"Bitcoin" ieguve var radīt negatīvas ilgtermiņa sekas uz klimatu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Arvien pieaugošā “Bitcoin” popularitāte var atstāt negatīvas ilgtermiņa sekas uz vidi. Kriptovalūtas ieguvei iek izmantots iespaidīgs elektrības apjoms, kas nepieciešams, lai darbinātu ļoti jaudīgus datorus. Kā norāda CNN, jo vairāk cilvēku iegādājas “Bitcoin”, jo lielāka negatīvā ietekme ir uz apkārtējo vidi.

Kā “Bitcoin” var ietekmēt globālo sasilšanu?

Saskaņā ar jaunu pētījumu, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, Ķīnā vien tiek prognozēts, ka līdz 2024. gadam “Bitcoin” ieguvei radītās oglekļa emisijas sasniegs vairāk nekā 130 miljonus tonnu.

Šāds siltumnīcefekta gāzu apjoms pārsniedz kopējo ikgadējo emisiju apjomu no Čehijas un Kataras. Tāpat “Bitcoin” ieguvei tiek patērēts tikpat daudz enerģijas gadā kā Dānijā, Īrijā vai Bangladešā.

“Bitkoinu ieguves nozare ir ļoti jauna, un tā nav pienācīgi regulēta un uzskaitīta nekur pasaulē,” norāda Ķīnas Zinātņu akadēmijas profesors Šojans Vans.

“Bitcoin” ieguvei paredzētā aparatūra ir būtiski attīstījusies, jo laika gaitā ir palielinājusies arī kriptovalūtas popularitāte. Tā, piemēram, pašā sākumā bitkoinu ieguve notika, izmantojot centrālos procesorus (CPU) parasto datoros, norāda pētījuma autori.

Vēlāk process attīstījās un tika izmantotas arī grafiskās apstrādes procesori (GPU), kas piedāvāja vēl lielāku jaudu, lielāku darbības ātrumu un galu galā - palielināja enerģijas patēriņu. Lai optimizētu ar “Bitcoin” ieguvi saistītos aprēķinus, tika ieviestas ar lietojumprogrammu specifiskās integrālās shēmas (ASIC).

Pastāvīgi darbībā esoša kriptovalūtas ieguves aparatūra, kas arī palielina enerģijas patēriņu, no 2016. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 30. jūnijam četru lielāko kriptovalūtu ieguvē radīja līdz aptuveni 13 miljoniem tonnu oglekļa dioksīda, liecina atsevišķs pētījums, kas publicēts pētījumu žurnālā “Nature Sustainability”.

Šāds emisiju apjoms varētu būtiski ietekmēt visu planētu.

Ķīna ir Parīzes nolīguma galvenā parakstītāja un ir apņēmusies līdz 2060. gadam kļūt par oglekļa neitrālu valsti. Taču Ķīna joprojām ir pasaulē lielākā siltumnīcefekta gāzu radītāja, un pētījuma autori uzsver, ka “Bitcoin” ieguve varētu apdraudēt valsts centienus samazināt oglekļa emisijas.

“Ir svarīgi radīt kriptovalūtas ieguvējiem stimulu pārveidot savu darbību uz tīras enerģijas bāzes,” sacīja Vans.

“Tāpēc ir svarīgi modernizēt tīras enerģijas ražošanas iekārtas, lai nodrošinātu konsekventu un videi draudzīgu elektroenerģijas ražošanu,” teica Vans.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu