Pilnveidos mazākuma akcionāru tiesību aizsardzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Ministru kabinets otrdien atbalstīja regulējumu, kas paredz pilnveidot mazākuma akcionāru tiesību aizsardzību.

Mazākuma akcionāru tiesības pilnveidotas ar grozījumiem Finanšu instrumentu tirgus likumā un Akciju atpirkšanas likumā, par kuriem gala lēmums jāpieņem Saeimai.

Finanšu ministrijā (FM) skaidroja, ka Akciju atpirkšanas likumprojekta mērķis ir nodrošināt ieguldītāju interešu aizsardzību, ja akciju sabiedrībā, kuras akcijas iekļautas regulētajā tirgū, persona iegūst kontroli, akcijas izslēdz no regulētā tirgus vai kontrolējošā persona iegūst vismaz 90% no sabiedrības balsstiesībām.

Likumprojektā ir atrunātas prasības par obligāto piedāvājumu kontroles iegūšanas gadījumā, kā arī gadījumā, ja akcijas tiek izslēgtas no regulētā tirgus.

Ar likumprojektu arī noteikta piedāvājuma izteikšanas kārtība, kā arī atrunāta kārtība, kādā notiek galīgā akciju atpirkšana un mazākuma akcionāra pieprasījums atpirkt akcijas.

No likumprojekta izriet, ka gadījumā, ja persona, kurai ir pienākums izteikt piedāvājumu, to noteiktajā kārtībā neizdara, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) varēs uzlikt personai soda naudu līdz 700 000 eiro. Bet par citiem šā likuma pārkāpumiem FKTK atbildīgajai personai varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 100 000 eiro.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2022.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu