Reizniece-Ozola: Valdības atbalstītās izmaiņas MUN režīmā ir populistiskas un atstās cilvēkus bez ienākumiem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdības virzītās un šodien koalīcijas Saeimas deputātu atbalstītās izmaiņas mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) režīmā ir populistiskas un atstās daļu šajā sistēmā esošo cilvēku bez ienākumiem, šādu viedokli šodien parlamenta debatēs pauda opozīcijas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

To politiķe sacīja arī saistībā ar valdības atbalstīto liegumu mikrouzņēmējiem izmantot sabiedrības ar ierobežotu atbildību statusu.

Reizniece-Ozola norādīja, ka valdības rīcība atbilst Valsts prezidenta Egila Levita sniegtajai populisma definīcijai - pseidorisinājumu piedāvāšana tādai kompleksai problēmai kā sociālās aizsardzības panākšana. "Ar pseidorūpēm par to, ka cilvēki nav pilnībā sociāli aizsargāti krīzes situācijai, tiek palielināts nodokļu slogs un apgrūtināta cilvēku strādāšana alternatīvajos nodokļu režīmos," uzskata deputāte.

Ar koalīcijas pieņemtajiem grozījumiem daļa cilvēku tiks atstāta bez ikmēnēša ienākumiem, brīdināja parlamentāriete.

Atsaucoties uz koalīcijas politiķa, Saeimas deputāta Arvila Ašeradena (JV) minēto, ka Latvija ir jāsagatavo ekonomiskas lēcienam pēc Covid-19 izraisītās krīzes, Reizniece-Ozola bija skeptiska un jautāja, kā to varēs nodrošināt. Vai tiešām koalīcija ir paredzējusi "noslaucīt visu", lai tad sāktu būvēt ekonomikas izaugsmi, retoriski vaicāja politiķe.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) pauda, ka Ašeradens nav dalījies ar visu Saeimu, kad tieši viņa solītis ekonomikas lēciens jāgaida. Politiķis apšaubīja to, ka koalīcijas partijām pietiks kapacitātes, lai veiktu nepieciešamās izmaiņas likumdošanas uzlabošanai, kas nepieciešamas ekonomikas attīstībai. Jebkurš mājražotājs, kurš cep maizi, greb karotes, vai dara ko citu, nebūs apmierināts ar koalīcijas pieņemtajiem lēmumiem valsts 2021.gada budžeta skatīšanas laikā, akcentēja Valainis.

Kā ziņots, pēc ļoti garām un asām debatēm Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmuma nodokļa likumā, kas paredz mainīt MUN maksāšanas kārtību.

Likuma grozījumi rosināti, jo vairāku gadu garumā MUN režīmā konstatētas vairākas nepilnības, tostarp tas plaši tiek izmantots nodokļu optimizācijas nolūkos. Grozījumu autori pārliecināti, ka šāda prakse kropļo konkurenci, kā arī MUN režīmā nodarbinātajiem ir ļoti mazas sociālās iemaksas, kas rada sociālā nodrošinājuma risku nākotnē, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi paredz, ka no nākamā gada MUN maksāšanas režīmu varēs izmantot tikai pats mikrouzņēmuma īpašnieks. Savukārt par mikrouzņēmuma darbiniekiem būs jāpiemēro darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā. Darbinieka ienākumu no mikrouzņēmuma apliks ar algas nodokli un darbinieku apdrošinās kā darba ņēmēju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu