Aicina veidot zinātnē balstītus uzņēmumus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Līdz otrdienai, 13. aprīlim, var pieteikties Latvijas zinātnes komercializācijas platformas "Commercialiazation Reactor" programmai "Ignition Event", kurā jātop vismaz 10 - 12 zinātņietilpīgajiem jaunuzņēmumiem, informēja "Commercialization Reactor" partnerattiecību vadītāja Ilona Gulčaka.

Šī jau ir 17. "Ignition Event" programma, kurā aicināti piedalīties cilvēki, kuriem ir uzņēmēja gars un kuri vēlas veidot un vadīt zinātnē balstītu jaunuzņēmumu. Potenciālajiem uzņēmējiem ir nepieciešama iepriekšējā darba pieredze, taču nav obligāta pieredze sava biznesa vadībā vai izveidē.

Gulčaka atgādināja, ka programmas mērķis ir izveidot zinātnieku un pētnieku un potenciālajiem uzņēmēju komandas, kas pēc tam pārtop jaunuzņēmumos. Potenciālajiem uzņēmējiem "Commercialization Reactor" nodrošina piekļuvi zinātniekiem, kuri radījuši kādu izgudrojumu, kuram vēl nav rasts tirgus lietojums.

"Reģistrējoties "Ignition Event" un sekmīgi pabeidzot pirmsinkubāciju, visām komandām būs pieejams "Commercializaiton Reactor" atbalsts pirms akcelerācijas, un tās varēs pieteikties atlasei arī fonda akcelerācijas programmā. Tajā jaunuzņēmējiem ir iespēja saņemt līdz pat 50 tūkstošiem eiro sākotnējās investīcijas un pēc tam, sekmīgi attīstoties, līdz pat 250 tūkstošiem eiro lielas investīcijas," skaidroja Gulčaka.

Turklāt šā gada "Ignition Event" dzimušās komandas varēs pieteikties finansējumam un atbalstam no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta "Jumpstarter" programmas. To varēs saņemt, ja tiks pārvarēta atlases kārta.

"Ignition Event" norisinās līdztekus Baltijā lielākajai zinātnē balstītās uzņēmējdarbības jomas konferencei "Deep Tech Atelier". Jau 14. aprīlī zinātnieki no Latvijas, Polijas, Krievijas un Slovēnijas tiešsaistē un tiešraidē prezentēs 12 jaunas tehnoloģijas, atklājumus un inovatīvus risinājumus kosmosa, mākslīgā intelekta, robotikas, jauno materiālu, veselības un fotonikas jomā.

Reģistrēties "Ignition Event" var "Commercialization Reactor" tīmekļa vietnē. Dalība programmā un "Deep Tech Atelier" ir bez maksas.

"Pēc zinātnieku prezentācijām 14. aprīlī, sāksies komandu veidošana. Potenciālie uzņēmēji varēs vēl uzdot papildu jautājumus pētniekiem, lai labāk izprastu tehnoloģiju, kā arī sākt meklēt potenciālo tirgus lietojumu. Viss pasākums vainagojas ar jaunizveidoto zinātnieku un uzņēmēju komandu prezentācijām 16.aprīlī investoru panelim, tāpēc gan 14., gan 15. aprīlis ir jāpavada pietiekami intensīvā darbā," skaidroja Gulčaka.

"Deep Tech Atelier" un "Ignition Event" dzimušās uzņēmēju un zinātnieku komandas turpina darbu kā protokompānijas. Pirmsinkubācijā nepieciešams skaidrāk aplēst tehnoloģijas komercializācijas iespējas un izstrādāt biznesa plānu, ko palīdz paveikt "Commercialization Reactor" eksperti un mentori. Ja šis process ir veiksmīgs, tad protokompānija var pārtapt par jaunuzņēmumu un turpināt attīstību, tai skaitā piesaistīt savu pirmo finansējumu.

Līdz šim "Commercializtion Reactor" īstenojis 14 programmas, atbalstot vairāk nekā simts jaunuzņēmumus. Sešas programmas notikušas "Altum" līdzfinansētā akcelerācijas fondu programmā. Tajās akcelerators ir saņēmis 230 pieteikumus un 24 uzņēmumos ir investēti 900 tūkstoši eiro.

“Ignition Event” partneri ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un Attīstības finanšu institūcija “Altum”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu