KP brīdina divus uzņēmumus par iespējamu darbību saskaņošanu "Latvenergo" iepirkumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Konkurences padome (KP) brīdina būvniecības nozares uzņēmumus - SIA "AK Technology" un SIA "Gate L" - par konkurences tiesību pārkāpumu, tostarp par uzņēmumu aizliegtu vienošanos jeb dalības kartelī, negatīvajām sekām saistībā ar AS "Latvenergo" organizētu iepirkuma procedūru, aģentūru LETA informēja padomē.

KP konsultēja un veica pārrunas ar minētajiem uzņēmumiem, pamatojoties uz "Latvenergo" sniegto informāciju par iespējamu uzņēmumu darbību saskaņošanu tās organizētajā iepirkuma procedūrā. Pēc brīdinājuma izteikšanas uzņēmumi ir apņēmušies nepieļaut līdzīgu darbību atkārtošanu nākotnē.

KP informē, ka 30.augustā padome saņēma informāciju no "Latvenergo" par iespējamu konkurences tiesību pārkāpumu "AK Technology" un "GATE L" darbībās, piedaloties tās organizētās iepirkumu procedūras, kas saistīta ar Rīgas HES kompresoru nomaiņu un papildu uzstādīšanu, pirmajā posmā jeb kandidātu atlases procesa ietvaros.

Pasūtītājam, saņemot kandidātu atlases procedūrai iesniegtos pieteikumus, radās aizdomas, ka minētie divi tirgus dalībnieki ir saskaņojuši savas darbības, jo uzņēmumu pieteikumos tika konstatētas vairākas sakritības un līdzības, piemēram, pieteikuma veidlapas tika aizpildītas pēc vienāda un savstarpēji salīdzināma stila, tajos pieļautas vienādas pārrakstīšanās kļūdas, kā arī konkurenta piedāvājums saturēja otram konkurentam adresētus dokumentus.

Tādējādi KP pirmšķietami secina, ka divu neatkarīgu tirgus dalībnieku piedāvājumi netika sagatavoti neatkarīgi, bet gan savstarpēji saskaņoti, neievērojot godīgas konkurences principus.

KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis norādīja, ka karteļi jeb konkurentu aizliegtas vienošanās iepirkumos ir smagākais un diemžēl joprojām biežāk izplatītais konkurences tiesību pārkāpums Latvijā. "Lai mazinātu šo sērgu, īpaši svarīga ir iepirkumu organizētāju rīcība, saskaroties ar aizdomīgām sakritībām, kas var liecināt par iespējamu pārkāpumu," komentēja Gaiķis, piebilstot, ka par šādiem gadījumiem jāziņo KP, kā to šajā gadījumā darīja pasūtītājs "Latvenergo".

Izvērtējot iespējamā pārkāpuma būtību, kā arī apstākļus, ka uzņēmumi nekad nav piedalījušies iepirkumos kopā, ka pārkāpums nav atkārtots un ka pretendentu piedāvājumi sarunas procedūras ietvaros nesaturēja uzņēmuma komerciāli sensitīvu informāciju, piemēram, finanšu piedāvājuma tāmes, KP ieskatā efektīvākais veids, lai novērstu šādu situāciju atkārtošanos nākotnē ir preventīvs brīdinājums.

Pārrunu laikā uzņēmumiem tika izskaidrota Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktā vienošanās aizlieguma būtību, vienlaikus informējot arī par iespējamām tiesiskajām sekām, kas var iestāties, ja tirgus dalībnieku darbībās tiek konstatētas aizliegtas vienošanās pazīmes.

KP uzsver, ka brīdinājuma izteikšana tirgus dalībniekiem prevencijas ietvaros nerada tiesiskas sekas turpmākai šo uzņēmumu dalībai publiskajos iepirkumos. Taču KP saglabā informāciju par izteiktajiem brīdinājumiem, un, ja brīdinātais uzņēmums nākotnē atkārtoti nonāk KP redzeslokā saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem, tiek uzsākta formālas pārkāpuma lietas izmeklēšana.

"Firmas.lv" publiskotā informācija liecina, ka "AK Technology" reģistrēta 2018.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Pērn "AK Technology" strādāja ar 216 890 eiro apgrozījumu un 5387 eiro peļņu. "AK Technology" īpašniece ir Marta Kronberga.

Tikmēr "Gate L" reģistrēts 2006.gadā, un tā pamatkapitāls ir 2845 eiro. Pērn kompānija strādāja ar 2,948 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,4% mazāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus "Gate L" peļņa 2020.gadā saruka vairākkārt - līdz 2198 eiro. "Gate L" īpašnieks ir Jānis Leja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu