Krievija neizslēdz iespēju, ka tā var tikt atslēgta no starptautiskajām maksājumu sistēmām (25)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs neizslēdza iespējamību, ka Krievija varētu tikt atslēgta no starptautiskajām maksājumu sistēmām “Visa” un “MasterCard”. Peskovs norāda, ka tas iespējams, Rietumvalstīm turpinot sankciju politiku pret Krieviju.

Iepriekš par šādu iespēju izteicās arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kurš sacīja, ka “Krievija strādā pie atteikšanās no Rietumu maksājumu sistēmām”.

“Mēs ar pārliecību varam teikt, ka lielākā vai mazākā mērā pret Krieviju noteikti ierobežojumi skar virkni valstu. Šie ierobežojumi parādās dažādās formās, un tas ir visai neparedzams process, tādēļ jāņem vērā, ka šādi nedraudzīgi un pat naidīgi soļi attiecībā pret Krieviju turpināsies – neko izslēgt nevar,” teica Peskovs.

Peskovs komentēja, ka šo risku mazināšanai Krievija ir gatava radīt jaunas sistēmas, kas spēs aizvietot “Visa” un “Mastercard”, tādējādi Krievijai nostiprinot savu suverenitāti ekonomikas un banku sektoros.

“Šis process jau notiek. Krievijā tiek radīta jauna maksājumu sistēma “Mir”, un tā jau ir visai spēcīga. Jā, tai nav starptautiskas ietekmes, bet jau ir valstis, kas vēlas šo sistēmu izmantot. Nevienam nav šaubu, ka ar laiku arī “Mir” kļūs par globālu maksājumu sistēmu,” teica Peskovs.

Jāpiebilst, ka šī nav pirmā reize, kad Krievijā tiek runāts par iespējamu atslēgšanu no globālajām maksājumu sistēmām. Šādas runas izskanēja arī 2014. gadā, kad tika noteiktas pirmās sankcijas pret Krieviju pēc tās īstenotā iebrukuma Ukrainas austrumos un Krimas okupācijas.

Arī pašlaik starptautiskā sabiedrība paudusi bažas par ievērojamu Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežas, savukārt Krievija apsūdzējusi Rietumvalstis centienos saasināt situāciju Ukrainā.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu