Saeima konceptuāli vienojas par "tīru" transportlīdzekļu procentu noteikšanu sabiedriskajos iepirkumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: ponsulak, Shutterstock.

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja pienākumu sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem autotransporta iepirkumos nodrošināt noteiktu procentu "tīru" transportlīdzekļu jeb transportlīdzekļu ar samazinātu oglekļa dioksīda emisiju,  informēja parlamenta Preses dienestā.

Sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam katrā autotransporta līdzekļu iepirkumā un noteiktos pakalpojumu līgumos būs jānodrošina noteikts procents "tīru" transporta līdzekļu, paredz atbalstītās izmaiņas likumos.

Izmaiņu Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā un Publisko iepirkumu likumā mērķis ir veicināt pieprasījumu pēc "tīriem" transportlīdzekļiem, atbalstot šādu auto tirgus izplatību Eiropas Savienībā (ES). Līdz ar grozījumiem tiks ieviesta virkne ES prasību, likumprojektu anotācijā norādījuši to autori.

Izmaiņas paredz likumā definēt gan lielas noslodzes bezemesiju autotransporta līdzekli, gan "tīru" transportlīdzekli. Tostarp par "tīru" transportlīdzekli plānots noteikt konkrētas kategorijas auto, kura maksimālās izpūtēja emisijas ir mazākas kā 50 oglekļa dioksīda g/km. Tāpat tie būs elektrotransportlīdzekļi vai autotransports, kas darbināms ar alternatīvajām degvielām.

Likumā arī paredzēts noteikt, ka no 2026.gada 1.janvāra par "tīru" autotransportu uzskatīs noteiktas kategorijas auto, kura izpūtēja emisijas būs 0 oglekļa dioksīda g/km.

Savukārt pilsētas autobusiem kā papildu nosacījumu plānots noteikt, ka pusei no ES prasībās noteiktā mērķa jābūt izpildītai, iepērkot bezemisiju autobusus, teikts likumprojektu anotācijā.

Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem, Latvijā pērn reģistrēti 680 transportlīdzekļi, kuru degvielas veids ir tikai elektrība. No tiem 14 ir kravas transportlīdzekļi, 658 vieglie auto un astoņi autobusi. Kopš pagājušā gada janvāra kopējais elektromobiļu skaita pieaugums ir 56%. 

Pēc tam, kad izmaiņas Saeimā būs pieņemtas galīgajā lasījumā, plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šī gada 2.augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu