Būt vīrietim man nozīmē būt patstāvīgam, atbildīgam un drosmīgam

Intervija ar Ritvaru Straumi - zīmola Raibum radītāju
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mēs, Dove, esam pārliecināti, ka rūpes par sevi ir katra spēcīga vīrieša pamatā. Rūpēties par sevi nenozīmē būt sievišķīgam, tas nozīmē būt stipram cilvēkam. Ikviens indivīds, kurš rūpējas par sevi, spēj parūpēties arī par citiem. Rūpes par savu ādu, izskatu un mentālo veselību ir nepieciešamas ikvienam, tāpēc par to nav jākaunas. Iespējams, daži uzskata šādu atklātību par risku, bet šādi riskēt noteikti atmaksājas!

Dove aptaujāja* 233 Latvijas vīriešus, uzzinot, kādi ir viņu uzskati par lomu dalījumu ģimenē, rūpēm par sevi, dzimumu stereotipiem.

Dove veiktā aptauja rāda, ka arvien vairāk Latvijas vīriešu būtu gatavi mainītu darbu (81%), ja tas nodrošinātu iespēju pavadīt vairāk laika ar bērniem un ģimeni. 80% vīriešu arī uzskata, ka tas ir tikai normāli, ka tēvi dodas bērnu kopšanas atvaļinājumā.

Tas nozīmē, ka stereotipiskais lomu dalījums, kas paredz, ka sieviete pārsvarā rūpējas par ģimeni, bet vīrietis strādā, pelna iztiku un uztur ģimeni, lēnām izzūd. Ģimenēs lomu dalījums kļūst arvien līdzvērtīgāks.

Mums ir tas gods iztaujāt vienu no vīriešiem, kurš zina, ko nozīmē gan risks, gan rūpes par sevi, – Ritvaru Straumi. Ritvars Straume ir uzņēmuma "RAIBUM" vadītājs un līdzdibinātājs. Uzņēmums piedāvā personalizētu ceļošanas piederumu izveidi, ieklausoties ikviena klienta vēlmēs un izprotot katra gaumi. Ritvars ir lielisks paraugs tam, kā nebaidīties no savām ambīcijām, uzdrošināties riskēt un uzticēties savai intuīcijai. Viņš ir piemērs, kā nemitīga vēlme attīstīties un rūpes par sevi un apkārtējiem rezultējas harmoniskā privātajā dzīvē un veiksmīgā karjerā. Viņš ir veiksmīgas, pārliecinātas vīrišķības modelis, kurš nebaidās atzīt savas kļūdas un mācīties no tām.

Foto: Publicitātes foto

1. Ko Tev nozīmē būt vīrietim?

Būt vīrietim man nozīmē būt patstāvīgam, atbildīgam un drosmīgam. Tas, ka esmu vīrietis, man nesniedz kādu pārākuma sajūtu attiecībā pret citiem. Katram no mums ir savs skatījums uz dzīvi, taču būtībā mēs visi esam līdzvērtīgi.

2. Vai un kā Tavā pieredzē ir atmaksājies risks?

Vārds “risks” visbiežāk tiek asociēts ar kaut ko negatīvu, taču ne vienmēr tas tā ir. Risks mēdz būt kā virzītājspēks uz priekšu, uz tālāku attīstību. Ik dienu katrs no mums sastopas ar neskaitāmām situācijām, kurās ir jāpieņem lēmumi, kas nereti iet roku rokā ar zināmu risku. Doties ceļojumā uz Izraēlu vai izvēlēties citu galamērķi? Iegādāties māju vai labāk nogaidīt? Investēt jaunā darbības virzienā vai neinvestēt? Arī es ar šāda tipa jautājumiem sastopos regulāri un situācijas, kad risks ir atmaksājies, par laimi ir vairākumā. Viens no piemēriem ir tāds, ka savas karjeras sākumā es četrus gadus strādāju tā, it kā darbs būtu vienīgā mana aktualitāte. Rezultātā pienāca brīdis, ko dēvē par izdegšanu. Tad sev uzdevu jautājumu: “Riskēt un likt punktu līdz šim sasniegtajam?” Noriskēju. Taču izrādījās, ka tas nebija punkts, ko liku, bet gan komats, jo pēc gada es atgriezos ar jaunu degsmi un turpinu to darīt arī šodien.

3. Kas Tev visvairāk palīdzējis ceļā uz panākumiem?

Mana panākumu atslēga ir raksturojama vienā vārdā – balanss. Tas nozīmē, ka daudzās lietās un procesos cenšos rast sev veselīgu balansu. Man patīk riskēt, taču to nedaru pārgalvīgi, jo tajā pat laikā uz mani var attiecināt arī “septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez”. Man ir emocijas, taču tām blakus vienmēr būs racionālisms. Es mīlu savu darbu, varu strādāt daudz un dikti, tomēr esmu iemācījies arī atslēgties no tā un veltīt laiku sev. Balansa atrašana man ir palīdzējusi sasniegt daudz gan profesionālā, gan privātā jomā.

4. Izstāsti savu veiksmes stāstu trīs teikumos!

Man ir fantastiska mamma, kas manī ir ielikusi spēcīgus pamatus un vēl joprojām ir tā, no kuras mācīties un ņemt piemēru. Man ir bijusi pareizā domāšana, lai es nebaidītos savu karjeru sākt ar pirmo pakāpienu, kas manā gadījumā bija grāvju rakšana tolaik Latvijas bagātākā cilvēka īpašumā. Esmu netipiskais latvietis, jo uz jautājumu, kā Tev iet, vienmēr atbildu: “Nevaru sūdzēties.”

5. Kādi ir Tavi nākotnes sapņi un ieceres?

Man patīk pasapņot, taču jāatzīst, ka man nekad nav bijuši tālejoši plāni ar domu, ka līdz tādam vecumam izdarīšu to, tik gados sasniegšu to u. tml. Arī darba intervijās es potenciālajiem darbiniekiem nekad nejautāju klišejiskos jautājumus par piecgades un desmitgades plāniem. Es plānoju savu tuvāko nākotni, kas organiski veido manu tālāko nākotni.

6. Vai Tavs dzimums ir ietekmējis Tavu karjeras izvēli?

Nekādā mērā. Veidojot un vadot uzņēmumu, dzimumam, vecumam, etniskai piederībai vai kādam citam aspektam nav absolūti nekādas nozīmes. Nereti sabiedrībā tiek lietota frāze “tipiska vīriešu vai sieviešu profesija”. Es tam nepiekrītu, manuprāt, mēs visi esam līdzvērtīgi, un ir svarīgi savu karjeru veidot tajā jomā, kur jūti aicinājumu.

7. Par ko Tu sapņoji kļūt bērnībā?

Bērnībā sapņoju kļūt par valsts prezidentu. Manā iztēlē bija uzburts priekšstats, ka prezidents ir tas nozīmīgākais, ietekmīgākais un respektablākais amats. Man šķita, ka, kļūstot par prezidentu, Tu sasniedz maksimumu un nokļūsti spices virsotnē. Uz mani kā uz bērnu pietiekami lielu iespaidu atstāja tā laika valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

8. Kāds ir Tavs novēlējums ikvienam, kurš vēlas uzsākt savu biznesu?

Es ieteiktu plaši atvērt acis, pieslēgt loģisko domāšanu un censties izzināt, kas ir tas, kas cilvēkiem pietrūkst. Daudzas veiksmīgas biznesa idejas rodas caur kādas esošas vai potenciālas problēmas apzināšanos. Tieši ar šādu skatījumu pirms 5 gadiem radās ideja par personalizētiem ceļojumu koferiem.

Foto: Publicitātes foto

Rūpes padara vīrieti stiprāku. Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes.

* Dati balstīti uz aptauju, kas veikta Dove Latvija Facebook lapā laika posmā no 9.–16.04.2021. Respondentu skaits – 233 vīrieši.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu