LRA aicina nekavējoties koriģēt Latvijas lauksaimniecības politiku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) aicina nekavējoties koriģēt Latvijas lauksaimniecības politiku un veidot pārtikas rezerves.

LRA valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns informēja, ka karš Ukrainā ir izraisījis ārkārtas situāciju daudzās jomās, kā dēļ ārkārtēji risinājumi nepieciešami drošības, enerģētikas, transporta un citos sektoros, turklāt arī lauksaimniecība nav izņēmums.

Ukraina ir viens no lielākajiem pārtikas un lopbarības ražotājiem Eiropā.

Ukrainā ir pienācis sējas laiks, un ir skaidrs, ka ierasti bagātās ražas šogad nebūs, jo jau tagad Ukraina ir paziņojusi, ka aptur lauksaimniecības produktu eksportu, lai nodrošinātu ukraiņu karavīru un civiliedzīvotāju apgādi.

Lai pasargātu Latvijas un Eiropas iedzīvotājus no pārtikas deficīta, cenu pieauguma un nodrošinātu palīdzību Ukrainai ar pārtiku, LRA ieskatā nekavējoties jākoriģē Latvijas un Eiropas lauksaimniecības politika, kas patlaban vērsta ražošanas samazināšanas virzienā (10-15% galvenajās nozarēs - labība, eļļas augu sēklas, liellopu gaļa, piens; virs 15% - cūkgaļa un mājputnu gaļa un virs 5% - dārzeņi).

LRA uzskata, ka pašlaik galvenajam uzdevumam ir jābūt maksimālam saražotās produkcijas daudzumam un stratēģisku rezervju izveidošanai.

Tāpēc Ministru prezidentam, zemkopības ministram un vides un reģionālās attīstības ministram būtu jāpanāk, ka krīzes periodā tiek iesaldētas tādas Eiropas zaļā kursa stratēģijas, kuru īstenošana samazina lauksaimniecisko ražošanu.

Tāpēc LRA aicina Latvijas valdību veikt ārkārtas darbības, lai palielinātu ražošanu un sāktu īpašus pārtikas rezervju veidošanas pasākumus. LRA vēlas, lai turpmāk būtu ļauts zemniekiem apsēt visu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, tai skaitā tās ražojošās platības, kas izņemtas no aprites zaļā kursa vides mērķu sasniegšanai. Tāpat nepieciešams sākt valsts rezervju veidošanu pārtikas produktiem: gaļai un zivīm - šo produktu konservu iepirkums, pienam - sviesta un piena pulvera iepirkums, graudiem - graudu pārstrādes produktu iepirkums, olām - olu pulvera iepirkums.

"Rīcībai jāseko nekavējoties, lai Latvijas lauksaimnieki būtu gatavi šā pavasara sējai," uzsvēra Smiltēns.

LRA aicina Ministru prezidentu un zemkopības ministru sagatavot atbilstošu risinājumu un skatīt šo jautājumu jau tuvākajās Ministru kabineta sēdēs. Šajā kara situācijā LRA aicina arī Eiropas Komisiju pārskatīt zaļā kursa prioritātes un nevirzīt tādas regulas un stratēģijas, kas ierobežo lauksaimniecisko ražošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu