Vai visām zvaigznēm ir planētas? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zvaigzne un planēta.
Zvaigzne un planēta. Foto: AFP / Scanpix

1992. gadā astronomi atklāja pirmo eksoplanētu – planētu ārpus Saules sistēmas. Kopš tā laika viņiem izdevies atklāt tūkstošiem tādu planētu, kas apriņķo ne tikai mūsu Saulei līdzīgas zvaigznes, bet arī zvaigžņu binārās sistēmas, sarkanos pundurus un pat ārkārtīgi blīvās neitronu zvaigznes. Tas liek uzdot jautājumu: vai katrai zvaigznei ir vismaz viena planēta, kas to apriņķo.

Astronoms Džonatans Lunīns saka, ka nē, zvaigzne, cik mums zināms, var būt arī bez planētas.

“Vienmēr ir jautājums par to, ko mēs varam un nevaram identificēt. Pavisam noteikti to nevar zināt, tomēr pastāv daudz zvaigžņu, kuru orbītā pēc ilgiem meklējumiem planētas mēs vismaz pagaidām neesam atraduši,” Lunīns stāstīja izdevumam “Live Science”.

Zinātnieki aplēsuši, ka mūsu galaktikā ir tikpat zvaigžņu, cik planētu, tomēr planētu un zvaigžņu izvietojums nav vienmērīgs. Dažas zvaigznes – līdzīgi kā mūsu Saule un, piemēram, sarkanais punduris “TRAPPIST-1” - savā “paspārnē” paņēmušas vairākus desmitus planētu, savukārt citām zvaigznēm nav nevienas planētas.

Kāpēc tāda atšķirība? Zinātnieki domā, ka tajā vainojams veids, kādā zvaigzne radusies. Kad veidojas jaunas zvaigznes, tās ieskauj putekļu daļiņu gredzens. Šīs daļiņas, viena otrā ietriecoties, veido lielākus un lielākus gabalus, kuri beigu beigās var kļūt par planētām. Tomēr ne visām jaunām planētām tā paveicas.

Arī zvaigžņu binārajās sistēmās reizēm var veidoties planētas, piemēram, sistēmā “Kepler-47”, kurā eksistē trīs planētas. Tiesa, lai tas notiktu, ir jābūt ļoti īpašiem apstākļiem.

Lai nu kā, tas, cik daudzām zvaigznēm ir savas planētas, ir vēl ļoti apspriežams jautājums. Viss atkarīgs no tā, vai mēs spējam identificēt visas planētas.

“Mēs vienmēr varam paskatīties uz kādu noteiktu zvaigzni un teikt, ka tās orbītā neviena planēta nav identificēta. Tomēr mēs zinām, ka varbūt tur ir kāda maza planēta, kas atrodas tālā zvaigznes orbītā, un mēs šo zvaigzni vienkārši neesam pamanījuši. Vienmēr pastāv tāda iespēja, tiesa, visticamāk tomēr eksistē arī tādas zvaigznes, kuru orbītā patiešām nav nevienas planētas,” piebilda Lunīns.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu