Covid-19 mutācijas un vakcīnas uz palikšanu: kā "Pfizer" akciju vērtība sasniedz rekordus (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pagājušajā nedēļā farmācijas uzņēmuma “Pfizer” akciju vērtība pieauga par sešiem procentiem, uzstādot jaunu vērtības rekordu. Covid-19 Delta mutācija, kā arī citas potenciāli lipīgas mutācijas kompānijai liek domāt, ka Covid-19 vakcīnas ir uz palikšanu, vēsta “Forbes”.

Kas noticis?

Otrdien, 10. augustā Farmācijas uzņēmuma “Pfizer” akciju vērtība pieauga par sešiem procentiem, sasniedzot 48,57 dolārus par vienu akciju, kas ir vēsturiskais maksimums. Iepriekšējais rekords – 47,39 dolāri - tika fiksēts 1999. gada aprīlī. Tiesa gan, dienu vēlāk, 11. augustā akciju vērtība kritās par 4% tādēļ, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) sāka pētīt jaunus blakusefektus no “Pfizer” un “Moderna” vakcīnām.

Ko tas nozīmē?

Kopumā akciju vērtības pieaugums tika novērots visu pagājušo nedēļu, un ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) lems par to, vai nepieciešamas papildu injekcijas jau esošajām vakcīnām, kas ļaus uzturēt imunitāti ilgāku laiku. Izraēla jau veikusi savus pētījumus, un ir sākusies vakcinēšana ar trešo devu, un līdzīgi plāno rīkoties arī Lielbritānija, Francija un Vācija.

Iepriekš tika domāts, ka vakcīnas būs relatīvi īslaicīgs ienākumu gūšanas avots farmācijas kompānijām, tomēr – kā rāda saslimstības dati visā pasaulē, vakcīnas nav palīdzējušas pietuvoties pandēmijas beigām. Ņemot vērā, ka tiek runāts par vakcīnas papildu devām, tas nozīmē, ka Covid-19 vakcīnas un to ražošana būs aktuālas ne tikai šogad, bet arī vairākus nākamos gadus.

Vakcīnu pārdošanas rezultāti ir ļoti nozīmīgs atbalsta faktors “Pfizer” akciju vērtībai, jo kompānija otro ceturksni pēc kārtas palielina savas finanšu prognozes.

Kādēļ tas ir svarīgi?

“Pfizer” ir viens no svarīgākajiem uzņēmumiem masu vakcinācijas kampaņas īstenošanā, jo šīs kompānijas ražotā vakcīna izceļas ar savu efektivitāti un relatīvi nelieliem blakusefektu riskiem. Ņemot vērā, ka “AstraZeneca” vakcīnai blakusefektu risks ir daudz augstāks (tā gan ir citas tehnoloģijas vakcīna), “Pfizer/BioNTech” un “Moderna” vakcīnas (mRNS tehnoloģija) ir uzskatāmas par galvenajiem favorītiem vakcinācijas procesā.

Jūnijā Pasaules Veselības organizācija paziņoja, ka tieši šīs abas vakcīnas ir piemērotas arī pusaudžu vakcinēšanai vecumā no 12 gadiem. Šim paziņojumam sekoja arī rīcība – Izraēlas premjers Naftali Benets un Čīles prezidents Sebastians Pinjera paziņoja, ka viņu valstīs ar “Pfizer” vakcīnām tiks sākta arī jauniešu vakcinācija.

Milzīgais pieprasījums pēc “Pfizer” vakcīnām dod kompānijai ļoti spēcīgu tirgus pozīciju. Uzņēmums ir parakstījis līgumu par 2,1 miljardu devu piegādi Eiropas Savienībai līdz 2023. gadam, turklāt palielinot arī cenu par vienu vakcīnas devu – no 22,6 dolāriem līdz 25,5 dolāriem.

ASV investors Džims Rodžerss jūnijā sacīja, ka vakcīnu ražotāji netic, ka pēc gada vai diviem būs pietiekami daudz vakcinētu cilvēku. Turklāt jāņem vērā vēl vīrusa mutācijas, kuru dēļ arvien plašāk tiek runāts par potenciāli nepieciešamu trešo vakcīnas devu.

Līdz ar to Covid-19 mutācijas ir sliktas ziņas pasaules sabiedrībai, bet nosacīti labas ziņas vakcīnu ražotājiem cerībā, ka pandēmiju agri vai vēlu tomēr izdosies pārvarēt.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu