Lietuvas Seims apstiprina Šimonītes kandidatūru premjerministra amatam

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Seims otrdien apstiprināja jaunās konservatīvo un liberāļu valdošās koalīcijas izvirzīto Ingrīdas Šimonītes kandidatūru premjerministra amatam.

Par kandidatūras apstiprināšanu nobalsoja 62 deputāti, pret bija desmit, bet 41 deputāts atturējās.

Jau ziņots, ka 19.novembrī prezidents Gitans Nausēda iesniedza Šimonītes kandidatūru parlamentam apstiprināšanai.

Pēc Seima apstiprinājuma saņemšanas Nausēda var iecelt Šimonīti par premjerministri. Pēc iecelšanas viņai 15 dienu laikā jāizveido valdība.

Premjera amatam Šimonīti  izvirzīja jaunā valdošā koalīcija, ko izveidojušas līdz šim opozīcijā bijusī konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" un divas liberālās partijas - Liberāļu kustība un Brīvības partija. Lietuvas parlamentā, kurā ir 141 deputātu vieta, tās oktobrī notikušajās Seima vēlēšanās ieguvušas kopumā 74 mandātus.

Bezpartijiskā Šimonīte vēlēšanās bija konservatīvo saraksta līdere un premjera amata kandidāte. Pēc izglītības būdama ekonomiste, sabiedrības uzticēšanos un simpātijas savulaik iemantoja kā krīzes laika konservatīvo valdības finanšu ministre, vēlāk bija arī Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja vietniece, 2016.gadā tika ievēlēta Seimā, bet pērn notikušo Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentās ar Nausēdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu