Ko tēvs var nodot savam dēlam? Tēva loma Artūra dzīvē.

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rūpes padara vīrieti stiprāku. Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes, tāpēc vēlamies iedvesmot vīriešus rūpēties par sevi kā fiziski, tā mentāli. Šis ir stāsts par bārmeni, vīru un divu bērnu tēvu Artūru Kļaviņu. Viņš atzīst, ka tēvam viņa dzīvē ir bijusi ļoti svarīga loma, liekot pamatus dzīves un ģimenes vērtībām. Artūrs spēj veiksmīgi apvienot bārmeņa profesiju ar ikdienas ģimenes dzīvi.

Kādas bija jūsu attiecības ar tēvu?

Manas attiecības ar tēvu bija ļoti labas, jo mēs bijām kā labi un tuvi draugi. Es ar viņu varēju atklāti parunāt gan par draugiem, gan par meitenēm. Skolas laikos sanāca iekulties dažādās nepatikšanās un saskarties ar problēmām. Tad tēvs palīdzēja tās atrisināt un turēja noslēpumā no mammas. Es viņam varēju uzticēties! Turklāt, vienmēr kopā pavadījām laiku – mēdzām divatā doties makšķerēt uz upi, pie kuras arī nakšņojām un uz ugunskura cepām kartupeļus.

Paši no zariem toreiz cēlām naktsmītni, kas man kā bērnam bija liels piedzīvojums. Šādus mirkļus ar atceros ar smaidu uz sejas.

Kā jūs raksturotu savu tēvu?

Es viņu raksturotu kā lauku cilvēku un īstu Latvijas patriotu. Tēvs nekad nav baidījies no lauku darbiem un tos mācījis arī man. Par to es viņam esmu pateicīgs, jo tas savā ziņā padara vīrieti stiprāku. Viņš ir cilvēks, kam grūti dzīvē pieņemt pārmaiņas. Es uz tēvu skatos, kā uz cilvēku, kuram ļoti svarīgas ir ģimenes vērtības, kopā būšana un saskaņa it visā. Viņš manās acīs ir paraugs īstenam ģimenes cilvēkam.

Foto: Publicitātes foto

Mans tēvs prot radīt saikni un būt uz viena viļņa ar bērniem. Es iepriekš nebiju līdz galam novērtējis, cik labi viņš saprotas ar jebkura vecuma bērniem, īpaši ar saviem mazbērniem. Viņš spēj stundām ar tiem rotaļāties un izskatās, ka ne tikai bērnam, bet arī vectēvam ir interesanti un jautri. Atceros, ka arī ar mani un abām manām māsām viņš daudz rotaļājās un dzina visādus jokus, par ko mēs kā bērni bijām sajūsmā.

Viņš man ir ļoti daudz ko iemācījis. Īpaši daudz ir mācījis praktiskas prasmes dabā, piemēram, kā noteikt debespuses bez kompasa, kā iekurt uguni mežā un atrast izeju no meža. Daudz tēvs mācīja arī par iekšdedzes dzinējiem, kas lieliski noderēja jaunībā, kad mana kā īsta lauku zēna aizraušanās bija mopēdi un motocikli. Ar iegūtajām zināšanām pats tos varēju remontēt.

Kādas vērtības un dzīves gudrības jums iemācīja tēvs? Kā atšķīrās tas, ko jums iemācīja tēvs, no tā, ko iemācīja māte?

Tēvs man ir iemācīja izturēties ar cieņu pret sievietēm. Vienmēr sievietēs ieklausīties, ņemt vērā viņu viedokli un saudzēt tās.

No tēva es esmu iemācījies pieiet lietām lēni un apdomīgi, izvērtējot visas iespējas. Māte, savukārt, vairāk koncentrējās uz dzīves gudrībām, kā rīkoties dažādās sadzīves situācijās.

Foto: Publicitātes foto

Kādas lietas vai uzskatus Jūs nevēlētos nodot saviem bērniem, tajā pašā laikā ļaujot viņiem no tā mācīties un kļūt labākiem?

Manuprāt, svarīgi ir iemācīt pašam vadīt savu dzīvi un būt atbildīgam par to, kā arī justies laimīgam un priecāties par dzīvi un tās sniegtajām iespējām. Izprast darba tikumu ir ļoti svarīgi, īpaši zēniem, jo vīrieši ir galvenie ģimenes apgādātāji. Tāpat vienmēr apzināties katras rīcības sekas, nest par tām atbildību un saprast, kā tās ietekmē pašu un apkārtējos.

Es vēlos saviem bērniem nododot pragmatisko pieeju problēmu risināšanai, visu izsvērt un apdomāt, pirms izvēlēties labāko risinājumu.

Nebaidīties no pārmaiņām un katru pārmaiņu uztvert kā jaunu iespēju, jo visiem zināms teiciens “Pastāvēs tas, kas pārmainīsies”.

Kā jums šķiet, kāda ir tēva loma bērna dzīvē?

Ņemot vērā, ka man ir gan dēls, gan meita, katram bērnam tēvs pilda dažādas funkcijas. Meitas dzīvē tēva loma ir parādīt, kā vīrietim jāizturas pret sievieti. Dēla dzīvē tēvs ir kā līderis, ceļa rādītājs un citreiz arī nedaudz sāncensis.

Svarīgākais – tēvam jābūt klātesošam un jāpiedalās bērnu ikdienas dzīvē.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu