LTRK: Krievijai paredzēto sankciju ietekmē lielākais izaicinājums Latvijas uzņēmējiem būs izejvielu imports (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas iebrukuma Ukrainā un paredzēto sankciju ietekmē lielākais izaicinājums Latvijas uzņēmējiem būs izejvielu imports, kas var apgrūtināt arī produkcijas eksportu, pavēstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvji.

LTRK pārstāvji gan norāda, ka ekonomiskās ietekmes novērtēšanai šobrīd ir pārāk daudz nezināmo - vai un ja "jā", tad kādā mērogā militārais konflikts eskalēsies, vai arī situācija stabilizēsies. Tāpat šobrīd vēl nav skaidrs jautājums par starptautiskās sabiedrības sankciju paketi pret Krieviju un atbildes soļiem. Atkarībā no šiem jautājumiem ekonomiskās sekas būs lielākas vai mazākas.

Vienlaikus LTRK pārstāvji skaidro, ka tas jau ir skaidrs, ka krasi samazināsies vai pat izbeigsies eksports uz Krieviju un Baltkrieviju un imports no Krievijas un Baltkrievijas.

LTRK ieskatā, labā ziņa ir tā, ka kopumā Latvijas uzņēmēju eksporta portfelis šobrīd, atšķirībā no laika pirms Krimas anektēšanas, ir visai diversificēts un nav pārāk liels procents ar uzņēmumiem, kuriem eksports uz šīm valstīm ir pastāvēšanai nozīmīgā apjomā un tiem nav citi eksporta tirgi. Šiem uzņēmumiem būs jāpalīdz pārorientēt eksportu uz citām valstīm.

Izejvielu imports, īpaši metāls, koksne, ķīmiskie produkti, būs lielāks izaicinājums, norāda LTRK pārstāvji. Tas arī ir risināms, bet, visticamāk, izsauks produktu sadārdzināšanos un tādējādi radīs izaicinājumus eksportā.

Enerģētikas jomā lielākais izaicinājums būs gāze un no tās izrietošās elektroenerģijas cenas. LTRK pārstāvji gan akcentē, ka šobrīd sācies palu laiks un būs pieejama lētāka enerģija no hidroelektrostacijām. Tāpat šajā jautājumā ir kritiski svarīga valdības ātra izlēmīga rīcība, lai uzņēmumi līdz nākamajai apkures sezonai pagūtu pārveidot apkures sistēmas, kā arī iespējami ātri, kur tas iespējams, investētu elektroenerģijas mikroģenerācijā pašpatēriņam un veiktu energoefektivitātes pasākumus. LTRK pārstāvji atzīmē, ka šie soļi noderēs arī ilgtermiņa konkurētspējai.

Tāpat LTRK pārstāvji norāda, ka būs izmaiņas arī piegādes ķēdēs un loģistikā.

Tā kā ticami būs daudz jaunas sankcijas, LTRK ieskatā svarīgi būs iespējami ātri apzināt to praktisko piemērošanu un panākt reģionā, vismaz Baltijas valstīs, līdzīgu pieeju.

Vienlaikus uz jautājumu, kādas sankcijas LTRK ieskatā būtu jāpiemēro pret Krieviju, viņi norādīja, ka "visas iespējamās, kas palīdzētu apturēt Krievijas militāro agresiju".

Jau ziņots, ka neilgi pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles sākt "militāru operāciju" Ukrainā kaimiņvalstī no dažādām pusēm ceturtdienas rītā iebrucis Krievijas karaspēks.

Ukrainas armija iesaistījusies smagās aizstāvēšanās kaujās ar agresoriem.

Eiropas Savienība (ES), ASV, Lielbritānija un citas valstis, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, draud Maskavai ar ļoti nopietnām sankcijas, kuras sola ieviest visdrīzākajā laikā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu