LTRK: Atsevišķi uzņēmēji gatavi piedāvāt bonusus vakcinētajiem darbiniekiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: GINTS IVUSKANS / AFP

Ir uzņēmēji, kas ir gatavi piedāvāt bonusus pret Covid-19 vakcinētiem darbiniekiem, tomēr ļoti svarīgi, lai tas nepārvērstos jebkāda veida diskriminācijā pret tiem, kuri to neplāno darīt, pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Mēs esam vaicājuši saviem biedriem, kā viņi uz šo jautājumu skatās. Ir tādi, kas saka, ka būtu gatavi un, cik saprotu, dod dažādus bonusus," teica Endziņš

No Endziņa teiktā izriet, ka viņš nav pret atvieglojumu piedāvāšanu vakcinētajiem valstiskā mērogā, tomēr LTRK ieskatā cilvēku loks, kam būtu piešķirami dažādi atvieglojumi, būtu jāpaplašina. Viņš norādīja, ka pašreiz ar valdības lēmumu ir ieviesti atsevišķi atvieglojumi personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, kā arī tiem, kas to ir pārslimojuši. LTRK cer, ka šo cilvēku lokam tiks pievienotas arī personas, kurām analizēs uzrādās antivielas, kas var liecināt par to, ka cilvēks Covid-19 pārslimojis bez simptomiem, pašam to nezinot, tādējādi oficiālajā statistikā šāda persona nemaz neparādītos.

Endziņš norādīja, ka ir jāsagaida brīdis, lai varētu tehniski nodrošināt to, lai persona varētu apliecināt, ka pieder kādai no grupām, kurām pienākas atvieglojumi. Pie šāda IT risinājuma izstrādes pašreiz tiek strādāts. "Tiklīdz ir iespējams tehniski vienkārši statusu pārbaudīt, tad jā, lai iet kopā aizsargātie cilvēki, neredzu problēmu. Lai sēž plecu pie pleca. Tam vajadzētu kalpot arī kā instrumentam, lai veicinātu ekonomiku," sacīja Endziņš.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka arī testēšanai pret Covid-19 ir ļoti nozīmīga loma slimības izplatības mazināšanā, tomēr LTRK uzskata, ka Latvijā vajadzētu diennaktī veikt aptuveni 25 000 testus, lai tas būtu pietiekami efektīvi. Tādā veidā, pēc Endziņa paustā, varētu veiksmīgāk atklāt tos gadījumus, kad cilvēki ir saslimuši, bet paši to nezina un tādā veidā potenciāli var izplatīt Covid-19 plašam cilvēku lokam.

Jau vēstīts, ka valdības šonedēļ atbalstītie grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos paredz, ka, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot distancēšanās prasības, darba vietā vai vienā telpā varēs tikties ne vairāk kā 20 cilvēki, kuri ir vakcinēti vai ir pārslimojuši Covid-19.

Līdz šim vakcinētajiem izņēmumi ieviesti attiecībā pret skrīninga testu veikšanu, mājas karantīnas ievērošanu, sociālās aprūpes centros un pašizolācijas ievērošanas gadījumos, iebraucot no valstīm ar augstu Covid-19 izplatību.

Veselības ministrija (VM), izvērtējot Covid-19 infekcijas izplatības riskus, rosinājusi cilvēkiem, kas vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19, noteikt arī virkni citu atvieglojumu, tostarp plašākas iespējas pulcēties, apmeklēt pasākumus, sportot un saņemt pakalpojumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu