Vīrieši ir ieinteresēti tikai sportā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Sportam ir liela loma tajā, kā saprotam vīrietību pēdējos 2000 gados, tomēr tā nevar būt vienīgā prizma, caur kuru skatīt, ko nozīmē būt vīrietim. Jau grieķu un citās senajās kultūrās varēja novērot vīriešu iesaisti sportiskās aktivitātēs, lai parādītu, uz ko viņa ķermenis - un caur to, uz ko īsts vīrietis - ir spējīgs.

Kā tieši ir saistīti vīrieši un sports mūsdienās? No vienas puses "sporta vide var pastiprināt neveselīgu attieksmi un uzvedību pret sievietēm un citiem vīriešiem’’, jo, lai uzvarētu – jāpārspēj kāds cits. Tas rada specifisku veidu, kā dibināt attiecības ar pasauli sev apkārt, kas noved pie sportiskas attieksmes vietās, kur to nevajadzētu realizēt, piemēram, attiecībās. No šī veidojas psiholoģisks stress, jo ‘’demonstrēt vīrietību sportā nozīmē atlētam savu ķermeni pierādīt caur uzvarām. Šis cikls pieprasa iesaistīto agresiju – pat no visveiksmīgākajiem sportistiem sagaida savu titulu aizstāvēšanu un jaunu izaicinātāju sagaidīšanu.’’ Tas nozīmē mūžīgi uzmanīties no citiem cilvēkiem un redzēt tos kā pretiniekus.

Sportam ir arī daudz pozitīvo aspektu – fiziskais treniņš, kas uzlabo pašsajūtu un veselību. Ķermenis ir projekts, un mēs to dažādi pilnveidojam, lai iegūtu ko labāku. Sevis pilnveidošana ir nepieciešama, tomēr ir svarīgi, kā mēs to darām, jo jātrenē ir ne tikai ķermenis, bet arī prāts.

Daudzi vīrieši vēl joprojām uzskata, ka sports ir vienīgais veids, kā pierādīt, ka esi vīrietis, jo vairāk nekā puse (51%) no Dove Latvia aptaujātajiem* vīriešiem uzskatīja, ka interese par sportu ir vīrišķīgāka nekā interese par kultūru.

Kultūra, tāpat kā sports, ir veids, kā vīriešiem sevi definēt, un dinamika, kura tajā izpaužas, bieži ir vairāk orientēta uz rūpēm, jo kultūra, kā, piemēram, teātris pieprasa uzmanīgu un harmonisku elementu sakārtošanu.

Veids, kā mēs domājam par kultūru, ir mainījies pēdējo gadu laikā, tomēr vēl joprojām ir novērojama fiksācija uz sportu kā veidu, ar kuru definēt vīrietību. Kad vīrietis redz futbola maču, kaut kas viņā atmostas, jo viņš ir tādā veidā audzināts, tomēr tas nenozīmē, ka teātra uzvedums nevar izdarīt to pašu. Tā nav tikai interese par sportu, tā ir interese par pasauli tās veselumā, vienīgā atšķirība ir tajā, kā mēs sevi skatām. Ja sacensības ir Tavas dzīves moto, tad sports ir laba laika pavadīšana, tomēr tajā pašā laikā kultūra ir laba alternatīva. Galvenais ir, ka nevienai aktivitātei (vai to kopumam) nevajadzētu būt vīrietības definētājai. Tikai mēs, rūpējoties par savu labklājību, varam atrast savu vietu un darbību, caur kuru mēs izjūtam, ko nozīmē būt vīrietim. Kā norāda Dailes teātra aktrise Lelde Dreimane: ‘’Manuprāt, sports ir ļoti svarīgs katra vīrieša dzīvē. Uzskatu, ka katram cilvēkam, tātad arī katram vīrietim, ir jāsporto. Un tas jādara ne tikai muskuļota un tvirta auguma dēļ, bet arī labas veselības un garīgās pašsajūtas dēļ.’’

Rūpes padara vīrieti stiprāku. Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes.

* Dati balstīti uz aptauju, kas veikta Dove Latvija Facebook lapā laika posmā no 9.-16.04.2021. Respondentu skaits 233 vīrieši.


[1] Drummond. M. Sport and Images of Masculinity: The Meaning of Relationships in the Life Course of “Elite” Male Athletes. // The Journal of Men’s Studies. 2002. p. 131

[2] Dufur M. J. Gender and Sport // Handbook of the Sociology of Gender. Springer, 2006. p. 585

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu