No jūlija ES būs spēkā jauni savienojumu pabeigšanas tarifi mobilā un fiksētā tīklā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Autovadītājs ar mobilo telefonu
Autovadītājs ar mobilo telefonu Foto: Publicitātes foto

Šogad no 1.jūlija Eiropas Savienībā (ES) stāsies spēkā vienoti vairumtirdzniecības tarifu griesti savienojumu pabeigšanai gan mobilā, gan fiksētā tīklā, ko Latvija ieviesīs pakāpeniski, atgādināja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Daļa ES operatoru ievieš vienotu tarifu sākot ar šā gada 1.jūliju, bet daļa - to ieviesīs pakāpeniski, kā to ļauj Eiropas Komisijas (EK) regula. Operatori vairumtirdzniecības tarifu piemēro savā starpā par savienojuma pabeigšanu tīklā. Kamēr notiek pakāpeniska pāreja uz vienotu tarifu griestu ieviešanu visā ES, katrā valstī šie tarifu griesti būs atšķirīgi.

Latvijas mobilo sakaru operatoriem piemērotais vairumtirdzniecības tarifs no jūlija līdz 31.decembrim nedrīkstēs pārsniegt 0,7 centus par minūti, nākamā gada laikā - 0,55 centus, 2023.gadā - 0,4 centus, bet no 2024.gada 1.janvāra - 0,2 eiro centus par minūti.

Savukārt fiksētā tīkla operatoriem tarifu griesti - 0,07 centi par minūti - obligāti jāpiemēro no 2022.gada 1.janvāra. Pārejas posmā - no 1.jūlija līdz šā gada beigām Latvijā fiksētā tīkla operatoriem tarifi nedrīkstēs pārsniegt 0,076 centus.

Līdz ar izmaiņām EK regulā, SPRK vienlaikus atcēla līdz šim SPRK noteiktos tarifa griestus balss savienojuma pabeigšanai mobilā tīklā - 0,8868 centus par minūti, kā arī balss savienojuma pabeigšanas fiksētā tīklā tarifu griestus - 0,0766 centus par izsaukumu, un 0,0701 centus par izsaukuma minūti. Tāpat arī tika pieņemts lēmums atcelt elektronisko sakaru operatoriem noteiktās saistības aprēķināt balss savienojuma pabeigšanas izmaksas.

Regulatorā skaidroja, ka pēc konsultācijas ar tirgus dalībniekiem un ES institūcijām turpmāko mēnešu laikā SPRK plāno pārskatīt tarifu un izmaksu regulēšanas saistības un ar tām saistīto pienākumu kopumu pārējiem ar balss savienojuma pabeigšanu saistītiem starpsavienojuma pakalpojumiem, piemēram, starpsavienojuma līnijas ierīkošanas un abonēšanas pakalpojumiem.

SPRK realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu