Kanāls 530 miljonu potenciālo pircēju uzrunāšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītāja Latvijā Gunta Kursiša – Butkāne
Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītāja Latvijā Gunta Kursiša – Butkāne Foto: Publicitātes foto

Kamēr tehnoloģiju pasaules tradicionāli pompozie un vērienīgie jauno produktu prezentācijas pasākumi satikšanās ierobežojumu dēļ ir apsīkuši, ražotāji izmanto pieklusuma brīdi konkurences pozīciju uzlabošanai. Vieni intensīvi strādā pie inovācijām, citi pilnveido produktus vai ievieš jaunus servisus. Tehnoloģiju lieluzņēmumam Huawei ir darba pilnas rokas, piepildot digitālo veikalu AppGallery ar mobilajām lietotnēm. Kopš platformas pieteikšanas globālajā tirgū 2018. gadā, tā izaugusi par trešo lielāko pasaulē. Interese par to kāpj arī Latvijā, un ik mēnesi tiek pievienotas vairākas jaunas lokālās lietotnes, intervijā TVNET stāsta Huawei Mobile Services biznesa attīstības vadītāja Latvijā Gunta Kursiša – Butkāne.

Huawei savā digitālajā veikalā AppGallery salīdzinoši īsā laikā pievienojusi jau 120 tūkstošus lietotņu. Aptuveni cik daudz laika nepieciešams izstrādātājiem, lai lietotni pielāgotu HMS Core prasībām?

Visas lietotnes, kas atrodamas Huawei AppGallery, ir būvētas uz Android Open source bāzes. Atkarībā no lietotnes sarežģītības un tā, cik bagātīgi lietotne aprīkota ar dažādām papildus funkcijām, atkarīgs arī pielāgošanas laiks. Liela daļa lietotņu izmanto Google Mobile Services, piemēram, notifikāciju izsūtīšanai, lokācijas noteikšanai, QR kodu skenēšanai un citām iespējām. Attiecīgi šīs komponentes ir jāpielāgo Huawei Mobile Services. Lietotnes izvērtēšana parasti aizņem 2-3 darba dienas, un ja lietotne darbojas lieliski un atzīta par drošu, tā tiek pievienota AppGallery.

Lietotnes pielāgošanas laiks ir tiešā veidā atkarīgs no lietotnes uzbūves, tomēr, lai cik sarežģīta arī tā nebūtu, izstrādātāji vienmēr var sazināties un Huawei Latvijas komandu, un tad mūsu tehniskais dienests palīdzēs pielāgot lietotni un atbildēt uz jautājumiem.

Kāds šobrīd ir aptuvenais AppGallery satura sadalījums starp spēlēm un lietojumprogrammām? Ko vairāk meklē lietotāji un kāda tipa programmas visbiežāk iesniedz izstrādātāji?

Pēdējā gada laikā AppGallery ir strauji augusi visas kategorijās - 118% pret pagājušo gadu. Taču lielākais pieaugums vērojams tieši spēļu kategorijā - par 500%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Globālā līmenī šobrīd ir spēļu uzvaras gājiens, gan no izstrādātāju, gan lietotāju puses.

Ja skatāmies Latvijas līmenī, tad interese ir līdzīga visās kategorijās. Šobrīd, kad pamatā dzīve notiek attālināti, aktīvi tiek lejuplādētas gan saziņas lietotnes, gan spēles un tiešsaistes iepirkšanās aplikācijas, gan arī ēdiena piegādes lietotnes.

Pieaugot viedtelefona lomai kā maksāšanas līdzeklim, tas kļūst aizvien iekārojamāks hakeriem. Kā Huawei gādā, lai AppGallery esošās lietotnes būtu drošas lietotājam?

Drošība ir galvenā Huawei AppGallery prioritāte. Teju 37% no visām pieteiktajām lietotnēm tiek noraidītas, jo neatbilst Huawei drošības standartiem, kas ir daudz striktāki nekā noteikts atbilstošajās ES regulās. Tā, piemēram, tāda sensitīva informācija kā personas biometrijas dati un paroles, netiek apstrādāta ārpus lietotāja ierīces, ļaujot katram pilnībā kontrolēt savus personīgos datus. Katra lietotne, kas pievienojas AppGallery, pirms apstiprināšanas iziet četrus drošības līmeņus, tas ietver konfidencialitātes pārbaudi, drošības ievainojamības, ļaunprātīgas izturēšanās noteikšanu un manuālu īstā vārda drošības pārbaudi.

Kad lietotne ir pieejama AppGallery un lietotājs ir nolēmis to lejupielādēt, tiek aktivizēti jauni drošības algoritmi. Tiek nodrošināts, ka lietotne sasniedz lietotāja tālruni pa šifrētiem kanāliem, un tās darbības laikā reāllaikā notiek pastāvīga pārbaude - par ko atbild mākslīgais intelekts. Aizsardzību nodrošina ne tikai zināmas simulētas situācijas, bet arī tiek reaģēts uz jaunāko vīrusu draudiem.

Ja drošība ir tik augstā līmenī, kādēļ Huawei viedtelefoni un atsevišķas programmas tradicionāli prasa lietotājiem ļoti daudz piekļuves atļauju, kam pat nav tieša saistība ar programmas darbību. Piemēram, piekļuve zvanu vēsturei. Vai tas patiešām ir nepieciešams un kā šādi dati palīdz uzlabot lietotāja pieredzi?

Īrijā Huawei ir atsevišķa lietotņu pārskatīšanas komanda – tā izskata pievienotās aplikācijas Eiropā. Šī komanda pārbauda lietotņu galvenās piekļuves atļaujas, lai ierobežotu lietotnes piekļuves atļaujas it īpaši dažādus svarīgus personiskos datus. Pamatojoties uz izskatīšanas rezultātiem, lietotnes darbībai tiek pieprasīta tikai tā piekļuve, kas nepieciešama, lai nodrošinātu tās darbu. Huawei nodrošina, ka klienta pusē ikreiz, kad lietotne pieprasa piekļuves atļauju, tiek parādīts uznirstošais logs un pieprasīts galalietotāja apstiprinājums.

Šis ir jāskatās kontekstā ar konkrētām lietotnēm, jo tiek prasītas tikai tās atļaujas, ka nepieciešamas izcilai lietotnes darbībai, kas tiešā veidā atkarīga arī no lietotnes funkcionalitētes, piemēram, Huawei Health prasa atļauju, lai piekļūtu zvanu vēsturei, lai varētu veikt zvanus no Huawei Watch GT 2 Pro.

Vai ir iespējams, ka negodīgs izstrādātājs iesniedz nekaitīgu programmu, bet līdz ar atjauninājumu piešķir tai, piemēram, pikšķerēšanas funkciju? Vai šādas lietas tiek kontrolētas?

Būt kiberdrošiem šobrīd ir svarīgāk nekā jebkad iepriekš, līdz ar to drošības pārbaudes nav vienreizējs pasākums, bet gan pasākumu kopums, kas tiek veikts visu laiku, sākot ar brīdi, kad lietotne pievienojas AppGallery. Kad lietotne jau lejupielādēta lietotāja viedtālrunī, tā turpina dzīvot savu «izolēto» dzīvi, lai ārējie draudi tai nepiekļūtu.

Arī pirms katra atjauninājuma notiek lietotnes atkārtota izvērtēšana, līdz ar to tikai, kad atjauninātā versija ir apstiprināta un atzīta par drošu esam, tā tiek piedāvāta lietotājam.

Kā Huawei izvērtē lietotnes atbilstību lietotāja vecumam? Vai vecuma cenzu nosaka izstrādātājs vai Huawei?

Vecuma slieksni nosaka izstrādātājs, taču mēs, Huawei, esam izstrādājuši vadlīnijas, kas palīdz izvērtēt un uzlikt vecuma rekomendācijas. Pavisam iedalām lietotnes 5 vecuma kategorijās: 3+, 7+, 12+, 16+ un 18+, kur kategorijās pašiem mazākajiem lietotājiem rekomendējam pavisam drošu vidi, lai ne tikai vizuālie, bet arī skaņas efekti neliktos biedējoši, savukārt pieaugušo saturs neietu pretrunā likumdošanai un ētikas normām.

Kā līdz šim veicies ar Latvijas izstrādātāju satura pievienošanu AppGallery?

Latvijā, tāpat kā daudzās citās valstīs, ir lokālas komandas, kas strādā pie AppGallery attīstības tieši savā tirgū, sadarbojoties ar vietējiem lietotņu izstrādātājiem un īpašniekiem. Vērtējot tieši lokālās lietotnes, vidēji katru mēnesi AppGallery pievienojas aptuveni 3-4 Latvijā izstrādātas lietotnes.

Izvērtēt lietotnes, kuras ir būtiskākās Latvijas lietotājiem, ļoti palīdz arī AppGallery pieejamais Vēlmju saraksts jeb Wishlist, kur lietotāji var ziņot par lietotnēm, kuras vēlas redzēt AppGallery, bet, kuras pagaidām nav pieejamas. Piemēram, pagājušajā gadā Vēlmju saraksta augšgalā bija atrodamas tādas lietotnes kā e-klase, Mobilly, arī BOLT, un visas šīs lietotnes ir veiksmīgi pievienojušās AppGallery. Darbs pie attīstības neapstājas un turpinām aktīvi sadarboties ar vietējiem lietotņu izstrādātājiem, lai arī citas, ne tikai lokālās lietotnes būtu pieejamas AppGallery.

Vai Latvijā ir kāds izstrādātājs, kas sagatavojis lietotni vienīgi AppGallery?

Jā, un interesanti, ka tās ir tās ir lietotnes, kuras mērķē uz starptautisku izaugsmi. Piemēram, pagājušajā gadā sadarbībā ar Huawei ekskluzīvi AppGallery tika prezentēta un atklāta daudzspēlētāju spēle Dystopia: Contest of Heroes, kas ierobežotu laiku bija pieejama tikai AppGallery, pirms tā nokļuva citos lietotņu veikalos.

Nesen ekskluzīvi AppGallery pievienojās Latvijā izstrādāta aplikācija Together: Couple Assistant, kas balstīta zinātnē, taču paredzēta, lai ar spēles elementiem, izklaidējošā veidā uzlabotu pāru attiecības.

Kas izstrādātājiem jādara, lai pievienotos AppGallery? Vai ir kādas izmaksas par lietotnes publicēšanu?

Lietotnes publicēšana AppGallery ir bezmaksas. Ļoti daudzos gadījumos Huawei, pretēji industrijas vispārpieņemtajai praksei, ir pretimnākošs sarunās par ienākumu dalījumu no reklāmām. Piemēram, patlaban ar partneriem Huawei dala ienākumus no reklāmas vai no pārdošanas 80 pret 20%, kas ir labāki nosacījumi nekā vidēji industrijā. Šis ir viens no piemēriem. Lai noskaidrotu par visām iespējām, vislabāk sazināties ar vietējo komandu tepat, Latvijā – mēs iedziļināmies katra lietotņu izstrādātāja jautājumos.

Pats pievienošanās process nav sarežģīts, lietotņu izstrādātājs vai īpašnieks var sazināties ar vietējo Latvijas komandu un, tad pa solim izrunāsim visus interesējošos jautājumus un darbības, lai lietotne būtu pieejama AppGallery, jo būtībā ir trīs soļi: pieteikšanās, lietotnes pielāgošana HMS un tad drošības un funkcionalitātes pārbaude, pirms publicēšanas. Jebkurā no posmiem esam gatavi atbildēt uz visiem jautājumiem un ja nepieciešams sniegt arī tehnisko atbalstu.

Kādas ir iespējas padarīt savu lietotni lietotājiem pamanāmāku veikala piedāvājumā? Kā var iekļūt starp redaktoru ieteiktajām lietotnēm?

Kad lietotne pievienojusies AppGallery, mēs piedāvājam lietotņu izstrādātājiem un īpašniekiem – bezmaksas promociju, izvietojot lietotnes banerus AppGallery un publicējot informāciju par lietotni Huawei sociālajos tīklos.

Tāpat AppGallery ir pieejama sadaļa «jaunās un iemīļotās lietotnes», kas ir iemīļota un populāra sadaļa Huawei lietotāju vidū. Šajā sadaļā nokļūst lietotnes, kas ieguvušas augstu vērtējumu lietotāju acīs vai ir izpildīti kvalitātes kritēriji un lietotne ir tikko pievienojusies. Šajā sarakstā ir bijušas arī vairākas lietotnes no Latvijas, piemēram: Inbox.lv, e-Klase, EHR Radio, Mobilly, F3.

Cik lielu lokālo auditoriju Latvijas uzņēmumi var uzrunāt, ievietojot lietotni AppGallery? Cik tūkstoši cilvēku Latvijā šobrīd lieto Huawei tālruņus ar piekļuvi AppGallery?

AppGallery ir pieejama 170 valstīs, ar 42 miljoniem aktīvo lietotāju mēnesī Eiropā un 530 miljoniem pasaulē un tā ir lieliska iespēja lietotņu īpašniekiem attīstīties krietni aiz Latvijas robežām un iekarot jaunus tirgus, lai palielinātu savas lietotnes popularitāti.

Latvijas līmenī, gandrīz katram piektajam Latvijas iedzīvotājam ir pieejams Huawei viedtālrunis ar AppGallery, savukārt visi viedtālruņi, kas pieejami pārdošanā kopš pagājušā gada pieejami tikai ar AppGallery lietotņu veikalu.

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu