Intervija: jebkuram vīrietim ir jāatbild par to, ko viņš dara un saka

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Dove pamatā ir rūpes. Rūpes par cilvēkiem, viņu izskatu un labsajūtu. Mēs esam 100% pārliecināti, ka cilvēki, kas rūpējas par sevi, spēj parūpēties arī par līdzcilvēkiem, jo attiecības ar sevi ir visu attiecību pamats. Jo laipnāks un atbildīgāks indivīds ir pret sevi, jo harmoniskākas ir viņa attiecības ar pasauli. Gan mentālā veselība, gan ārējais izskats ir jomas, kurās ikviens no mums var pilnveidot sevi katru dienu. Būt atklātam un mīlēt sevi noteikti ir risks, kas atmaksājas!

Dove aptaujāja* 233 Latvijas vīriešus, uzzinot, kādas ir viņu domas par tēva lomu ģimenē un kompetencēm.

Dove veiktā aptauja rāda, ka arvien vairāk Latvijas vīriešu (67%) uzskata, ka ir tikpat kompetenti bērnu audzināšanā, cik sievietes. Un 61% vīriešu pievērš pastiprinātu uzmanību savai fiziskajai labklājībai – nodarbojas ar sportu un seko līdzi savam veselības stāvoklim.

Tas liecina par to, ka lomu dalījums ģimenēs kļūst vienlīdzīgāks, kā arī vīrieši nekaunas no tā, ka domā par savu labsajūtu un rūpējas par sevi.

Mums bija lieliska iespēja aprunāties ar īstu liepājnieku un gādīgu tēvu – «Windcut Barbershop» īpašnieku Elgaru Rogu. Viņš ir piemērs tam, kā rūpes par sevi atspoguļojas ikdienas dzīvē. Elgars nenoliedzami iedvesmo pievērsties savai iekšējai pasaulei, lai būtu harmonijā ar līdzcilvēkiem un visu, ko dzīve mums piedāvā. Vēlme rūpēties par sevi un citiem arī ir pamatā Elgara biznesam, jo «Windcut Barbershop» ir vieta, kur vīriešiem justies brīvi, ļauties prasmīgajām meistaru rokām un tapt skaistākiem. Elgars ir cilvēks, kurš zina, ka īstu vīrieti neraksturo biezs maks vai daudz mašīnu, daudz nozīmīgāk ir būt godīgam pret sevi un apkārtējiem. Viņš ir paraugs, kā, rūpējoties par sevi, kļūt par labāku cilvēku.

Foto: Publicitātes foto

1. Ko Tev nozīmē būt vīrietim un kur Tu smelies vīrišķību, vai Tev ir sava «vīrišķības formula»?

Vīrietim būt man nozīmē visu, jo es esmu vīrietis, es esmu vīrietis katru dienu, un es pie tā strādāju, lai būtu labāks vīrietis. Vīrišķību es smeļos ik dienas. Vīrišķību es smeļos sevī, smeļos no apkārtējiem. Arī mans darbs ir saistīts ar vīriešu labsajūtas celšanu, man apkārt ir ļoti sakarīgi cilvēki, kurus pilnīgi noteikti varu saukt par vīriešiem. Konkrētas vīrišķības formulas man nav. Protams, ir kaut kas, ko es ievēroju. Piemēram, būt pieklājīgam pret sievietēm, godīgums, taisnīgums, neliekuļošana, tolerance. Manuprāt, jebkuram vīrietim ir jāatbild par to, ko viņš dara un ko viņš saka. Un jābūt taisnai mugurai. Pretējā gadījumā tas nebūs vīrietis. Tāda varētu būt mana formula.

2. Vai rūpēties par sevi un savu izskatu, tavuprāt, ir vīrišķīgi?

Protams, ir 21. gadsimts, alu cilvēki ir tālā pagātnē. Ja vīrietis rūpēsies par savu izskatu, viņš cels savu labsajūtu, savu pašapziņu, savu atdevi un visu citu. Ja tu rūpējies par sevi, tu vari paveikt daudz, daudz vairāk.

3. Kā Tu vērtē adrenalīna un riska nozīmi savā dzīvē, kur Tu gūsti adrenalīnu un kādi ir veiksmīga biznesa pamatnosacījumi?

Tas ir pilnīgi noteikti vajadzīgs. Adrenalīns un risks veicina izaugsmi un baudas sajūtu. Ja tu esi kaut ko jaudīgu izdarījis, tā sajūta ir neaprakstāma. Adrenalīns ir vajadzīgs, jo adrenalīnu tu noķer brīdī, kad tu ej cauri lietām, kas šķiet absolūti nereālas, bet beigās saņem maksimālu baudu. Protams, ka arī no biznesa

es saņemu sava veida adrenalīnu. Tu visu laiku strādā ar to, lai tu būtu maksimāli labāks, lai tavs bizness kāptu un augtu. Protams, ir arī kritumi, kad sajuties ne īpaši labi, bet adrenalīns ir vajadzīgs dzīvē. Un to var dabūt daudz dažādos veidos, nav obligāti jālec ar gumiju vai izpletni. Es braucu ar moci, tur arī ir adrenalīna deva, ko saņemt. Kad es uzsāku, man galvenais bija būt godīgam, galvenais darīt labas lietas. Jo ar negodīgu biznesu tu baigi tālu netiksi un tevi neviens augsti nevērtēs. Darīt maksimāli visu, lai būtu forši.

4. Kā Tev šķiet, vai Tu gana rūpējies par sevi, savu labsajūtu?

Protams, jo bez rūpēm par sevi un savu labsajūtu es noteikti nevarētu izdarīt visu to, ko esmu izdarījis un daru joprojām. Viss sākas un beidzas ar tevi. Ja tu jutīsies sūdīgi, tu neko īsti nevarēsi izdarīt, tāpēc es katru dienu rūpējos par gan par sevi, gan par savu mentālo stāvokli, par savu labsajūtu, par to, kā es izskatos un uzvedos. Katru dienu arvien vairāk un arvien labāk, analizēju, kāpēc es iepriekšējā dienā jutos ne tā, kā vajadzētu, lai nākamajā dienā justos vēl labāk.

5. Kāds ir Tavu prioritāšu top3?

Pilnīgi noteikti mana topa pirmajā vietā ir mans dēls. Otrajā vietā ierindojas bizness un darbinieki, jo tieši viņi ir uzticējuši man savas dzīves labklājību un ir gatavi pavadīt lielu daļu savas dzīves darbā, uzņēmumā, kuru esam izveidojuši. Trešajā vietā ir – baudīt dzīvi un atcerēties to, ka otras dzīves nebūs. Baudīt dzīvi šodien, šeit un tagad un atmest visu lieko.

6. Vai ir iespējams būt laimīgam un klātesošam tēvam un reizē būt arī veiksmīga biznesa īpašniekam?

Bizness un tēva loma ir noteikti apvienojamas lietas. Faktiski viss dzīvē ir apvienojams. Galvenais ir laika plānošana un tas, kā tu uztver pasauli. Tu vari teikt, ka tev nav laika, bet tajā pašā laikā 3 stundas sēdēt telefonā vai 5 stundas sēdēt bārā. Jānosaka prioritātes, un laiku var atrast visam. Tēvam būt ir maksimāli liela bauda. Es nevaru iedomāties, kādam jābūt iemeslam, lai es būtu slikts tēvs savam dēlam. Veiksmīgs bizness un klātesošs tēvs, vīrietis, kurš rūpējās par bērnu un sevi, – viss ir apvienojams.

Rūpes padara vīrieti stiprāku. Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes.

* Dati balstīti uz aptauju, kas veikta Dove Latvija Facebook lapā laika posmā no 9.–16.04.2021. Respondentu skaits – 233 vīrieši.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu