Deviņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem plāno izmantot dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: DidiPho/Shutterstock

Vairums jeb 87% Latvijas iedzīvotāju plāno izmantot dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu, secināts depozīta sistēmas ieviesēja Latvijā SIA "Depozīta iepakojuma operators" un pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā.

Savukārt 84% aptaujāto atzinuši, ka dzērienu iepakojumu depozīta sistēma Latvijā ir nepieciešama.

Aptaujā secināts, ka lielākie depozīta sistēmas atbalstītāji, kas uzsver sistēmas nepieciešamību, ir vīrieši vecumā no 30 līdz 60 gadiem ar vidēji zemiem un vidējiem ienākumiem - šajā grupā atbalstu depozītu sistēmas ieviešanai pauduši 89%. To atbalsta arī 87% jauniešu vecumā no 18 līdz 22 gadiem un 87% senioru, kā arī 86% ģimeņu ar bērniem. Vairākums šajās iedzīvotāju grupās esošie respondenti gatavi arī praktiski iesaistīties depozīta sistēmā un nodot tukšo iepakojumu - tā atbildējuši attiecīgi 90%, 96%, 83% un 91%.

Kā viens no lielākajiem izaicinājumiem depozīta sistēmas ieviešanas procesā tiek uzskatītas sabiedrības bažas par depozīta sistēmas ērtumu - tā norādījis 71% no tiem respondentiem, kas depozīta sistēmu neplāno izmantot, kas ir 7% no visiem aptaujātajiem. Savukārt 14% no tiem, kas depozīta sistēmu neplāno izmantot, par to nav dzirdējuši vispār.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka 88% iedzīvotājus nākotnē nodot dzērienu iepakojumus depozīta sistēmā motivētu rūpes par vidi un mazāk atkritumu dabā, 85% motivētu atgūtais depozīta maksājums - 10 centi par vienību, bet 69% - mūsdienīgs dzīvesveids un iekļaušanās sabiedrībai nozīmīgā iniciatīvā.

Aptauja notika 2021.gada februārī. Tajā piedalījās 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

TVNET jau ziņoja, ka 2020.gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada 1.februārī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu