešu laikā mēs varam sagaidīt arī kādu “melnā gulbja” cienīgu notikumu,” sacīja “Charles Schwab” vecākā investīciju stratēģe Liza Anna Sondersa.

Savukārt “JPMorgan” vadītājs Džeimijs Daimons ir aicinājis amerikāņus respektēt vēlēšanu iznākumu.

“Tas, kas ASV ir nepieciešams – jānodrošina mierīga varas nodošana jaunajai prezidenta administrācijai. Mums bija vēlēšanas, un tika ievēlēts jauns prezidents. Vēlēšanu rezultāti ir jāciena neatkarīgi no tā, vai uzvarētājs ir tīkams vai nav. Galu galā mūsu sabiedrības sistēma ir balstīta uz ticību un uzticamību,” norāda Daimons.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu