"Meklējiet negatīvas atsauksmes, it īpaši no draugiem" jeb Īlona Maska miljardiem vērtie padomi (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

2021. gada sākumā Īlons Masks pirmo kļuva par bagātāko cilvēku pasaulē. Tagad gan Maska pozīcijas ir kritušās, un viņš “Forbes” reālā laika miljardieru sarakstā ieņem trešo vietu ar 150,8 miljardu dolāru lielām bagātībām. “Forbes” ir apkopojuši miljardiera biznesa noteikumus, ar kuriem ir bijis pietiekami, lai spētu ietekmēt akciju tirgu.

Miljardieris Īlons Masks ir dzimis un audzis Dienvidāfrikā, bet 17 gadu vecumā viņš pārcēlās uz Kanādu. Pēc tam arī uz ASV, kur 1992. gadā sāka studēt Pensilvānijas universitātē. Pēc trim gadiem viņš iestājās Stenfordā. Viņš šo skolu pameta pēc divām dienām, lai nodibinātu savu pirmo kompāniju - “Zip2 Corporation”. 1999. gadā to nopirka datoru ražotājs “Compaq”, bet Masks nopelnīja 22 miljonus dolāru.

1999. gadā jaunais uzņēmējs kļuva par finanšu servisa “X.com” līdzdibinātāju. Viņš nopirka kompāniju “Confinity”, kurai sākotnēji piederēja “PayPal”. 2002. gadā “Confinity” iegādājās interneta veikalu “eBay” par 1,5 miljardiem dolāru. Masks kā lielākais akcionārs saņēma 165 miljonus dolāru. Šajā laikā viņš nodibināja privāto kosmisko kompāniju “SpaceX”.

2004. gadā Masks pievienojās kompānijai “Tesla”, kas ražoja elektromobiļus, kad miljardieris kļuva par kompānijas galveno investoru. Pēdējo četru gadu laikā, kamēr ASV prezidenta amatā bija Donalds Tramps, “Tesla” akcijas pieauga par 1625%, savukārt “S&P 500” un “Dow Jones Industrial Average” indeksi pieauga par attiecīgi 70% un 60%. 2020. gada decembrī “Tesla” iekļuva “S&P 500” indeksā, bet Maska finansiālais stāvoklis kopš 2020. gada marta ir uzlabojies par vairāk nekā par 155 miljardiem dolāru.

Pēc kādiem biznesa noteikumiem vadās viens no pasaulē slavenākajiem miljardieriem?

- “Es labāk esmu optimistisks un kļūdos, nekā esmu pesimistisks un man ir taisnība.”

- “Ir jābūt iedvesmojošai un pievilcīgai nākotnei. Ir jābūt iemesliem, kāpēc jūs mostaties no rīta un vēlaties dzīvot. Ja nākotnē neizdosies atrast dzīvību uz citām zvaigznēm un dažādām planētām, es domāju, ka tā ir neticami depresīva nākotne.” (Maska runa TED forumā 2017. gadā)

- “Man ir pieejams liels skaits cilvēku, kas risina sarežģītus uzdevumus. Skaits nekad neaizstāj talantu, kas vajadzīgs pareizo lēmumu pieņemšanai (divi nezinoši cilvēki nav labāki par vienu).

Vairāk nezinošu cilvēku noved tikai pie procesa stiepšanas garumā un padara uzdevumu neticami dārgu.

(Maska intervija “HobbySpace” 2003. gadā)

- “Sākums un biznesa attīstība ir drīzāk inovācijas, dzinuļa un cilvēku apņēmības, ko viņi dara, jautājums, nevis stāsts par produktu, ko viņi pārdod.”

- “Ja jūs esat uzņēmuma dibinātājs vai vadītājs, jums ir jāizpilda jebkādi uzdevumi. Arī tad, ja to negribat. Ja jūs nepildāt savus pienākumus, uzņēmums nebūs veiksmīgs. Melnā darba nekad netrūks.”

- “Kompānija ir grupa, kas tiek organizēta produkta vai servisa izveidei. Jo labāka ir kompānija, jo labāki cilvēki tajā strādā un jo vairāk viņi ir ieinteresēti tajā, ko dara.” (Maska teiktais INC)

- “Veidot jaunuzņēmumu ir tāpat kā košļāt stiklu un blenzt bezdibenī. Ar laiku jūs pārstājat blenzt, bet košļāt stiklu nekad nebeidzat.” (Masks intervijā “Forbes”)

- “Atkal un atkal es mēģinu iemācīties pēc iespējas vairāk.” (Maska intervija “HobbySpace” 2003. gadā)

- “Tas ir normāli - turēt olas vienā grozā tikmēr, kamēr tu kontrolē, kas notiek ar šo grozu.” (Maska teiktais INC)

- “Kad es sāku darbu savā pirmajā kompānijā “Zip2”, es domāju, ka patenti ir labi, un es daudz strādāju, lai tos iegūtu. Iespējams, ka tā arī bija, bet mūsdienās patenti kalpo, lai nožņaugtu progresu, nostiprinātu korporāciju pozīcijas un padarītu bagātus juristus, nevis izgudrotājus.” (Maska atklātā vēstule 2014. gadā)

- “Cilvēki domā, ka tehnoloģijas kļūst labākas ar katru gadu, bet tā nav. Tehnoloģijas kļūst labākas tikai tad, ja gudri cilvēki strādā ar tām kā traki.” (Maska teiktais “Code Conference” 2016. gadā)

- “Ja jums ir kaut kas ļoti svarīgs, jūs to darīsiet pat tad, ja jūsu izredzes uz panākumiem būs nelielas.” (Maska teiktais raidījumā “60 Minutes”)

- “Samaziniet laiku finanšu rēķināšanai, mazāk laika pavadiet konferencēs, mazāk laika veltiet “PowerPoint” prezentācijām un vairāk laika veltiet izmēģinājumiem, kas padara jūsu izgudrojumus maksimāli neticamus.” (Maska teiktais “The Wall Street Journal” 2020. gadā)

- “Ja jūs sākat būvēt kompāniju, jums ir jākoncentrējas uz resursiem. Ja jūs resursus izkliedēsiet, jūsu izredzes uz panākumiem samazināsies. Vienlaikus nemēģiniet strādāt pie diviem jauniem uzņēmumiem. Sākumā es nemaz nemēģināju izveidot “Tesla”, bet tāpat to izdarīju. Koncentrējieties uz vienu kompāniju, tērējiet tai pēc iespējas vairāk darba stundu. Septiņas dienas nedēļā, bez pārtraukumiem, bez miega. Tāds arī ir veiksmīga biznesa sākums

- “Jums jābūt ļoti stingrai attieksmei pret to, ko darāt, meklēt jebkuru kļūdu un labot to. Meklējiet negatīvas atsauksmes, īpaši no saviem draugiem.”  (Maska teiktais “Business Insider” publikācijā “Elon Musk And Richard Branson Give Their Best Advice To Entrepreneurs”).

“Es neskatos uz lietām no biznesa pozīcijām. Ja jūs lūgtu mani izveidot investīciju reitingu dažādām industrijām, es raķešu biznesu un auto būvniecību būtu licis tuvāk saraksta beigām. ASV ir tikai divi autoražotāji, kas nav bankrotējuši.

Kad es sāku “SpaceX” un “Tesla”, es devu desmit procentu varbūtību, ka šie uzņēmumi izdzīvos.”

(Maska teiktais SXSW 2018. gadā)

“Pirmā lieta, kas mums jāatzīst, - mēs esam ļoti stulbi. Un mēs noteikti varam padarīt lietas gudrākas par sevi.” (Maska teiktais “World Artificial Intelligence”)

“Vissmagākā izvēle manā dzīvē tika izdarīta 2008. gadā. Toreiz man bija aptuveni 30 līdz 40 miljoni dolāru, un man bija izvēle - ieguldīt visu naudu vienā kompānijā un zināt, ka otrs uzņēmums garantēti aizies bojā. Galu galā pienāca brīdis, kad abiem maniem uzņēmumiem bija vienādas izredzes nogrimt. Kad jūs biznesā ieguldāt asinis un asaras, jūs pret to izturaties kā pret bērnu. Man bija jāizvēlas - kuram no uzņēmumiem būs jāmirst badā, un es to nespēju izdarīt.” (Maska teiktais SXSW 2018. gadā)

“Apmēram puse manas naudas ir domāta, lai risinātu problēmas uz Zemes, otra puse naudas – pilsētas izveidošanai uz Marsa, lai nodrošinātu dzīvības turpināšanu visām sugām, ja uz Zemes nokritīs tāds pats meteorīts, kāds iznīcināja dinozaurus. Vai arī gadījumā, ja notiks Trešais pasaules karš, kurā mēs paši sevi iznīcināsim.” (Maska ieraksts “Twitter”)

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu