Latvija testē pašvaldības: Kas sakārtos politisko vidi Liepājā? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X

Neraugoties uz to, ka Liepāja ir viena no lielākajām Latvijas pilsētām, cīņa par vietu domē, salīdzinot ar mazākiem novadiem un pašvaldībām, ir diezgan neliela - šajās vēlēšanās piedalīsies vien 115 kandidāti. Liepājas pilsētas tēls gan pašu pilsētas iedzīvotāju, gan arī pārējās Latvijas sabiedrības acīs ir atšķirīgs. TVNET interaktīvajā aptaujā trešdaļa respondentu atzina, ka Liepājā ir netīra politiskā vide, kamēr liepājnieki norāda uz dažādām problēmām, kurām būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. Kā pilsētas tēlu un politisko vidi piedāvā sakārtot nākamā domes sasaukuma deputātu amata kandidāti? RETV un TVNET turpina testēt pašvaldības, kā nākamo pētot politisko piedāvājumu Liepājas pilsētā.

Uz 15 deputātu vietām pretendē 115 kandidāti no septiņiem politiskajiem spēkiem.

 

ReTV organizētajās debatēs pedalījās visu septiņu vēlēšanās pieteikto partiju kandidāti.

Politisko spēku pārstāvji Liepājā:

  • Pāvels Sereda, sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”;
  • Uldis Budriķis, Jaunā konservatīvā partija (JKP);
  • Jānis Vilnītis, Latvijas Reģionu apvienība (LRA);
  • Uldis Lipskis, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK” (NA);
  • Gunārs Ansiņš, Liepājas partija (LP);
  • Dace Bluķe, “Kustība “Par!””, "Jaunā Vienotība", “Progresīvie” (KP);
  • Toms Andersons, apvienība "Iedzīvotāji" (AI).

Jāpiebilst, ka vairumam kandidātu šīs nav pirmās vēlēšanas. Par amata saglabāšanu domē cīnās pašreizējais domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA), viņa vietnieks un domes deputāts Gunārs Ansiņš (LP) un deputāts Pāvels Sereda (“Saskaņa”). Tāpat starp kandidātiem ir atrodams 13. Saeimas deputāts Uldis Budriķis (JKP) un Vides un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāre, kā arī kādreizējā Saeimas deputāte Dace Bluķe (KP). Tāpat uz amatu domē pretendē Liepājas simfoniskā orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis (NA) un uzņēmuma FTS Baltic ražošanas vadītājs Toms Andersons (AP).

Atklājot debates, katram kandidātam bija iespēja iepazīstināt vēlētājus ar savu solījumu, ko pretendents apņemas paveikt, ja iekļūs Liepājas pašvaldības domē. Solījumu klāsts bija dažāds, tika pausta apņemšanās gan samazināt bērnudārzos rindas, gan sakārtot ceļu infrastruktūras jautājumus, gan pat atjaunot operas tradīcijas. Tāpat kandidāti solīja, ka nodrošinās liepājnieku iniciatīvu uzklausīšanu un izpildīšanu un pat slēgt spēļu zāles pilsētā.

Problēmas un risinājumi

RETV sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) apkopoja pēdējo gadu skaļākās korupcijas lietas, kas notikušas Liepājas pašvaldībā.

Korupcijas skandāli Liepājā:

  1. 2021.gada aprīlī – kratīšana kriminālprocesā par Liepājas pašvaldības kapitālsabiedrības amatpersonu, iespējams, veikto krāpšanu un citiem noziegumiem;
  2. 2017.gads – lieta par maksātnespējas administratora pieprasītu 6000 eiro kukuli, lai noņemtu arestu no uzņēmuma konta.

Šeit izlozes kārtībā bija iespēja visiem deputātu amata kandidātiem izteikt savu redzējumu par to, kā novērst ar korupciju saistītās problēmas novadā nākotnē. Uldis Lipskis (NA) uzsvēra, ka ir jāpalielina kontrole tieši iepirkumu dokumentu sagatavošanai un organizēšanai. Kā dažus no iespējamajiem mehānismiem viņš minēja tiešu deputātu kontroli vai neatkarīgo juristu piesaisti. Savukārt Gunārs Ansiņš (LP) pauda pārliecību, ka jāstiprina uzraudzība tieši kapitālsabiedrībām. Jautāts, kā tieši to izdarīt, viņš atklāja, ka varētu veikt papildu auditēšanas un budžeta analizēšanas pasākumus. Toms Andersons (AI) izteicās, ka ir nepieciešams veikt vadītāju “rotāciju”, izvērtējot to darbību. Jānis Vilnītis (LRA) gan pauda, ka šobrīd pašvaldībā ir ļoti spēcīga iepirkumu daļa, taču viņš atklāja, ka iespējams uzlabojums būtu nodalīt šobrīd apvienoto auditu daļu, kas pārrauga gan kapitālsabiedrības, gan atsevišķos uzņēmumus.

Dace Bluķe (KP) gan uzsvēra, ka ir nepieciešams nodrošināt atklātus, godīgus konkursus, labas pārvaldības principu ievērošanu un darbinieku rotāciju. Savukārt Uldis Budriķis (JKP) pauda pārliecību, ka ir nepieciešams neatkarīgs, visaptverošs audits. Tāpat Budriķis raidīja nosodošus komentārus Liepājas partijas pārstāvja virzienā, izsakoties, ka partija ir saistīta ar atsevišķu personu iekārtošanu amatos domes struktūrās. “Saskaņas” pārstāvis Pārvels Sereda noteica: “Korupcija - tā jau ir mentalitāte.” Tādējādi paužot pārliecību, ka, lai to izskaustu pilnībā, ir nepieciešama paaudžu nomaiņa.

Zināšanu tests

Lai pārbaudītu kandidātu zināšanas par domes darbu un pašvaldību kopumā, kandidātiem bija jāatbild uz sešiem jautājumiem, izvēloties pareizo atbildi no trim piedāvātajiem variantiem.

Visi kandidāti spēja atbildēt vismaz uz diviem no kopā sešiem jautājumiem, taču tikai vienam izdevās pilnīgi pareizi atbildēt uz visiem.

Absolūtais vairākums zināja, kura no piedāvātajām rindiņām nav daļa no dziesmas “Pilsētā, kurā piedzimst vējš”, kuru arī uzskata par neoficiālo Liepājas pilsētas himnu. Tāpat gandrīz visi kandidāti spēja atbildēt, cik ilgs ir lidojums starp Rīgu un Liepāju. Tomēr tikai daži kandidāti spēja pareizi pateikt, kur Liepājā atrodas sociālā dienesta filiāles, un tikai divi kandidāti spēja pareizi pateikt, kādi novadi tiks apvienoti jaunajā Dienvidkurzemes novadā, ar kuru Liepājas pašvaldībai, visticamāk, būs jāsadarbojas.

Bezdarbs

 

Arī šeit kandidātiem izlozes kārtībā bija iespēja izteikt savu redzējumu par to, kā mazināt bezdarbu novadā nākamajos četros gados. Uldis Lipskis (NA) uzsvēra, ka vajadzētu strādāt pie investīciju piesaistes, lai varētu atvērt arī jaunas ražotnes. Tāpat viņš pauda, ka būdu jāveicina mākslinieciskā darbība novadā.

Jānis Vilnītis (LRA) uzsvēra, ka kopš pagājušā gada bezdarbnieku kopējais skaits ir krities novadā.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka ir nepieciešams strādāt pie mehānismiem, lai palielinātu algas. Pāvels Sereda (“Saskaņa”) izteicās, ka centīsies piesaistīt investorus.

Savukārt Dace Bluķe (KP) norādīja uz trīs iespējamiem risinājumiem: pirmkārt tā ir ciešāka sadarbība starp Liepājas universitāti un Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA), lai strādātu pie pārkvalificēšanās iespējām, otrkārt industriālo parku attīstība, un treškārt - atbalstīt inkubatorus. Arī Gunārs Ansiņš (LP) uzskata, ka ir ciešāk jāsadarbojas ar NVA un jāattīsta arī industriālie parki. Uldis Budriķis (JKP) sev atvēlēto minūti izmantoja, lai skaidrotu par, viņaprāt, šī brīža domes pieļautajām kļūdām attiecībā uz Liepājas metalurgu. Pēdējais savu viedokli pauda Toms Andersons (AI). Arī viņš norādīja, ka viens no variantiem būtu iedzīvotāju pārkvalificēšanās.

Liepājas pilsētas tēls

 

TVNET interaktīvajā aptaujā tika skaidrots, kāds ir Liepājas pilsētas tēls Latvijas iedzīvotāju acīs. Vairāk nekā puse no visiem aptaujātajiem atzina, ka Liepājā ir netīra politiskā vai tajā ir atšķirīga kopējā vide. Tomēr gandrīz 40% no visiem respondentiem bija labvēlīgi, spriežot, ka Liepāja ir sakopta vai ar labu publisko tēlu. Tāpat nepilni 10% aptaujas dalībnieku pauda, ka Liepāja rūpējas par saviem iedzīvotājiem.

Lūgti komentēt aptaujas rezultātus un iespējamos pilsētas tēla uzlabojumus nākotnē, kandidāti vērsa uzmanību uz dažādiem aspektiem. Toms Andersons (AI) pauda, ka ir nepieciešams nodrošināt mājokļu un darbavietu pieejamību, kā arī samazināt bērnudārza rindas. Arī Pāvels Sereda (“Saskaņa”) piekrita Andersona viedoklim par bērnudārza rindu samazināšanu. Tāpat viņš uzsvēra, ka ir nepieciešams sakārtot sociālo sfēru. “Mēs nodrošināsim sociālo sfēru, pirmkārt, kad tā būs nodrošināta, cilvēki gribēs braukt atpakaļ vai pārcelties uz dzīvi Liepājā,” viņš norādīja. Šī brīža priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA) arī uzsvēra, ka bērnudārzu rindu un dzīvojamā fonda jautājumu risināšanai ir būtiska loma iedzīvotāju piesaistei.

Uldis Lipskis (NA) uzskaitīja vairākas sfēras pie kuru attīstības ir jāstrādā, nosaucot gan ekonomiku, gan izglītības kvalitātes jautājumus, gan arī medicīnisko pakalpojumu nodrošināšanu.

Taču Uldis Budriķis (JKP) norādīja, ka pilsētas tēla veidošanā sava nozīme ir arī pilsētas vadībai.

Savukārt Dace Bluķe (KP) norādīja uz trīs jomām, kuras nepieciešams uzlabot, proti, dzīvojamo fondu, bērnudārzu un medicīnisko pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu. Pēdējais izteicās Gunārs Ansinš (LP), kurš arī norādīja uz bērnudārzu pieejamības un dzīvojamā fonda attīstības perspektīvām. Papildus viņš norādīja, ka nepieciešams attīstīt arī pilsētvidi.

Iedzīvotāju viedokļi un kandidātu komentāri

RETV komanda, aptaujājot Liepājas iedzīvotājus, atlasīja piecas galvenās iedzīvotāju uzskaitītās problēmas, kuras būtu jārisina jaunajai pilsētas domei.

Lūgti komentēt iedzīvotāju paustās bažas, kandidāti iezīmēja dažādus iespējamus risinājumus. Gunārs Ansiņš (LP) piedāvāja trīskārtīgi palielināt atkritumu urnu skaitu pilsētā. Dace Bluķe (JKP) norādīja, ka iespējams risinājums būtu atvērt skolas sporta infrastruktūru objektus visiem iedzīvotājiem. Toms Andersons (AI) piedāvāja veidot mācību ekselences centrus. Viņš arī pauda ieceri, ka, iespējams, varētu veidot iekštelpu batutu centru. “Saskaņas” pārstāvis Pāvels Sereda atzina, ka vajadzētu palielināt atkritumu šķirošanas konteineru skaitu. Tāpat arī būtu jānodrošina līdzvērtīgi atkritumu apsaimniekošanas tarifi. Uldis Budriķis (JKP) norādīja uz to, kā pašvaldība varētu iesaistīties nekustamā īpašuma īres tirgus attīstībā. Savukārt Jānis Vilnītis (LRA) vērsa uzmanību, ka “Liepājā nevis trūkst mājokļu, bet trūkst kvalitatīvu mājokļu”. Viņš piedāvāja divus iespējamus risinājumus, pirmkārt, piesaistīt investīcijas, lai celtu zemas īres mājokļus, un, otrkārt, atbalstīt attīstītājus. Uldis Lipskis (NA) uzsvēra, ka ir svarīgi atbalstīt vietējos uzņēmējus ne tikai domes, bet arī individuālā līmenī.

Jautājumi konkurentam

Debašu noslēgumā kandidātiem bija iespēja uzdot vienu jautājumu jebkuram savam pretiniekam. Debašu dalībnieki ar saviem jautājumiem iezīmēja dažādas lietas. Gunāram Ansiņam (LP) nācās atbildēt par to, kā parūpēties, lai pilsētā siltumenerģijas tarifi strauji nepieaugtu. Ar savu jautājumu pie Ansiņa vērsās Dace Bluķe (KP), kura taujāja pēc veidiem, kā nodrošināt, ka neviens pilsētas iedzīvotājs, īpaši mikrorajonos dzīvojošie, “netiek aizmirsts”. Savukārt Ansiņš vērsās ar pretjautājumu pie Bluķes, taujājot pēc viņas vīzijas, kur varētu atrasties potenciālā Liepājas bibliotēka, kā arī kur gūt līdzekļus tās finansēšanai. Pie Bluķes vērsās arī Uldis Budriķis (JKP), vēloties noskaidrot, vai gadījumā, ja viņi tiktu ievēlēti domē, viņa atbalstītu priekšlikumu aizliegt azartspēles Liepājā. Par šo jautājumu tika dota iespēja izteikties visiem kandidātiem.

Visi kandidāti teju vienbalsīgi apgalvoja, ka atbalstītu šādus grozījumus. Vienīgi “Saskaņas” pārstāvis Pāvels Sereda pauda, ka spēļu zāles pilnībā aizliegt nevajadzētu, bet ieviest stingrākus kontroles mehānismus gan.

Uldis Lipskis (NA) savu jautājumu veltīja domes priekšsēdētājam Jānim Vilnītim (LRA), vēloties noskaidrot, vai, viņaprāt, reģionālo partiju sadarbība ar valstiskajām partijām stiprina kopējo politisko vidi. Pie Vilnīša ar savu jautājumu vērsās Sereda, kurš interesējās, vai, nepildot savus solījumus “izvēdināt pilsētu no vecajiem spēkiem”, viņš nav nodevis vēlētājus. Turpretī Vilnītis jautāja Lipskim, kā, viņaprāt, varētu atjaunot operas tradīcijas pilsētā un kur tam varētu gūt finansējumu.

Vēlēšanu debates turpinās!

TVNET un ReTV Ziņu dienestu komandas turpina pašvaldību vēlēšanu debates, kas tapušas sadarbībā ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi. Piektdien, 28. maijā, plkst. 21.25, ReTV kanālā būs skatāmas nākamās debates, kur tiks vētīts piedāvājums Tukuma novadā. Līdz šim debatēs piedalījušies jau septiņu pašvaldību deputātu amata kandidāti no Bauskas, Alūksnes, Līvānu, Cēsu, Valkas novada un Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas pašvaldības. 

Debašu ētera laiki ReTV kanālā

  • 28.05. 21:25 Tukuma novads
  • 29.05. 21:30 Ogres novads
  • 30.05. 21:30 Valmieras novads
  • 01.06. 18:00 Ventspils novads

2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā - 5.jūnijā.

Tajās vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības jeb sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot pasi vai personas apliecību.

Projektu finansē NEPLP no sabiedriskā pasūtījuma līdzekļiem.

Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo
Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo Foto: NEPLP/Publicitātes foto
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu